Hvorfor refinansiere forbrukslån og kredittkortgjeld?

Hvis du har dyre lån i form av forbruksgjeld eller kredittkortgjeld vil det nesten alltid lønne seg å refinansiere ved at du tar opp et nytt lån - med lavere rente og bedre vilkår - kalt et refinansieringslån:

Som med alle lån lønner det seg å hente inn tilbud fra flere banker. Finansagentene under henter inn vilkår fra flere ulike banker - slik at du kan bruke tid på å sammenligne tilbud fremfor å innhente dem:
Merk at lenkene over er annonselenker. Renteeksempel Okida: Effektiv rente 7,68% 2 millioner over 25 år, kostnad 2 379 341 kr, totalt 4 379 341 kr. Renteeksempel Lendo: Effektiv rente 12,54% 200 000 over 5 år, kostnad 64 988 kr, totalt 264 988 kr. Renteeksempel Zen Finans: Effektiv rente 7,22% 2 mill over 30 år, kostnad 2 785 343 kr, totalt 4 785 343 kr.


Refinansiering av kredittkort og forbrukslån lønner seg i de fleste tilfeller fordi du kan spare penger og få:

 • Lavere månedlige kostnader og færre gebyrer
 • Bedre nominell rente enn hva du har i dag
 • Bedre oversikt ved å forholde deg til kun én faktura
 • Lavere totalkostnad

Hva er refinansiering av lån?

Med refinansiering av gjeld menes å erstatte et eller flere eksisterende lån med bedre betingelser, gjerne i form av lavere kostnader og/eller endret nedbetalingstid. Altså; spar penger ved å samle smålån i ett større lån med bedre betingelser og lavere rente!

Husk at når du først har refinansiert gjelden din så er det lite smart å øke gjelden etter f.eks. gjennom å ta opp et nytt forbrukslån. Hele poenget med refinansieringen er å bli kvitt dyre smålån, kredittgjeld og forbruksgjeld du har rundt og samle det på ett sted.

Hvordan fungerer refinansiering?

Du kan søke om refinansiering i en bank som tilbyr denne typen lån. Lånesøknaden med informasjon om deg selv og beløpet du ønsker at skal refinansieres fylles som oftes ut online. Basert på en individuell vurdering får du svar på om banken ønsker å gi deg et tilbud og hva slags betingelser de tilbyr. Søknaden er helt uforpliktende inntil du eventuelt takker ja til tilbudet til den gitte banken.

Hvordan refinansiere lån?

Får du innvilget søknaden om refinansieringslån bruker du så dette lånet til å betale ned dyrere former for gjeld, f.eks. fra forbrukslån eller kredittkort. Du sitter så igjen med et nytt lån i én bank, fremfor flere lån fordelt på mange banker. Og det blir lettere å ha full kontroll over hvor mye du skylder totalt og hva du skal betale til enhver tid.

Hvordan søke om refinansiering?

Det finnes også tjenester / finansagenter som hjelper deg med å hente inn tilbud om refinansiering i flere banker på en gang for lånene dine. Disse tjenestene er som oftest helt uforpliktende.

Ulike former for refinansiering

Det finnes flere typer og behov et refinansieringslån kan dekke - avhengig av hva slags lån du har fra før og om du kan stille sikkerhet i bolig eller pant i andre eiendeler:

Refinansiere forbrukslån / forbruksgjeld

Forbrukslån er sammen med kredittkort de dyreste lånene som utstedes. Om man har mulighet til det så er det anbefalt å prøve å finne refinansiering til denne typen lån. Kan du stille sikkerhet i bolig er det store sjanser for at du kan få en gunstigere nominell rente enn hva du har i dag.

Refinansiere kredittkort / kredittgjeld

Selv om det ble enklere å holde oversikt etter innføringen av gjeldsregisteret er det fremdeles mange som har flere kredittkort og skylder litt her og der. Om man forglemmer seg litt så kan dette totalt bli ganske mye. Havner man i en slik situasjon er refinansiering en fin måte å samle gjelden på ett sted for bedre oversikt, og også oppnå en bedre rente enn den man har i dag.

Refinansiere boliglån

En ønsker primært å refinansiere et boliglån for å oppnå bedre rentebetingelser enn hva man har i dag. Har en foreksempel fått en lønnsforhøyelse eller kan dokumentere verdistigning i boligen så kan man gå til nåværende bank eller en ny bank og spørre om bedre betingelser som følge av dette.

Refinansiere billån

Ikke alle billån er like gunstige, og om man sitter på et unødvendig dyrt billån er det naturlig at man ønsker å refinansiere dette lånet. Da går man til en annen bank og etterspør et bedre lånetilbud for å nedbetale det nåværende lånet.

Hvorfor refinansiere?

Man kan ønske å refinansiere eksisterende lån og kreditter av en eller flere av følgende grunner:

 • Samle flere lån / samle alt på et sted
 • Lavere samlede gebyrer
 • Lavere rente på lånet (nominell rente)
 • Lavere total kostnad (effektiv rente)
 • Få bedre oversikt med én faktura

Oppsummert så er hovedgrunnene å spare penger med lavere effektiv rente samt å få bedre oversikt gjennom å samle flere lån på ett sted, særlig om en har flere smålån rundt omkring.

Hvordan få refinansiering?

Søk om refinansiering: Det er flere banker som tilbyr deg å refinansiere lån, med eller uten sikkerhet. Hvordan du går frem avhenger av om du ønsker å samle smålån eller om du foreksempel vil refinansiere lån knyttet til bolig eller bil.

Hvor raskt du får svar avhenger av hva slags refinansiering du ønsker, hvor stort det totale lånebeløpet, hva slags sikkerhet du kan stille og eventuelle andre faktorer knyttet til din økonomiske situasjon.

Hvilke banker tilbyr refinansiering i Norge?

Søk refinansiering: Det er flere spesialiserte banker som tilbyr refinansiering. Under er et utvalg (det finnes ganske sikkert flere enn disse):

 • Bank Norwegian
 • Eksempel: Nominell rente 10,99 %, effektiv rente 12,22 %, 150 000 kroner over 7 år, etableringsgebyr 995 kroner. Kostnad: 69 627 kroner. Total: 219 627 kroner.
 • Bank 2
 • Eksempel: Nominell rente 6,74 %. Effektiv rente 7,25 % ved lån på 2 mill. over 25 år. Kostnad: kr 2 247 034,- Totalt: kr 4 247 034,-
 • Storebrand
 • Eksempel: 195 000 kr over 5 år, effektiv rente 11,32 %, kostnad 58 083 kr, totalt å tilbakebetale 253 083 kr

OBS: Merk at enkelte av lenkene over er annonselenker.

Tjenester som lar deg sammenligne refinansiering - Finansagenter

De fleste banker som tilbyr refinansiering vil hevde at deres tilbud dvs kombinasjon av nominell rente og gebyrer er lavest - så det gjelder å sammenligne tilbud og etterprøve påstanden at "vår rente og våre priser er best". Faktisk finnes det flere ulike tjenester / finansagenter som hjelper deg å sammenligne refinansiering av lån hos flere banker ved kun å fylle ut et skjema. Her er noen av dem:

 • Okida
 • Effektiv rente 7,68% 2 millioner over 25 år, kostnad 2 379 341 kr, totalt 4 379 341 kr
 • Lendo
 • Effektiv rente 12,54% 200 000 over 5 år, kostnad 64 988 kr, totalt 264 988 kr
 • Zen Finans
 • Effektiv rente 7,22% 2 mill over 30 år, kostnad 2 785 343 kr, totalt 4 785 343 kr

OBS: Merk at lenkene over er annonselenker.

Samle forbruksgjeld og kredittgjeld på ett sted

Det er lettere å beholde kontrollen om man har gjelden sin samlet hos en aktør. Man får en faktura å forholde seg til, og den kommer på faste tidspunkter i månden. Det vil si du får bedre kontroll på hva du skal betale når og det er lett å se hva du skylder totalt.

Refinansiering med endret nedbetalingstid

Om du er fornøyd med effektiv rente på ditt eksisterende lån kan det likevel være gode grunner til å prøve å få refinansiering. En av dem kan være å endre nedbetalingstiden, særlig dersom månedlig total kostnad er høyere enn hva økonomien din tillater.

Strekker du lånet ut i tid vil den månedlige summen du betaler være lavere, men merk at totale renter du trenger å betale for lånet vil blir mer i et slikt tilfelle.

Refinansiering med betalingsanmerkninger

Å skaffe refinansiering er vanskeligere dersom du allerede har betalingsanmerkninger. Banken du legger inn søknad hos kjører gjerne full kredittsjekk og vil ha full innsikt i din økonomiske situasjon.

Hva kan en gjøre om en har betalingsanmerkninger?

I en slik situasjon bør en kontakte banken og være åpen om dette, og spørre om det går an å finne en løsning. Det beste er selvfølgelig å kvitte seg med betalingsanmerkningene før en kontakter banken, men er dette vanskelig kan man potensielt finne en låneløsning med banken som gjør at man også kan få betalt det man skylder og på den måten bli kvitt problemet med betalingsanmerkninger.

Refinansiering med betalingsanmerkninger

Selv om et refinansieringslån hvor du samler gjeld fra flere smålån vanligvis er gunstigere for deg enn de typiske betingelsene på gjeld knyttet til kredittkort eller forbrukslån så må du huske på at det fremdeles kan være en relativt høy effektiv rente.

Det lønner seg å sammenligne refinansiering

Som i de fleste andre tilfeller lønner det seg å sammenligne priser fra andre selskaper / banker og sammenligne tilbud. Velg det beste lånet med lavest total kostnad.

Låneeksempler refinansiering

  Renten er individuell og presenteres i tilbudet du mottar. Nominell rente varierer fra 7,90% til 19,90%, og du må fylle ut et skjema for å se hva du kan få. Det er helt uforpliktende. Nedbetalingstid fra ett til 15 år. Eksempel: Nominell rente 11,9%, effektiv rente 13,7%, 100.000 o/ 5 år, kostnad 35.858, totalt 135.858.