< >
🎅 TIPS: Vinn iPhone 16 Pro, Playstation 5, flaxlodd og sjokolade i Gjerrigknarkens Julekalender! Sjekk også min store oversikt over gavmilde julekalendere med flotte premier!
Annonse:

10 tips til billig konfirmasjon: Slik gjør du konfirmasjonen rimeligere

10 tips til billig konfirmasjon: Slik gjør du konfirmasjonen rimeligere Mange familier graver dypt i lommeboka når det er tid for konfirmasjonsfeiring. Men er det virkelig nødvendig å slå på stortromma og bruke titusenvis av kroner på konfirmanten? Nei.

Konfirmasjonen til de håpefulle er noe mange frykter skal bli dyre greier. Konfirmantene selv håper på en flott fest med familie og venner og ikke minst på flotte gaver. Og det er ikke tvil om at mange ungdommer opplever sammenligning og press seg imellom når det gjelder både feiring og gaver. Men foreldre er jammen ikke noe bedre og føler prestasjonspress både overfor andre foreldre og samtidig har de jo et ønske om å innfri ønskene til ungdommene – selv om de kanskje ikke har råd til det.

Forbrukerøkonomene forteller at enkelte foreldre til og med tar opp forbrukslån for å finansiere fest og gaver til konfirmanten – det er vi vel enige om at er en dårlig idé?

Viktigere er det å tilpasse feiringen og gaver etter lommeboka. Husk at konfirmanten er på vei inn i voksenverdenen, og da er det absolutt mulig å få en felles forståelse av hva man har anledning og råd til å ordne. Som nevnt er dette en glimrende anledning for voksne og ungdom til å planlegge og budsjettere sammen, så er det lettere å forstå de valgene som er gjort. Og forhåpentligvis kan dere bruke tipsene jeg kommer med her i prosessen.

Forresten: Det er enkelte voksne som mener at ungdommen ikke bør konfirmeres hvis de ikke «mener noe med det», men dette er ikke noe godt sparetips, synes jeg. Det er viktig å la ungdommen ta avgjørelsen på egen hånd, og det finnes jo både kirkelig og humanistisk konfirmasjon å velge blant. Uansett om ungdommen velger det ene eller andre eller lar være, synes jeg det er foreldrenes plikt å backe opp avgjørelsen. Men det betyr jo ikke at man behøver å gå bananas når det gjelder gaver og feiring, så derfor er det absolutt på sin plass med sparetips!

Tips 1: Ikke bry dere om hva andre gjør og gir

Det viktigste sparetipset er faktisk å ikke bry seg om hva andre gjør – husk at feiringen er deres og ikke er gjenstand for sammenligning.

Tips 2: Begrens invitasjonslisten

Det er ikke slik at absolutt alle i familien forventer invitasjon, men det behøver faktisk ikke å være så himla dyrt å invitere mange. Det kommer jo an på hva man tilbyr av mat og plass.

Tips 3: Man behøver ikke leie restaurant eller fancy lokale

Jeg får bakoversveis når jeg hører om foreldre som booker festlokale mange år i forveien til sine håpefulle, uten engang å vite om de ønsker å bli konfirmert eller ei.

De fleste kan fint klare å feire hjemme eller hos andre i familien som har god nok plass. Men det finnes også billige lokaler (f.eks. samfunnshus) som kan leies for noen små hundrelapper (det gjorde vi).

Tips 4: Hjemmelaget mat

Bestiller man catering, ender man ofte opp med koldtbord med eggerøre, roastbiff og aspic, ikke nødvendigvis favorittene til konfirmanten. Hvorfor ikke bli enige om et koldtbord eller en buffet med ting som ungdommen selv setter pris på og som lett kan forberedes i forkant. Kaller en det tapas istedenfor koldtbord, er det straks mer «moderne» forresten...

Det kan også være en smart ide å få hjelp av bekjente og til og med festdeltakere – mange liker å bidra med kaker og godsaker som de er flinke til å lage.

Tips 5: Organiser gratis serveringshjelp

Selve konfirmasjonsdagen skal nytes til fulle, ikke bare av konfirmanten selv. Vi har supre erfaringer med å avtale med gode venner om å hjelpe til med servering og slikt i hverandres konfirmasjoner – det sparer du kjapt mange kroner på.

Tips 6: Lag invitasjoner og pynt selv

Ungdommen selv er kyndige og fint lage invitasjonskort selv – man trenger ikke bestille invitasjonskort fra en profesjonell leverandør for å invitere noen. Man sparer forresten porto og papir ved å sende ut invitasjonene elektronisk på e-post.

Blomsterdekorasjoner kan man spare en hel del på. Må dere kjøpe store buketter og andre dekorasjoner i butikken eller kan du få venner og bekjente til å bidra med blomster plukket ute i naturen?

Det kan være like fint å dekke bordet med fargede telys istedenfor å kjøpe en rekke høye, fancy stearinlys. Ellers er det smart å besøke loppemarked – kanskje dere finner noe billig som kan pynte opp bordene?

Tips 7: Ikke server alkohol i selskapet

Alkohol er dyrt og ikke minst unødvendig for å feire. Det er uansett ingen som egentlig forventer slik servering. Vann i mugger med isbiter og sitronskiver holder i massevis.

Kjøp brus god tid i forveien når det er på tilbud.

Tips 8: Ta konfirmasjonsbildene selv

Er det noen i familien som er flinke og interesserte i å ta bilder, kan dere be dem om hjelp.

I tillegg er det jo alltid mange i selskaper som knipser i vilden sky, så da er det jo perfekt å be alle om å sende deg bildene i etterkant – så kan dere selv velge hvilke bilder som er verdt å ta vare på som et minne for livet.

Tips 9: Lei eller lån antrekk

Man må ikke bruke tusenvis av kroner på å kjøpe et antrekk til en konfirmant som uansett vokser for harde livet i tenåringsfasen. Det finnes mange steder hvor man kan leie kjole, dress eller bunad for en rimelig penge.

Tips 10: Gave til konfirmanten

Den evinnelige gavespiralen er ikke noe en behøver å støtte opp om. Husk at gaven til konfirmanten kan være festen i seg selv. Det er ingen som egentlig forlanger at foreldres gave skal være den dyreste eller flotteste av dem alle!

Det finnes ingen fasitsvar på hvor mye penger man skal bruke. Hver familie må selv avgjøre hva som er riktig og ikke minst hva lommeboka tillater. 

Har du et godt tips til hvordan kan feire konfirmasjonen innen rimelighetenes grenser? Kommenter gjerne i kommentarfeltet.

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune: