Nå kommer morgenfrosten: Så mange kjører halvveis i blinde
- Du må aldri kjøre mens bilruta er full av is og dugg. Det er farlig, uansvarlig og toppen av latskap, sier Roger Ytre-Hauge. Bileksperten mener du må ha mer respekt for andres og egen sikkerhet enn å kjøre før du har god nok sikt i alle retninger.
Utrykningspolitiet gir nesten 500 forenklede forelegg i året for kjøring med for dårlig sikt.
- De fleste dagene i året har vi ikke dårlig sikt når vi setter oss bak rattet, så tallene sier en hel del om hvor mange som tar store sjanser når frosten kommer. Det er heller ikke slik at de fleste blir tatt, så her er det store mørketall og folk som tar enorme sjanser, sier fagsjefen.
Her kjører flest (og færrest) uten fri sikt
Flest kjører med is og dugg på ruta i Agder (56 prosent), Nordland (50), Rogaland (47), Møre og Romsdal (47), Innlandet (44) og Vestland (43). Færrest oppgir at de gjør det i Oslo (37) og Trøndelag (35).
- Det er en del variasjon landet over, men jeg vil uansett si at det er stort forbedringspotensial i alle fylkene, ut fra disse tallene, sier Ytre-Hauge i Frende.
Frost og rim på bilrutene kommer av at vanndampen i luften fryser til iskrystaller. Er det fuktig inne i bilen, får du også dugg på innsiden, som igjen fører til is på innsiden av ruta.
Hvis politiet tar deg
- Det farligste med å kjøre uten fri sikt er at du kan treffe noe eller noen. Det bør være grunn god nok til å ikke gjøre det. Men hvis politiet stopper deg venter bot, fengsel, eller at lappen ryker, sier Roger Ytre-Hauge.
Det er Vegtrafikkloven som gjelder.
- Den er helt tydelig på at du skal ha tilstrekkelig utsyn til alle sider og se til at snø, is, duggmerker eller gjenstander ikke hindrer sikten din eller forstyrrer deg når du kjører, sier fagsjefen.
Hvis du har skrapt vindusviskerområdet og de fremste sidevinduene fri for snø, is og dugg, slipper du unna reaksjon fra politiet.
Hvis du blir stoppet og har skrapt mindre enn dette, venter minst et forenklet forelegg på 3700 kroner.
Hvis du har skrapt mindre enn halve frontruta, blir det anmeldelse. Og hvis det er skrapt mindre enn et A4-ark, blir det anmeldelse og førerkortbeslag.
- Husk at bilskiltet ditt og lyktene foran og bak også skal være fri for snø, sier Ytre-Hauge.
Hvis du havner i en ulykke
Hvis den dårlige sikten gjør at du ender i en bilulykke, kan du bli tiltalt av politiet. Du kan også havne i fengsel i tillegg til bot og inndratt førerkort.
- Det er ikke verdt å ta slik risiko. Det tar ikke lang tid å skrape skikkelig, selv om det er ubehagelig å stå ute i kulda, sier Roger Ytre-Hauge.
- Vi ser det som grovt uaktsomt å ikke skrape rutene skikkelig. Et forsikringsselskap vil normalt redusere erstatningen og i verste fall kan den falle helt bort. Da blir de to minuttene du sparte svært kostbare, sier fagsjefen i Frende.
Denne aldersgruppen tar størst risiko
Så mange prosent i hver aldersgruppe sier at de kjører uten fri sikt.
18-29 år: 64 prosent
30-39 år: 52 prosent
40-49 år: 43 prosent
50-99 år: 30 prosent
Kilde: Frendeundersøkelsen / Norstat
- Tallene viser at dette er noe vi får mer respekt for med alderen. At nesten to av tre mellom 18 og 29 år legger i vei med halvveis sikt synes jeg ingenting om, sier Roger Ytre-Hauge.
Notice: Undefined index: url in /home/gjerri98/www/_v2/content/pages/current-story.php on line 194
Aktuelle saker fra den siste tiden:
- 28. mar Nesten halvparten av alle bilister støtter bomrabatt for elbiler
- 27. mar Dette stjeler hyttetyvene
- 27. mar Sparer på frukt og grønt når økonomien blir dårligere
- 25. mar Grillpølser fra Coop og First Price tilbakekalles
- 23. mar Frukt og grønt taper på alle fronter - det samme gjør forbrukerne