Siste sjanse for gratis HPV-vaksine - snart koster den 4 000 kroner

Foto: Dreamstime
Foto: Dreamstime
Det begynner å haste dersom du vil følge anbefalingen fra helsevesenet om å ta HPV-vaksinen mot livmorhalskreft og annen HPV-relatert kreft, i alle fall om du vil få vaksinasjonen gratis.

– Unge kvinner har en unik mulighet til å beskytte seg mot livmorhalskreft og annen kreft forårsaket av HPV når de tar denne vaksinen. Nå er det viktig at alle får med seg at det nærmer seg siste frist for å starte gratis HPV-vaksinering i det midlertidige vaksinasjonsprogrammet, sier Anita Daae, prosjektleder for HPV-vaksine til unge kvinner til Folkehelseinstituttets egne nettsider.

Snart er det altså slutt på gratistilbudet. Fra nyttår må også de som er født i 1991 eller senere selv betale for vaksinasjonen - den koster 4 000 kroner. Siste mulighet for å få den uten å betale, er å få den første av tre doser innen utgangen av desember. Den siste dosen må settes innen 1. juli 2019.

Du har kanskje fått med deg at bloggeren Ida Wulff kalte HPV-vaksinen "ræva" på sin egen blogg? Dette skapte sterke reaksjoner hos bl.a. Folkehelseinstituttet. - Man bør overlate spesifikke medisinske anbefalinger til helsepersonell, sier overlege ved FHI Margrethe Greve-Isdahl og påpeker at bloggere med mange lesere også har et stort ansvar.

Statens legemiddelverk (SLV) har godkjent HPV-vaksinen Cervarix etter grundig vurdering av effekt og bivirkninger. De meldte mistenkte bivirkningene gir ikke grunnlag for å endre anbefaling om HPV-vaksine til unge kvinner. Den sist tilgjengelige rapporten finner du på nettsiden til Statens legemiddelverk.

Ønsker du å få tatt vaksinen, kan du ta kontakt med kommunens vaksinasjonskontor, helsestasjon eller din fastlege for mer informasjon.

Aktuelle saker fra den siste tiden: