Kulde og strømsparing ga rekordmange frostskader i fjor

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index:  main_image_text in <b>/home/gjerri98/www/_v2/content/pages/current-story.php</b> on line <b>176</b><br />
<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index:  title in <b>/home/gjerri98/www/_v2/content/pages/current-story.php</b> on line <b>176</b><br />
Foto: Fremtind.
Likevel vurderer nær 1 av 3 nordmenn (32 prosent) å skru ned varmen i huset eller hytta for å spare strøm fremover. Det kan fort straffe seg!

– Når temperaturen synker, er det viktigere enn noen gang å holde hjemmet tilstrekkelig oppvarmet. Å spare på strømmen i kulda kan føre til frostskader på rør, noe som blir langt dyrere enn å holde varmen i gang, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind.

I en undersøkelse som Respons Analyse har utført på vegne av Fremtind, svarer 26 prosent at de vurderer å skru ned varmen i huset som sparetiltak i år, og 6 prosent vurderer dette på hytta. Til sammen tilsvarer det rundt 1,3 millioner nordmenn.

Erstatninger på størrelse med Hans
Hvert år utbetaler forsikringsbransjen betydelige summer som følge av frost og sprukne vannrør, og fjoråret bød på spesielt mange slike skader. Bare hos Fremtind ble det meldt inn over 1700 frostskader på hus og hytter. Flesteparten kom i januar.

– Det var veldig kaldt i januar, og i kombinasjon med høye strømpriser, førte det nok til at flere hus- og hytteeiere skrudde ned varmen mer enn de burde. Frostskadene strømmet inn og utbetalingene var rekordstore. Til sammenligning var erstatningene etter frostskader denne måneden på størrelse med Hans-skadene i august 2023, sier skadeforebyggeren.

Så galt kan det gå
Som rørleggermester i mange år, har Hussein El Haddaoui sett hvor galt det kan gå når man kombinerer for lite strøm inne med mange kuldegrader ute. Han forteller om ett av tilfellene, der en kunde fikk en ubehagelig overraskelse da de kom hjem fra en helg på hytta:

– Stua var iskald, og fra taket dryppet det vann. Det viste seg at boligen hadde stått med for lav innetemperatur mens de var borte, og det iskalde været utenfor hadde gjort sitt. Et rør i en av veggene hadde frosset og sprukket. Da temperaturen steg igjen, rant vannet fritt gjennom huset, og skaden var allerede omfattende, forteller El Haddaoui.

Regning på 200 000 kroner
Hos den uheldige kunden måtte hele gulvet i stuen rives opp, isolasjon og veggplater måtte skiftes, og det krevde flere ukers tørking før reparasjonene kunne starte. Totalkostnaden for arbeidet, inkludert skifte av rør og utbedring av skadene, kom på over 200 000 kroner.

– Dette er en påminnelse om hvor viktig det er å holde en jevn og stabil temperatur i hjemmet, også når du er bortreist. Vi anbefaler å aldri ha temperaturen lavere enn 10 grader, selv om boligen står tom. Det er et enkelt tiltak som kan spare deg for store utgifter og stress, avslutter rørleggermesteren.

Råd for å unngå frostskader på hus og hytte

  • Steng utvendig og innvendig stoppekran når du forlater hytta

  • Tøm rør for vann før du drar

  • Påse at det er varme i våtrom så unngår du frost i sisterne (du kan bruke frostvæske ved lenger fravær i sluk og sisterne)

  • Har hytta strøm finnes det smarte løsninger for fjernstyring av varme

  • Husk boligen din – ha varme på i våtrom


Notice: Undefined index: url in /home/gjerri98/www/_v2/content/pages/current-story.php on line 194

Aktuelle saker fra den siste tiden: