Utgått sak:

Gull og grønne skoger

Motta varsel om nye velkomstgaver på gjerrigknark.com:


Har du gullsmykker eller andre gullgjenstander du like gjerne kunne vært kvitt? Da kan det være på tide å få ut fingeren: gullprisene har ikke vært høyere på en mannsalder. Bedre med ferske tusenlapper i hånden enn skrotmetall i skrinet, som gjerrigknarken selv sier det.

Det finnes flere tilbydere som gjerne tar i mot gullet ditt, verdsetter det og betaler deg deretter. Du kan neppe ha unngått å se reklamene for GullBrev og deres konkurrenter. Godt hjulpet av mediedekning om de stigende gullprisene, sender folk velvillig gullet sitt til selskapene, uten å skjele til eventuelle prisforskjeller. For selskapene er sleipe. De operer ikke med ordinære gullpriser slik man gjerne kunne anta, men egne fastsatte rater etter antall karat.

VG viet spalteplass til en større sammenligning mellom de ulike tilbyderne for å se hvem som ga best priser. Her ble GullBrev kåret til den mest rundhåndet, men også de har rikelig med marginer å gå på. Gjerrigknarken kan nemlig avsløre at du kan tjene store penger på å selge gullet ditt utaskjærs.

Gull er nemlig ganske universelt, og er like populært i Norge som i USA. Eller Storbritannia, for den saks skyld. Gullprisene styres gjennom et nettverk av råvarebørser, og gullet ditt er like mye verdt uansett hvem som kjøper det. Eneste forskjellen er prisen du får. Og den vil avhenge av hvem du selger til.

I Storbritannia er markedet enda mer presset enn i Norge, og gullselskapene er derfor presset til å gi bedre priser enn her på berget.

Selv om prisforskjellene er snakk om tikroner heller enn hundrelapper, blir det fort penger om du har et smykkeskrin som skal tømmes. På britiske Gold-Traders.co.uk får du nesten 8 100 kroner for 50 gram 14 karats gull, mens du for samme mengde på GullBrev.no får 6 750 kroner. Det er altså en prisforskjell på 1 350 kroner – nok til å gi en gjerrigknark hjerteklapp og dekke begravelsen og gravøl etterpå.

For 100 gram 9 karat gull, er prisforskjellen også skrekkelig. GullBrev.no opplyser ikke sine priser, men selger du til GullAdam heller enn Gold-Traders.co.uk snytes du for 2 100 kroner.

Nå skal det riktignok litt til for å ha 100 gram gull liggende og slenge, selv 9 karat gull, men prisforskjellen per gram utgjør nesten 21 kroner. Og da blir det fort penger selv i små kvanta.

Moralen er altså: når du skal selge gull, ikke vær patriot, vær grisk. Selg til høystbydende, enten den er engelsk, norsk eller tysk. Det er ingen grunn til å gi bort gratis penger. Og husk; penger spart er penger tjent.


Denne saken er utgått, her er noen alternativer: