Dropper helsehjelp på grunn av dårlig økonomi

Foto: Frelsesarmeen.
Nær 1 av 4 sier de nå dropper å oppsøke helsetjenester, eller utsetter dette på grunn av egen økonomi. Det viser en undersøkelse Opinion har gjort for Frelsesarmeen.

– Dette er tall som ryster oss. Frelsesarmeen er tilstede i hele landet og har over tid sett hvordan trangere økonomi rammer stadig flere. Dette er enda et eksempel på at dyrtiden går utover helsa til folk, sier assisterende sosialsjef i Frelsesarmeen, Elin Herikstad.

Tallene betyr at folk kan risikere at alvorlig sykdom ikke blir oppdaget, eller at man lever med smerter og plager lenger på grunn av dårlig økonomi.

Verst for de som har minst

Undersøkelsen fra Opinion ble utført i slutten av august og 23 prosent svarer at de har unnlatt eller utsatt å oppsøke helsetjenester, som eksempelvis lege og tannlege, på grunn av endringer i egen økonomi de seneste seks månedene. Spesielt utbredt er dette blant de som er verst stilt.

Det er også nesten 1 av 4 nordmenn (23 prosent) som svarer at det nå er svært eller ganske utfordrende å få endene til og møtes økonomisk.

Hele 61 prosent av de som sliter økonomisk, svarer at de dropper eller utsetter å oppsøke helsetjenester.

Frelsesarmeen har ved noen helt spesielle nødstilfeller betalt for sine gjesters tannlegeregning. Der det for eksempel har vært snakk om tannverk og betennelse og det ikke har vært mulig å vente på behandlingstiden på støtte hos NAV.

–Det er veldig viktig å be om støtte fra NAV om man har behov for helsehjelp, men ikke har økonomi til å dekke kostnadene, sier Herikstad.

Vanskelig for noen, krise for andre

Frelsesarmeen har de seneste årene opplevd at stadig flere kommer til dem for å få hjelp til det aller mest nødvendige, som mat og klær. Det er blant annet mange barnefamilier og flere som kommer for aller første gang.

– Vi er inne i en veldig tøff høst for mange. Matvarepriser og bokostnader har økt raskt og mye på kort tid. Vi ser igjen at dyrtiden får størst konsekvenser for de som allerede har det vanskelig. For en del er økte levekostnader plagsomt, for andre er det helt krise. Vi frykter at krisen kan vare lenge, sier Herikstad.

Aktuelle saker fra den siste tiden: