- To millioner for hjemtransport er ikke urimelig

Mange blir syke i utlandet hvert år. I de mest alvorlige tilfellene kan det koste store summer å få pasienten trygt hele veien hjem til Norge.
Kong Haralds hjemtransport fra Malaysia har vært anslått til å koste to millioner kroner. - Det er ikke en urimelig pris. Vi har betalt det samme for å få kunder hjem fra Asia, sier skadesjef på reise i Frende Forsikring, Petter Lassen.

- Det er veldig kostbart å bli syk i utlandet. Hvis du er langt unna, for eksempel i Asia, og trenger hjemtransport kan det fort koste det samme å få deg trygt hjem igjen, sier Lassen.

- Vi har hatt flere tilfeller der utgiftene har kommet opp i både halvannen og to millioner kroner, sier han.

Rådyre skader på reise i fjor
I 2023 betalte norske forsikringsselskaper ut mer enn 1,16 milliarder kroner for skader under posten reisesykdom. Det er mer enn i 2019, altså det siste normale reiseåret før pandemien.

Totalt var det 106 840 saker med reisesykdom i 2023. Også det er et antall som er forbi totalen i 2019. Tallene kommer fra Finans Norge.

- Det viser hvor mange som blir syke på tur hvert år. I disse tallene er stort og smått av sykdomstilfeller inkludert, men det viser hvor dyrt det kan bli. Reisesyke utgjør 27 prosent av alle reisesakene forsikringsselskapene fikk i fjor, men det utgjør 44 prosent av kostnadene, sier Petter Lassen.

I de dyreste tilfellene er det snakk om å hentes med egen transport og mannskap, sammen med medisinsk personell, inkludert spesialister. Det kan også inkludere flere mellomlandinger, avhengig av flytype, for de lengste transportene. Det kan i tillegg være aktuelt med lokal ambulansetransport både til og fra flyplass.

De færreste trenger eget fly
Hvis du ikke trenger ambulansefly er det rimeligere måter å komme seg tilbake til Norge på også, selv om du er syk.

- Mange kan reise selv, for eksempel med et ekstra sete om bord på et rutefly. Eller på business klasse, hvis pasienten må ligge. Det finnes også rutefly som kan ta med seg båre, både med og uten ledsager, sier skadesjefen i Frende.

- Aldri reis uten reiseforsikring
- Dette er en av de mange gode grunnene til å aldri reise noe sted uten reiseforsikring. Utenriksdepartementet fraråder også å reise uten en forsikring som tar regningen hvis noe skjer med deg. Uhell, ulykker og sykdom kan brått skje hvem som helst, og da vil du ikke stå alene, sier Lassen.

- Verken ny og akutt billett hjem, eller kostnaden til ambulansefly, er noe du har lyst til å ta av egen lomme, sier Petter Lassen i Frende Forsikring.

Han minner også om at reiseforsikringen ikke dekker sykdommer som det er forventet at forverres på ferien og at mange selskaper har gratis medisinsk rådgivning på telefon, før avreise.

- Der kan du få snakke med leger og sykepleiere som er spesialister på reisemedisin. De kan gi deg konkrete reiseråd og si om de mener reisen du har tenkt deg ut på er forsvarlig eller bør droppes, sier Petter Lassen.

Aktuelle saker fra den siste tiden: