TIPS: Vinn iPhone 16 Pro, Playstation 5, flaxlodd og sjokolade i Gjerrigknarkens Julekalender!

Black Week er i gang: – Vær på vakt!

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index:  main_image_text in <b>/home/gjerri98/www/_v2/content/pages/current-story.php</b> on line <b>176</b><br />
<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index:  title in <b>/home/gjerri98/www/_v2/content/pages/current-story.php</b> on line <b>176</b><br />
Illustrasjon: Dreamstime.
Black Friday. Black Weekend. Cyber Monday. Black Month. Singles’ Day. Black Week. Alle konseptene har til felles at de kan utnyttes av svindlere som prøver å stjele informasjon fra deg.

— Det er all grunn til å være ekstra på vakt nå, sier seniorrådgiver i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom), Johannes Vallesverd.

Han er leder av en ekspertgruppe mot digital svindel som Nkom har etablert i partnerskap med Økokrim.

Ifølge årets Black Week-undersøkelse, gjennomført av Prisjakt, er nordmenn mer skeptiske til den årlige «handlemåneden» nå enn tidligere. Likevel sier 1,4 millioner at de har planer om å handle, selv om målet er å bruke mindre penger enn i fjor.

— Svindlere kobler seg gjerne på sinnsstemninger og pågående dagligdagse aktiviteter hos potensielle ofre. Ved hjelp av digitale verktøy som spoofing, forfalskning og svindel-lenker, ofte med et budskap om at noe haster, klarer de å treffe oss i situasjonen og lure oss. Husk at hvis et tilbud er for godt til å være sant, så er det som regel det, råder Vallesverd.

Svindelforsøkene blir stadig smartere, og derfor er det viktig at myndigheter, bedrifter og teleaktører klarer å stoppe så mye som mulig før svindelforsøkene når befolkningen.

— November er en aktiv måned for svindlere. De er godt i gang med å jakte etter penger og informasjon, advarer Vallesverd.

Ikke gå i SMS-fella

Ifølge Prisjakt-undersøkelsen øker netthandelen, og det vet svindlere å utnytte. Det finnes flere eksempler på at de oppretter falske nettsider og presenterer falske tilbud til intetanende kunder for å stjele penger og personlig informasjon.

— Når vi handler på nett, er det mange lenker som sendes på SMS eller e-post, spesielt knyttet til levering av pakker, men også til betaling. Hvis vi har handlet flere steder i samme periode, kan det hende vi blir litt mindre kritiske til hvilke lenker vi klikker på. Vel inne på svindlernes nettsider kan man bli møtt med kopier av ekte sider, der man blir lokket til å gjennomføre transaksjoner eller laste ned fjernstyringsprogrammer. Det kan få store konsekvenser, advarer Vallesverd.

Stadig flere etater og merkenavn har beskyttet sine SMS-avsendernavn i mobilnetteiernes SMS SenderID-registre. Svindlere kan likevel bruke navn som ikke er registrert, variasjoner av navn eller telefonnumre.

I oktober lanserte Nkom en fersk undersøkelse som viser at 9 av 10 nordmenn har blitt utsatt for svindelforsøk i løpet av det siste året. Hele 70 prosent av svindelforsøkene skal ha skjedd via e-post, men nesten like mange har også blitt forsøkt svindlet via SMS.

Noen råd for å unngå svindel

  1. Undersøk om avsenderadressen i SMS-en ser korrekt ut. Selv om den framstår korrekt, kan den være manipulert.

  2. Tenk deg om før du klikker på lenker i en SMS. Les nøye og se etter om lenken ser korrekt ut. Er det skrivefeil i lenken? Vær på vakt!

  3. Hvis du venter på en pakkelevering, bruk leverandørens app eller selskapets offisielle nettsider for å finne informasjon i stedet for lenken i SMS-en.

  4. Ikke oppgi bankkontoinformasjon eller BankID, uansett om de sier de ringer fra banken eller politiet. Ikke last ned programvare for fjernstyring.

  5. Vær spesielt kritisk hvis noen du nettopp har møtt, ber deg overføre beløp til flere ulike kontoer eller til utenlandske kontoer. Er du i tvil, kan bankene ofte bistå etter at du selv ringer til bankens offisielle telefonnummer.

  6. Vær også kritisk hvis noen du kjenner tar kontakt via Facebook, Messenger, WhatsApp, Snapchat eller lignende med en forespørsel om raskt å overføre store beløp. Dobbeltsjekk at det virkelig er den du kjenner som kontakter deg. Ring vedkommende på deres vanlige mobilnummer, eller kontakt noen i vedkommendes husstand for å sjekke.

Dersom du blir utsatt for svindel, husk at du må kontakte banken, mobilselskapet ditt og melde det til politiet. Du kan tipse politiet via en egen nettbasert tipstjeneste. Selv om en melding eller et tips ikke fører til konkrete resultater, er det viktig at politiet får vite om svindelen, slik at de får en løpende og god forståelse av svindeltrender.


Notice: Undefined index: url in /home/gjerri98/www/_v2/content/pages/current-story.php on line 194

Aktuelle saker fra den siste tiden: