Strømkrisa avblåses

Foto: Dreamstime.com.
Foto: Dreamstime.com.

Bor du på Vestlandet, har du vel merket at høsten ikke har vært spesielt tørr. Dermed fylles vannmagasinene som skal sikre strømproduksjonen i vinter. Det er godt nytt for deg som bruker strøm!

Historisk mye nedbør i høst

- At det skulle komme så mye nedbør er jo historisk. Jeg er glad for at vi hadde en god sommer, men vi som jobber med dette ble glade da vi så alt regnet også. Sett under ett ser det veldig bra ut for forsyningssikkerheten, selv om det er enkelte lokale områder der det fortsatt er langt mindre vann i magasinene enn vanlig, sier Ole Bengt Eliassen som følger kraftsituasjonen ved Statnetts landssentral.

I slutten av juli var det et underskudd på vann i magasinene og i tilsigsområdene på nær 30 TWh, altså 30 milliarder kilowattimer. Det tilsvarer rundt 80 prosent av det norske husholdninger bruker av strøm i løpet av et år, eller en firedel av det totale strømforbruket i Norge. Dette førte til mange nyhetssaker om at det kunne bli strømkrise når vinteren slår inn og nordmenn trenger mye strøm. Men så kom regnet.

- Det var ekstremt tørt i sommer, og det var det veldig lenge, så det var fare for lavere vannstand i magasinene enn det som er normalt. Men så begynte det å regne mye i august, og enda mer i september, og nå er situasjonen i dette området tilnærmet normal, forteller kraftverksjef Vidar Riber i Statkraft.

- Ingenting er bedre enn at strømkrisa kan avblåses, men da er det vel snart på tide at prisene også synker, uttaler Rune K. Nikolaisen fra Gjerrigknark.com. Han påpeker at det fortsatt er viktig at folk sparer så godt de kan på strømmen, det finnes tross alt enkle tips som alle kan gjøre og som ikke koster skjorta.

Aktuelle saker fra den siste tiden: