Utgått sak:

Ikke sluk strømregningen uten å gjøre noe som helst - du kan enkelt spare hundrelapper

Motta varsel om nye velkomstgaver på gjerrigknark.com:


Er du blant dem som bare tar imot strømregningen uten å tenke over at du har mulighet til å spare noen kroner der også? Det er på tide å lytte til Gjerrigknarkens råd.

Nettleie kan du ikke gjøre noe med - en sannhet med modifikasjoner

De fleste av oss har etter hvert fått med oss at vi ikke kan velge hvem nettleiedelen av strømregninga kommer fra – her må du pent ta til takke med det selskapet som vedlikeholder strømnettet i det området du bor. Når det kommer til selve kraftforbruket, dvs strømforbruket i kWh er dette konkurranseutsatt - og du står fritt til å velge hvilken som helst leverandør du vil.

Jeg vet at mange er frustrerte over at det ikke går an å bytte nettleieleverandør. For mange er denne delen av strømregninga størst. Nettleia går ikke bare til ditt lokale strømselskap, men også til staten, som har mange tusen kilometer med strømnett å passe på.

I går fikk jeg nettopp en brosjyre fra mitt lokale e-verk som forteller at den statlige forbruksavgiften på elektrisk kraft faktisk økte med 13,1% fra nyttår. Har du et årsforbruk på ca. 20 000 kWh, er økningen på ca. 460 kroner i året – heftig mye, synes nå jeg da.

Nettleia varier med hvor mye strøm du bruker - så det er ikke helt sant at du ikke kan spare penger på denne delen av strømregninga. God gammeldags strømsparing, ENØK som det het i gamle dager, eller energieffektivisering som det heter i våre dager kan gjøre nettleiedelen av strømregninga di betraktelig lavere.

Hvordan spare strøm på enkelt vis

Du finner med jevne mellomrom tips om hvordan spare strøm under sparetipskategorien på nettsida mi – eller så kan du også gå inn på Enova.no, dette er en god ressurs for deg som er seriøs med å få ned forbruket ditt.

Nå over til selve strømforbruket ditt; det sier seg selv at også her kan du spare penger ved å bruke mindre strøm. Men du kan også gjøre noe med prisen du betaler per kilowattime – uavhengig om du ikke har ambisjoner om å spare noe særlig mer på strømmen enn du allerede gjør.

Konkurransen i strømbransjen har etter hvert blitt hard, og marginene til de aktørene som selger strøm har gått kraftig ned de siste årene.

Ikke vær en trofast strømkunde - det lønner seg aldri

Har du IKKE byttet strømselskap på noen år (eller evt aldri gjort det og bodd på samme plass hele livet) anbefaler jeg deg på det sterkeste å bytte leverandør MED EN ENESTE GANG.

Trofaste kunder sitter gjerne igjen med gamle ikke-konkurransedyktige produkter - og leverandørene elsker slike kunder (melkekuer), og sier aldri i verden ifra selv om de selv tilbyr billigere alternativer til nye kunder.

På grunn av konkurransen i bransjen har det kommet mange «kreative» strømabonnement der ute, og mange er laget for at du ikke helt skal forstå dem. Min anbefaling er å velge spotpris med påslag. Det lønner seg for de aller fleste av oss. Jeg har selv hatt «spotpris med påslag» (fra flere ulike leverandører) de siste 10-15 årene vil jeg tippe.

Har du ikke peiling på hva du selv har, bør du sjekke snarest og ikke minst lese hva jeg tidligere har skrevet om de forskjellige alternativene i bloggen min.

At det ikke er så stor forskjell på prisene hos de mest fremoverlente selskapene, ser du kjapt dersom du går inn på Forbrukerrådets strømpriskalkulator på Strompris.no.

Der kan du enkelt finne frem til den tilbyderen som er best for deg. Du ser gjerne ikke de store eller de lokale selskapene «en alltid har brukt» øverst på disse listene – det er fordi de spekulerer i at folk ikke skal bytte strømleverandør.

Det er virkelig ikke «bedre» kvalitet på strømmen du kjøper fra Hafslund eller andre kjente selskap.

Hvorfor bytter Gjerrigknarken Rune strømleverandør når det er liten forskjell mellom de billigste?

På tross av at jeg skygger unna de dyre abonnementene, og allerede har en tilbyder som ligger på topp 5 bytter jeg strømleverandør med jevne mellomrom – så da lurer du kanskje på hvorfor jeg gjør det?

Pkt. 1: Jeg liker å holde meg oppdatert i markedet og vil gjerne spare mest mulig – derfor velger jeg strømtilbyderne som er litt billigere enn de andre.

Pkt. 2: Med jevne mellomrom dukker det opp lukrative lokketilbud som gjør det litt ekstra lønnsomt å bytte.

Denne typen tilbud får som OFTEST kun nye kunder – mens de gamle får ingenting. Derfor sørger jeg stadig for å flytte på meg for å kunne benytte meg av FLEST mulig av disse tilbudene. Over de siste årene har jeg anslagsvis byttet tilbyder 10-12 ganger.

Du lurer kanskje på hva slags type tilbud dette er som har fått meg til å bytte så ofte?

For eksempel har NorgesEnergi nå i vinter gitt en gratis måned med strøm for nye kunder (tilbudet er utvidet til 14. februar - så du har fortsatt sjansen). Det har jeg selvfølgelig slått til på og resultatet var GRATIS STRØM nå på kaldeste vinteren.

(Klikk på bildet for å se en stor versjon)

Det samme selskapet har også en deal med Elkjøp og Lefdal – hvis du uansett skal handle noe større der, kan du enkelt sikre deg rabatt på 500 kroner ved å skifte strømselskap. NB! Dette må gjøres i de fysiske butikkene, ikke på netthandel. Liker du å handle på Expert har de en lik deal med Fjordkraft (500 kroner i rabatt).

I tillegg til slike engangs-tilbud til nye kunder, kan du hos enkelte strømtilbydere få gode avtaler og bonusordninger.

Skifter du for eksempel til Fjordkraft, får du 1 krone i Trumf-bonus hos Shell (inntil 700 liter, deretter 50 øre bonus per liter). Fjordkraft har også en egen EuroBonus-avtale som gir 5 000 SAS EuroBonus-poeng (og 3 000 nye poeng for hvert år du har den avtalen). Fjordkraft har forresten en egen fordelsklubb med diverse rabatter for XXL, Shell, Expert, SAS osv.

Hafslund (der vel mange oslofolk har strømmen sin) har en egen ordning som de kaller Hafslundbonus der du opptjener bonuspoeng når du handler i butikker som er samarbeidspartnere med selskapet.

NB! Ikke la deg lure til å kjøpe ekstratillegg og -forsikringer

NB! Det er viktig å huske på når du skal bytte selskap at du ikke lar deg lure til å bestille ekstraforsikringer, garantier og andre «tillegg».

Det er bare sprøyt og unødvendig for de aller, aller fleste av oss. Alle disse produktene er laget for at strømselskapet skal tjene mer penger på hver kunde, ikke for at strømregningen vår skal bli lavere.

Ikke vær overrasket om ditt gamle selskap ringer og tilbyr bedre vilkår

Forresten, visste du at dersom du skifter strømselskap (ditt nye selskap tar seg av alt det praktiske), så får du garantert en telefon fra ditt gamle selskap som plutselig har en «ekstra» god deal til deg.

Tipseren Nils skrev til meg i høst om nettopp dette. Han forteller (ordrett sitat fra e-post sendt til meg):

"For ikke lenge siden flyttet jeg fra Norgesenergi til Fjordkraft, fikk 500 kr i avslag på vare jeg kjøpte hos Expert.

Tre dager etterpå ringte de fra NorgesEnergi og ville ha meg tilbake. Siden jeg nå hadde tre måneder bindingstid, så kunne de legge meg inn slik at jeg automatisk ble flyttet over når bindingstiden var ute. Skulle da få tre mnd gratis strøm om jeg gikk over!"

Når strømselskapet ringer, gjelder det altså å lytte og avgjøre om tilbudet er så bra at det lønner seg å avblåse byttet….Jeg elsker å presse firmaene til å gi meg best mulig pris.


Denne saken er utgått, her er noen alternativer: