7 av 10 aner ikke hva dette koster

70 prosent aner ikke hva det koster å bli tatt for å bruke mobilen i bilen. Foto: Frende Forsikring.
70 prosent aner ikke hva det koster å bli tatt for å bruke mobilen i bilen. Foto: Frende Forsikring.
70 prosent av oss vet ikke hva reaksjonen fra politiet er for å bruke mobil i bil. - Da oppleves ikke straffen som en sterk nok trussel.

Det sier seniorrådgiver i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen.

I fjor økte straffen for å bruke mobiltelefon i bil. Fra 1700 kroner og to prikker i førerkortet gjorde straffen et byks til 5000 kroner og tre prikker. I 2022 økte boten enda mer og nå er den 7450.

- Straffen er blitt mye høyere og det er bra. Mobilen skal aldri brukes i bil. Du setter både ditt eget og andres liv i fare hvis du holder på slik, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

Slik svarer nordmenn

  • 21 prosent vet ikke noe om straffenivået for mobilbruk i bil
  • 49 prosent vet at straffen er blitt strengere, men aner ikke hva den er på
  • 30 prosent har full kontroll på straffenivået

- Det er helt tydelig at det fortsatt er et stort informasjonsbehov når så mange ikke har fått det med seg. Poenget med strengere straff er at det skal være avskrekkende, det er samfunnets metode for å si at vi ikke godtar det, sier Johansen i Trygg Trafikk.

Færre bøter med skjerpet straff
I første halvår 2021 skrev UP og politidistriktene ut 7953 forenklede forelegg for mobilbruk i bil.

- Det var en nedgang på nesten 10 prosent fra samme tid året før, og kan tyde på at den skjerpede straffen har sunket inn hos en del, men det er fortsatt mye arbeid som gjenstår, sier Roger Ytre-Hauge.

Så mange bruker likevel mobilen i bil
På oppdrag fra Frende har Norstat tidligere spurt nordmenn om de bruker mobilen i bil. 43 prosent svarte at de bryter loven og gjør nettopp det.

- Det er skremmende mange, og noe vi må få en slutt på. Mobil og bil hører ikke sammen, med mindre den står fast i en holder. Hvis du må sjekke en melding, bytte podkast eller ta en telefon skal du kjøre til siden og stoppe helt opp. Det er utrolig viktig å ikke være i trafikkbildet når du sjekker mobilen. Tenk hvis beskjeden du leser eller hører er dramatisk eller skremmende. Hvordan håndterer du det hvis du kjører når du får den, sier Roger Ytre-Hauge.

Men vi vet at det ikke er bra…
I Frendeundersøkelsen er nordmenn også spurt hva de synes om mobilbruk i bil. Da får pipa en annen lyd.

- Bare én prosent sier at det er greit å bruke mobilen mens de kjører. 13 prosent sier det er greit å bruke den når bilen står i ro i lyskryss eller kø, sier Ytre-Hauge.

Resten synes den kun skal brukes med handsfree eller aldri i det hele tatt.

- Vi vet tydeligvis at det ikke er riktig, trygt eller ok å bruke mobilen mens vi kjører, men gjør det likevel, sier motorfagsjefen i Frende.

Aktuelle saker fra den siste tiden: