Flyforsinkelse og -kansellering: Du kan gå glipp av tusener av kroner
Opplever du kanselleringer eller forsinkelser når du er ute og flyr, kan du ha krav på erstatning. Altfor få nordmenn står på krava og krever penger igjen fra flyselskapene. Det er selskapene glade for, men vil du virkelig gå glipp av penger? Trykk her for å besøke »Nordmenn flest er snille og vil ikke klage unødig, mange er bare glade for at flyselskapene rydder opp og du til slutt kan innta setet på flyet. Men hvorfor gå glipp av pengene som du rettmessig har krav på? Du kan faktisk fremme krav om kompensasjon i inntil tre år gamle saker!
Når har du rett på penger fra flyselskapene?
Rettighetene dine slår inn når forsinkelsen er
- - mer enn to timer for flyreiser på 1500 km eller mindre
- - mer enn tre timer innen EU- og EØS-området for flyreiser over 1500 km
- - mer enn tre timer utenfor EU- og EØS-området på under 3500 km
- - mer enn fire timer på alle flyreiser over 3500 km.
Dette har du krav på ved forsinkelse
Uansett årsaken til forsinkelsen, har du rett til følgende når et av vilkårene ovenfor er oppfylt:
- - skriftlig beskjed fra flyselskapet om rettighetene
- - mat og drikke
- - to gratis telefonsamtaler
- - gratis hotellovernatting hvis ny avreise er dagen etter
- - gratis transport mellom flyplassen og overnattingsstedet
Hva skjer ved overbooking eller kansellering?
Når flyavganger innstilles eller selskapet har tatt en «spansk en» og overbooket, snakker vi kjapt om økonomisk kompensasjon og klingende mynt:
- - 250 euro for flyvninger opptil 1500 km
- - 400 euro for flyvninger på mellom 1500 og 3500 km
- - 600 euro for øvre flyvninger
Men hvorfor klager ikke nordmenn og får penger for flybryderiet?
Grunnen er enkel nok – regelverket er komplisert, folk har ikke peiling på sine rettigheter og en del selskap er flinke til å avvise krav med en masse byråkratisk vås.
Hvordan skal du gå frem for å klage?
Enten kan du ordne alt selv. Da er det kjekt å starte på Forbrukerrådets informasjonssider om forsinkelser, overbooking, innstillinger og umruting. Ikke minst bør du prøve Forbrukerrådets flykalkulator som gir deg en oversikt.
Du har kanskje hørt om Transportklagenemnda? Dersom du ikke når frem overfor flyselskapet, bør du vurdere å klage inn saken din for denne nemnda.
Nå er det jo altså slik at mange nordmenn ikke orker å klage selv. Fortvil ikke, det finnes flere selskaper som gjør jobben for deg. De tar selvsagt en bit av erstatningen, men det er jo bedre enn ingenting som ville vært resultatet hvis du ikke hadde gjort en døyt.
Flyselskapene misliker disse selskapene sterkt, og grunnen er enkel i mine øyne: De tjener kun penger dersom erstatning utbetales og er derfor pågående og «kravstore» på vegne av deg som forbruker. BRA!
Det blir for dumt når flyselskapene argumenterer med at DU jo bør få hele erstatningen, når faktum er at altfor få klager...gjett hvem som sitter igjen med pengene da...
Jeg har selv brukt selskapet Flyhjelp etter at jeg først forsøkte å oppnå det jeg ville ha direkte fra flyselskapet uten å nå gjennom. Det var virkningsfullt!
Få penger tilbake om du ikke benytter flybilletten din
Husk også på at du kan kreve avgiftene tilbakebetalt dersom du ikke får benyttet en flybillett. Tipser Runar forteller: "Jeg fikk igjen ca. €32 av en flybillett som koster €40. Jeg kontaktet flyselskapet via deres kontaktside og etter ca. fem dager var pengene på konto. Dette gjelder altså skatt/avgift på ubenyttede flybilletter!"