< >
🎅 TIPS: Vinn iPhone 16 Pro, Playstation 5, flaxlodd og sjokolade i Gjerrigknarkens Julekalender! Sjekk også min store oversikt over gavmilde julekalendere med flotte premier!
Annonse:

9 sparetips for deg som er 1 i husholdningen

9 sparetips for deg som er 1 i husholdningen Det er ikke alltid like enkelt å få økonomien til å henge i hop når man er single og bor alene. Når alle utgifter og regninger er betalt, har en som bor alene ofte mindre å rutte med enn folk som bor sammen med andre. Dermed er det viktig å planlegge økonomien på best mulig måte, ikke sant?

Få best mulig oversikt over økonomien din

Budsjett og en god oversikt over inntekter og utgifter er viktig for alle, men ikke minst for dem som er single og ikke har flere å dele de løpende utgiftene på.

Som jeg har sagt før, så er det forbausende få som fører nøyaktig oversikt over penger ut og inn, men det er egentlig ikke så vanskelig. Det verste er bare å komme i gang, men det er faktisk ganske gøy når du merker at du begynner å få litt inngående peiling på hva som rører seg i lommeboka og på kontoen.

Kan du dele abonnementer og slikt med andre?

Selv om firmaer ikke er særlig begeistret for det, så finnes det mange smarte måter å redusere utgiftene på for deg som ellers må betale like mye som større husholdninger. Tenk på internett, avisabonnement, strømmetjenester og slikt.

Bor du slik til og har et greit forhold til naboen (hvis ikke bør du jobbe litt for å få en god forbindelse), er det som oftest ikke mer enn et spørsmål som skal til: Kan vi dele på avisabonnementet? Kanskje dere kan ordne det samme med strømmetjenestene, internett (bruk en forsterker hvis det behøves).

Sjekk om du kan få redusert avfallsgebyr i kommunen der du bor

Bor man alene, så har man også mindre avfall enn om det bor flere sammen. I kommunen hvor jeg bor, er det mulig å velge å gå sammen med naboer for å dele søppelstativ, kanskje det er mulig der du bor.

Sjekk på din kommunes nettside eller spør kommunen – det koster jo ikke mer enn en kjapp e-post eller telefonsamtale.

Bruker du mye penger på takeaway, ferdigmat og restaurantbesøk med venner?

Beregninger fra Danmark viser at enslige som har penger nok bruker nesten dobbelt så mye på takeaway, ferdigmat, kafe- og restaurantbesøk og slikt. Så kan man jo lure på hvorfor, men faktum er vel at mange som ikke bor sammen med noen, nedprioriterer å lage mat selv. I alle fall hvis de bor slik til at fristelsene for ferdigmat er nære.

Kanskje du som er single har venner og bekjente som også er i samme situasjon som deg? Hvorfor ikke snakke sammen om å møtes hjemme hos hverandre og lage mat sammen – og dele på kostnadene? Det vil i det lange løp bety at du sparer penger, i alle fall hvis du fra før av har vent deg til å spise ute eller bestille takeaway.

Sett opp handleliste og middagsplan

Det lønner seg å planlegge – i særdeleshet når du bare har deg selv å tenke på. Husk at du kanskje mangler det korrektivet som en partner innebærer, ingen stopper deg fra å handle dyrt, mye eller usunt.

Å bruke handleliste og ikke handle unødige ting hjelper alle husholdninger til å spare penger, det er ikke spesielt for alenehusholdninger. Det samme gjelder for middagsplanlegging – og der har de single faktisk fordeler.

Kjøp tørrvarer med lang holdbarhet

Tørrvarer og hermetikk er alltid en god investering, fordi holdbarheten er lang så lenge varene lagres mørkt, tørt og gjerne litt kaldere enn «varm» romtemperatur.

Pasta, ris, mel, knekkebrød og slike ting er gode basisvarer.

Bruk fryseren aktivt som en praktisk investering

Fryseren behøver ikke fylles av ferdigmat, pizza grandiosa osv. Gå eventuelt til innkjøp av bokser og fryseposer, og så går du i gang med å lage mat beregnet på å fryse ned.

Det dreier seg selvsagt om å lage større porsjoner når du først er i gang med middagslagingen. Mye av det man handler i butikkene er porsjonsberegnet til flere personer, det samme er jo ofte oppskrifter.

La meg ta et enkelt eksempel: Lager jeg suppe til oss her hjemme, enten vi er 2, 3 eller 4 personer til stede, så lager jeg alltid minst dobbel eller tredobbel mengde. Resten fryses ned i porsjoner og tas frem ved senere anledninger. Med fryser og plass i den er det ingenting i veien for at du kan gjøre det samme.

Har du ikke fryser, er det også mulig å lage mat etter samme prinsippet. Mat i kjøleskap holder seg greit 2-3 dager etter tilberedning. Hvis du kan leve med samme middag eller lunsj et par ganger etter hverandre, sparer du både penger og tid.

Kjøp gjerne løse og frosne grønnsaker

Hvis du ikke får kjøpt løse grønnsaker der du handler vanligvis, bør du kanskje sjekke litt nærmere i andre butikker om de selger frukt og grønt i løsvekt. Single husholdninger kan ofte være mer utsatt for matsvinn fordi du ikke får tak i løse poteter, løk, gulerøtter eller hva det nå måtte være. Jeg anbefaler deg å se i innvandrerbutikkene der du som oftest får all frukt og grønt i løsvekt.

Det er ingenting galt med frosne grønnsaker, så lenge produsent, distributør og butikken har klart å unngå at frysevarene har tint litt innimellom. Frosne grønnsaker er rimelig, næringsrike og enkle å porsjonere etter behov.

Oppvasken som hinder for matlagingen

Jeg har snakket med flere single som unngår å lage mat selv fordi det blir mye oppvask etterpå. Husk da på at du fint kan lage mat som ikke krever mange gryter, panner osv. Supper er innlysende, men også gryteretter og sikkert mange andre retter er lite «oppvaskkrevende».

Har du oppvaskmaskin og kjører den halvtom, vil det heller lønne seg å vaske opp for hånd. Men dersom du fyller opp maskinen, vil det faktisk være mer sparsommelig å bruke maskin fremfor håndvask. Kanskje du kan bruke et enkelt spyleprogram innimellom for å forhindre lukt og at matrester tørker inn på bestikk og tallerkener?

Har du et godt sparetips som passer særlig godt til dem som bare er 1 i husholdningen? Legg gjerne igjen en kommentar i kommentarfeltet og fortell meg!

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune: