SIFOs referansebudsjett er oppdatert med 2025-tall

– Vi ser at samtlige utgiftsposter i referansebudsjettet har økt fra februar 2024 til februar 2025, med unntak av barnehageprisene, sier SIFO-forsker og prosjektleder Andreea Alecu.
Årets oppdateringer
Referansebudsjettet oppdateres årlig, men det varierer på hvilken måte de ulike forbruksområdene oppdateres. I årets oppdatering har forskerne endret grunnlaget for beregning av kostnader innenfor forbruksområdene klær og sko.
– Målet har vært å sikre at utvalget av klær og sko gir mulighet til å delta i sosiale, kulturelle og fysiske aktiviteter på en måte som oppleves som normalt og inkluderende i det norske samfunnet, sier Alecu.
I tillegg er det i forbruksområdet «lek og mediebruk» inkludert nøkterne kostnader forbundet med en årlig bursdagsfeiring for barn i alderen tre til sytten år. Det er hentet inn nye priser for budsjettpostene «mat og drikke», «reisekostnader», «barnehage» og «aktivitetsskolen AKS». Kostnadsestimatene for de øvrige forbruksområdene er justert i tråd med endringer i konsumprisindeksen.
Hva er referansebudsjettet?
Referansebudsjettet viser hva det koster å leve på et akseptabelt forbruksnivå for hushold av ulik størrelse og med forskjellig alders- og kjønnssammensetning. Utgifter til bolig og strøm er ikke med i budsjettet. SIFOs referansebudsjett har blitt oppdatert årlig siden 1987 og brukes hyppig av det offentlige, banker og privatpersoner. Referansebudsjettet er et godt utgangspunkt for å sette opp sitt eget budsjett, men må tilpasses den enkeltes situasjon når det anvendes på individnivå.
Budsjettet er et langtidsbudsjett, hvor det er lagt opp til at en setter av penger til sjeldnere innkjøp av dyre og varige forbruksgjenstander.
Utvikling de siste fem årene
Referansebudsjettets eksempelfamilie består av mor, far og to barn på 5 og 11 år. I 2025 anslår vi at eksempelfamilien bruker totalt 455 140 kroner i året på nødvendig forbruk omfattet av referansebudsjettet. Denne summen er 62 510 kroner høyere enn i 2021.
Den månedlige økningen i kostnader for «mat og drikke», som utgjør den største budsjettposten målt i kroner, har vært 3 350 kroner fra februar 2021 til februar 2025. Dette tilsvarer en økning på 30 prosent for denne eksempelfamilien.
– Til tross for at prisveksten har stabilisert seg det siste året og barnehagekostnadene har blitt betydelig redusert, er prisnivået fortsatt høyt. Dette kan medføre at ulike typer husholdninger har utfordringer med å dekke sitt nødvendige forbruk, sier Alecu.
Mer informasjon
Mer informasjon om årets oppdatering: Hovedrapporten for referansebudsjettet 2025.
Nettside med kalkulator: SIFOs referansebudsjett for forbruksutgifter
Notice: Undefined index: url in /home/gjerri98/www/_v2/content/pages/current-story.php on line 194
Aktuelle saker fra den siste tiden:
- 28. mar Nesten halvparten av alle bilister støtter bomrabatt for elbiler
- 27. mar Dette stjeler hyttetyvene
- 27. mar Sparer på frukt og grønt når økonomien blir dårligere
- 25. mar Grillpølser fra Coop og First Price tilbakekalles
- 23. mar Frukt og grønt taper på alle fronter - det samme gjør forbrukerne