Advarer: Kvinner bråstopper, menn kræsjer på elsparkesykler

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index:  main_image_text in <b>/home/gjerri98/www/_v2/content/pages/current-story.php</b> on line <b>176</b><br />
<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index:  title in <b>/home/gjerri98/www/_v2/content/pages/current-story.php</b> on line <b>176</b><br />
Foto: Pexels.
Elsparkesykkel-sesongen er i gang! Kvinner skader seg oftest når de bråstopper, mens gutter og menn oftest skader seg når de kolliderer med biler, advarer forsikringsselskapet If.

Tall fra forsikringsselskapet If viser at det er like mange menn som kvinner som skader seg på elsparkesykler, men situasjonene skadene oppstår i er svært ulike.

– Nær 9 av 10 kollisjoner med elsparkesykler skjer når gutter og menn under 40 år kræsjer med biler, mens 7 av 10 eneulykker oppstår når kvinner over 30 år bråstopper i hull, asfaltkanter eller steiner, forteller kommunikasjonssjef Ellen Paulsen i If, etter en gjennomgang av selskapets elsparkesykkel-saker.

– Typiske skader etter ulykker med elsparkesykler er slag- og bruddskader, sår og skrubbsår, og ødelagte klær. Rundt 30 prosent får også tannskader og mindre hode- og ansiktsskader. Dessverre ser vi også eksempler på styggere ulykker, med brutale konsekvenser for både helse og økonomi, advarer hun.

Kan ikke trafikkreglene

Forsikringsselskapet avslører at kollisjoner med elsparkesykler og biler ofte oppstår i vikepliktsituasjoner, der førerne av elsparkesyklene ikke er klar over at de defineres som kjørende. Halvparten av kollisjonene med biler er unge elsparkesyklister, mellom 12 og 15 år.

– Ofte er ikke de unge klar over at de har vikeplikt, og har høy fart ved kryssing av vei – også i fotgjengeroverganger. Her oppstår det stadig skumle situasjoner, så ta gjerne en prat med ungdommen om trafikkregler før de farter av gårde, sier Paulsen.

Risikerer milliongjeld

Norske myndigheter innførte lovpålagt ansvarsforsikring for utleide elsparkesykler i 2022 og privateide elsparkesykler i 2023. Ifølge Trafikkforsikringsforeningen (TFF) mangler trolig rundt 80 prosent den lovpålagte forsikringen. Og i saker der fører av uforsikrede elsparkesykler har forårsaket skade på mennesker eller biler, er gutter og unge menn overrepresentert.

– Hvis fører ikke har forsikring, risikerer de å sitte igjen med hele regningen for både egne og andres skader selv. Her kan vi i enkelte tilfeller snakke om millionbeløp, sier Paulsen, og tilføyer:

– Men det er ikke bare uforsikrede førere som risikerer tøffe økonomiske konsekvenser. Hvis fører for eksempel er for ung til å kjøre elsparkesykkelen lovlig, eller har promille over lovlig grense, vil det også bli vurdert avkortning eller avvisning av erstatning, påpeker kommunikasjonssjefen.

– Ta hensyn!

Elsparkesykler er et praktisk fremkomstmiddel, hvis du er oppmerksom i trafikken.

– Vi vil ikke skremme, men heller minne om at det er viktig å ta hensyn til både deg selv og andre når du farter av gårde på elsparkesykkel. Gutter og menn bør være mer forsiktige med både fart og vikeplikt, mens kvinner bør se seg litt ekstra for så de unngår bråstans. Da suser vi alle en tryggere sommer i møte, sier Ellen Paulsen.

Dette bør du vite når du kjører elsparkesykkel

  • Elsparkesykler er klassifisert som motorvogn.

  • Det er påbudt med lovpålagt bilansvarsforsikring for elsparkesykler.

  • Hvis elsparkesykkelen eies av en mindreårig, er det foreldrenes ansvar å forsikre den.

  • Aldersgrensen for å kjøre elsparkesykler er 12 år.

  • Det er krav om hjelm for alle førere under 15 år.

  • Det er ikke tillatt med passasjer på elsparkesykkel.

  • Promillegrensen for elsparkesykler er 0,2.

Fakta: Bilansvarsforsikring for elsparkesykler

  • Lovpålagt bilansvarsforsikring for elsparkesykler ble innført for utleiesykler i 2022 og for private elsparkesykler i 2023.

  • En bilansvarsforsikring for elsparkesykler dekker skade på andre personer, og kjøretøy og bygninger eid av andre. Den dekker også personskader på fører av elsparkesykkel, samt klær og annet vedkommende har på eller med seg.

  • Ansvarsforsikringen dekker ikke skader på selve elsparkesykkelen eller tyveri av den. Det dekkes av innbo- eller reiseforsikring.

  • Aldersgrensen for bruk av elsparkesykkel er 12 år. Dersom elsparkesykkelen eies av en mindreårig, er det deres verge - i praksis en av foreldrene - som er pliktig å forsikre den.

  • Hvis det oppstår skade og fører ikke har kjøpt ansvarsforsikring, blir hen fortsatt ansvarlig. I slike tilfeller vil Trafikkforsikringsforeningen (TFF) dekke kravet fra skadelidte, for deretter å kreve at eier eller bruker av elsparkesykkelen betaler beløpet tilbake – såkalt regress. Fører vil heller ikke få erstatning for egne personskader.

  • Personskader kan være kostbart. Elsparkesyklister som ikke har forsikring, eller som bryter trafikklovene, risikerer å bli ansvarlig for millionkrav.


Notice: Undefined index: url in /home/gjerri98/www/_v2/content/pages/current-story.php on line 194

Aktuelle saker fra den siste tiden: