Holdbart reddet 8 700 tonn dagligvarer i fjor
Hvert år kaster eller destruerer matindustrien opptil 86 000 tonn fullgode produkter. I 2023 ble 8 700 tonn, eller rundt 10 prosent av disse varene, i stedet solgt videre til norske forbrukere til sterkt reduserte priser i de 15 Holdbart-butikkene. Totalt hadde kjeden en salgsvekst på 33 prosent i året som gikk.
– Vi opplever stor økning i trafikken til våre butikker. Det meste av dette skyldes nok at stadig flere har en presset økonomi og trenger å handle smart, men en god del er også opptatt av at de ved å handle fullgode varer hos oss også bidrar til å redusere matsvinn, sier Thor Johansen, drifts- og innkjøpssjef i Holdbart.
Fremdeles for mye som blir kastet
Til tross for stort fokus hos matindustrien og i dagligvarebransjen, og en del nye tiltak er det fremdeles for mye fullgode varer som blir kastet eller destruert. Ifølge FN kastes en tredjedel av all mat som produseres. Målet er at dette skal halveres innen 2030. Det krever innsats og samarbeid fra en rekke aktører i tillegg til forbrukerne selv.
– Det er en sammensatt problemstilling, og ikke én enkel løsning på hele problemet. Myndigheter, industrien og vi i dagligvarebransjen må jobbe for å finne strukturelle problemer i verdikjeden, samtidig som vi må utvikle gode løsninger for forbrukerne. Det er tross alt et problem som gir flere positive oppsider ved at vi løser det. Ikke bare er det bra for klimaet, men det gir også store positive gevinster i hele verdikjeden. Også for forbrukerne som handler smart, sier Johansen.
Mange grunner til at fullgode varer skal kastes
Holdbart kjøper inn og selger dagligvarer som ikke kan selges av de store dagligvarekjedene. Grunnene til det kan være mange. I noen tilfeller kan det være snakk om kort holdbarhet, men like ofte dreier det seg om varer som har fått nytt pakningsdesign, overproduksjon, emballasjefeil, sesongprodukter eller at produktet skal ut av sortimentet.
– Ingen av disse grunnene har vesentlig betydning for kundene, og produktet er like godt. For vår del betyr det at vi kan tilby disse varene til sterkt reduserte priser. I gjennomsnitt har vi halv pris av hva det koster i de fleste tradisjonelle dagligvarebutikker, og i noen tilfeller helt ned i 90 prosent, avslutter Johansen.
Stor klimaeffekt, men økonomieffekten viktigst for folk
Drikkevarer er øverst på listen over varer som reddes, målt i vekt. Deretter kommer kjølevarer. Klimaeffekten av å redde dagligvarer fra å bli kastet er også større enn at det blir mindre matavfall. Produktene som alene er reddet gjennom Holdbarts butikker representerer 23,4 millioner kilo CO2, eller 180 millioner kilometer bilkjøring. Holdbart tror imidlertid at kundene først og fremst velger dem fordi de får mye for pengene.
– Det er ingen tvil om at klimaeffekten er viktig, men allikevel opplever vi nok at det å kunne spare vesentlig i husholdningsbudsjettet er den viktigste motivasjonen for de fleste av kundene våre. Det siste året har stadig flere kundegrupper funnet veien til Holdbart, og mange blir overrasket over at de finner så mye kvalitets- og merkevarer de kjenner fra de tradisjonelle butikkene hos oss. Enkelte tror nok at de lave prisene indikerer noe annet, sier Johansen.
Notice: Undefined index: url in /home/gjerri98/www/_v2/content/pages/current-story.php on line 194
Aktuelle saker fra den siste tiden:
- 28. mar Nesten halvparten av alle bilister støtter bomrabatt for elbiler
- 27. mar Dette stjeler hyttetyvene
- 27. mar Sparer på frukt og grønt når økonomien blir dårligere
- 25. mar Grillpølser fra Coop og First Price tilbakekalles
- 23. mar Frukt og grønt taper på alle fronter - det samme gjør forbrukerne