En av tre er blakke før lønning - og mange prioriterer fest og fjas

Foto: Dreamstime
Foto: Dreamstime
Festing og taxi er blant de siste aktivitetene som blir kuttet ned på når inntekten ikke strekker, viser en undersøkelse fra Klarna. Overraskende nok kutter mange raskere i matbudsjettet enn i pengene som går til fest og fjas.

Hver tredje nordmann over 18 år får ikke inntekten til å strekke til hele måneden. Det viser en representativ undersøkelse fra Klarna. Det første som blir kuttet ned på er shopping, mens festing og taxi er blant de siste aktivitetene som forsakes.

– Som en stor aktør innenfor norsk netthandel jobber vi daglig for å gi kundene våre bedre oversikt over eget forbruk, slik at de ikke skal bruke mer enn det de kan betjene, sier markedsdirektør i Klarna, Thomas Elvestad i en pressemelding.

Undersøkelsen, som er utført blant mer enn 1000 nordmenn, viser at hver tiende spurte har tom lønnskonto en uke før ny innbetaling kommer. Ytterligere 16 prosent har tom konto de siste dagene før ny utbetaling av lønn, pensjon eller annen utbetaling, mens fire prosent har tømt kontoen etter bare to uker.

- Med dagens betalingsmåter har vi ikke samme kontroll på hva vi bruker som da vi hadde penger i lommeboken. Da blir det ekstra viktig å benytte moderne teknologi for å få totaloversikt over hva du kjøper, sier Elvestad.

Flere kutter i matbudsjett enn festing

Hele 30 prosent av de spurte oppgir at shopping er det første de kutter ned på dersom lønnen ikke strekker til.

Hver femte spurte (21 %) avstår fra å dra på cafe, bar eller restaurant, mens 15 prosent kutter i mat- og drikkebudsjettet.

Bare 14 prosent kutter i festing. Mens hele 21 prosent av mennene først ville kuttet festing, er andelen blant kvinner helt nede på syv prosent.

- Det er helt forståelig at de som sliter med å få lønnen til å strekke til først og fremst kutter ned på fornøyelser. Det som kanskje overrasker mer er at man kutter raskere i matbudsjettet enn i pengene som går til fest og moro, sier Klarnas markedsdirektør.

Aktuelle saker fra den siste tiden: