< >
🛒 Vinn din egen handlekurv med matvarer 👈 last opp en kvittering og du er med!
Annonse:

Gjerrigknarkens 10 bud for deg som skal flytte for deg selv for første gang

Gjerrigknarkens 10 bud for deg som skal flytte for deg selv for første gang Dersom du har vært vant til å bo hjemme og ikke har vært ansvarlig for alle inntekter og utgifter selv, er det en stor overgang å skulle ta full kontroll over din personlige økonomi samtidig som du skal studere. Jeg anbefaler deg å følge mine bud nå!

1. bud: Du skal følge budsjettet ditt

Første bud er å sette opp et budsjett som viser hva du har å rutte med hver måned. Det behøver ikke å være noe store greier, en tabell med inntektene (småjobber, stipend, lån) og en annen med utgiftene (bolig, strøm, pensumbøker, mat, reise og diverse (den posten kan du gjerne splitte opp mer detaljert).

Budsjettet kan naturligvis være ulikt ut fra hvilke måneder det dreier seg om – kanskje du vet om julegaver og bursdagsgaver som skal kjøpes inn eller en fest du skal arrangere for dine venner ved nyttår etc. Særlig hvis du i hovedsak lever på Statens lånekasse er det rimelig enkelt å vite hva slags penger du har til rådighet – uansett er det fint å ha en buffer for uforutsette utgifter som er kjekt å ha hvis noe skulle skje.

2. bud: Du skal ikke misbruke penger du ikke har

Med kredittkort eller lånevillige foreldre er det lett å bruke penger over evne. Dersom du har laget et budsjett for studieåret, bør du satse alt på å følge det.

Bruk aldri penger du ikke har!

3. bud: Du skal holde biblioteket og lesesalen hellig

Det er sikkert kulere å lese pensum på en kafe i sentrum eller kaste deg over bøkene til alle døgnets tider der du bor. Men faktum er at det er smartere dersom du ser på studiene som jobben din – og blir flink til å bruke ditt nærmeste bibliotek eller lesesal.

Hybelen din bør være et sted der du slapper av og samler krefter til studiearbeidet ditt – da er også sjansene større for at du klarer deg vel gjennom studiene uten å gå lei hele greia.

4. bud: Du skal hedre gaver og tips fra foreldre, besteforeldre og andre kloke

Det høres kanskje rart ut, men du er ikke den første som må klare deg i en lengre periode med lite. Vær åpen mot dine nærmeste om økonomien din, så vil du møte forståelse og ganske sikkert også få litt tilskudd her og der fra familien din – enten det er snakk om matrester fra hjemmehelgen din eller noen gavekroner i ny og ne.

I tillegg bør du ta imot gode tips som dreier seg om hvordan du sparer penger, enten det gjelder strømsparetips eller mor og far sine mattips for billige måltider.

5. bud: Du skal slå i hjel dyre uvaner

Her er det nok mange ting du kan bli flinkere til – start med å gå gjennom alle abonnementene du har og som du betaler hver eneste måned. Trenger du virkelig Netflix for å binge tv-serier, Spotify for å høre musikk eller abonnementet på det fancy treningsstudioet som du uansett ikke har tid til å besøke lenger hver dag?

Dyre uvaner innebærer også enkle tips som kioskbesøk, handling når du er skrubbsulten og øl på byen i tide og utide. Vær ærlig mot deg selv og kutt ned på alt mulig som ikke er strengt tatt nødvendig.

6. bud: Du skal ikke bryte pensumlista, men heller ikke kjøpe alt nytt

Når du ser den første pensumlista, er det ikke slik at du nødvendigvis må storme nærmeste bokhandel eller nettbutikk og kjøpe alle bøkene.

Ta deg god tid og sjekk om du kan få kjøpt bøkene brukt. Spør på biblioteket om hvilke bøker du kan låne – her kan det være lønnsomt å sjekke biblioteket på hjemstedet ditt siden de ofte kan skaffe bøkene enkelt og gratis.

Selv der hvor det hevdes at du må den nyeste utgaven av en bok, bør du heller finne ut hvilke endringer det er snakk om. Kanskje det holder med den gamle utgaven og heller kopiere eventuelle sider med endringer.

7. bud: Du skal ikke gi bort penger til dagligvarekjedene

Skriv handleliste. Ikke stikk innom nærmeste matbutikk hver dag (etter hvert finner du at hva du skal handle på Kiwi, Rema 1000 eller Coop Prix osv. – alt er ikke nødvendigvis billigere i en kjede). Jo sjeldnere du er i en butikk, jo mindre penger bruker du.

Ikke vær kresen. Kjøp egenmerker der de finnes – kvaliteten er helt okay. Enten du trenger såpe, ostepop eller grønnsåpe, med egenmerker sparer du virkelig gryn.

Kjøp mat som er satt ned 40-50% pga. dato.

8. bud: Du skal alltid ha med deg studentbevis

Ha alltid med deg et studentbevis, man vet jo aldri når det dukker opp en mulighet for å spare noen kroner «bare» fordi du er student. Det gjelder selvsagt både i inn- og utland.

Det betyr dog ikke at en rabatt gir deg tillatelse til å bruke penger unødig – sjekk behovet for det du skal kjøpe!

9. bud: Du skal ikke begjære din nestes alkohol- og festnivå

Å leve som en konge med restaurantbesøk, pubrunder hører ikke sammen med det å være student, selv om du kanskje har venner som har økonomi til slikt.

Kan du redusere utelivet til et minimum – kanskje det er like greit å feste hjemme hvis du absolutt har lyst til å skeie ut litt. Billigere er det i alle fall.

10. bud: Du skal ikke begjære din nestes matpakke, men heller smøre din egen

Lag nistemat hver dag istedenfor å kjøpe mat på skolen eller i kantina. Ønsk deg en god termos fra familien og kok din egen kaffe eller te hjemme, det er billigere enn å kjøpe drikke i kantina eller kiosken. Dette er en typisk sløseutgift som fort får tusenlappene til å fly!

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune: