Sjømat både koster mer og kjøpes mindre

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index:  main_image_text in <b>/home/gjerri98/www/_v2/content/pages/current-story.php</b> on line <b>176</b><br />
<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index:  title in <b>/home/gjerri98/www/_v2/content/pages/current-story.php</b> on line <b>176</b><br />
Foto: Pexels.
Inntaket av fisk og skalldyr fortsetter å gå nedover. Ifølge nye tall har det totale innkjøpsvolumet på sjømat falt med 1,5 prosent siden 2022. Samtidig som mengden sjømat som blir kjøpt inn blir mindre, har selve prisen på sjømat også steget betraktelig.

At nordmenn spiser mindre og mindre sjømat, har allerede vært et faktum i flere år – og får nå ekstra drahjelp fra dyrtid og prisstigning på matvarer.

Trym Eidem Gundersen, Direktør Norden i Norges sjømatråd, mener det er viktig å huske på at nettopp på grunn av en så stor prisøkning, kunne tallene vært enda mer dystre:

– Selv om konsumet har gått noe ned, så kunne man ha forventet et større fall på grunn av prisøkningen. Til tross for et år med solid prisøkning for flere sjømatkategorier, faller ikke konsumet mer enn 1,5 prosent. Et såpass stort sprang i pris kunne ha resultert i lavere tall på innkjøp. Det taler for at det fortsatt er en betraktelig kjøpevilje og etterspørsel for sjømat. Dette bekrefter også innsikten vår, som viser at 7 av 10 ønsker å spise mer fisk og skalldyr, sier Gundersen i en pressemelding.

Sjømat er blant matvaregruppene som har økt mest i pris de siste årene. Blant annet har prisen på fersk fisk økt med 42 prosent siden 2019. Også fryst fisk har økt med 30 prosent. Det er enkeltarter som har økt enda mer i pris – blant annet har fersk laksefilet, som er en av de største kategoriene innen ferskprodukter, økt med 42 prosent i pris siden 2019. Fryst torskefilet har økt med hele 45 prosent.

At dette påvirker nordmenns sjømatkonsum, er kanskje ikke overraskende. Til sammenligning har for eksempel fiskekaker kun økt med 10 prosent i pris siden 2019. Skalldyr har på sin side ikke gått gjennom en like stor prisøkning, og for fryste skalldyr var prisen lavere i 2023 enn i 2019.

– Vi vet at sjømat er en viktig del av kostholdet, og at de fleste nordmenn med fordel kunne spist mer av det. De eksisterende kostrådene fra Helsedirektoratet sier at man bør spise fisk til middag to til tre ganger i uka. Og de nye kostrådene som nå er foreslått sier også at fisk og sjømat er viktige kilder til protein, sier Gundersen.

Av alle arter innen sjømat, er det laks, torsk og reker som det spises mest av. I tillegg spiser nordmenn en hel del sjømatprodukter med blandet artsinnhold. Til sammen utgjør disse fire «artene», inkludert kategorien for blandede arter, nesten 60 prosent av all sjømat som ble kjøpt inn i 2023.


Notice: Undefined index: url in /home/gjerri98/www/_v2/content/pages/current-story.php on line 194

Aktuelle saker fra den siste tiden: