Nesten ingen over 60 år har fremtidsfullmakt

Foto: Pixabay.
Du trenger ikke en fremtidsfullmakt før du virkelig trenger det. - Og da er det gjerne for sent å begynne, sier rådgiverutvikler i Frende Forsikring Ole-Jørgen Kjenes.

I en undersøkelse Norstat har gjort blant 1005 nordmenn på vegne av Frende Forsikring sier 83 prosent over 60 år at de ikke har fremtidsfullmakt.

- Det er altså kun 17 prosent over 60 som har det. Det er altfor lite. Jeg forstår at når du er frisk og rask er det utenkelig og vanskelig å se for seg at noen skal behøve å betale regningene dine eller levere skattemeldingen din fordi du ikke klarer det selv, sier Kjenes. Han mener alle bør planlegge for hva-hvis-situasjoner.

- Hvis du ikke har forberedt deg, er den en offentlig verge som blir oppnevnt til å ordne opp for deg hvis du ikke selv kan. De fleste vil nok heller gi fullmakt til noen de vet hvem er og som de stoler på. Hvis du ikke trenger fullmakten noen gang trer den heller aldri i kraft, sier Kjenes.

Hva er en fremtidsfullmakt?
1 av 3 i aldersgruppen 60+ vet ikke hva en fremtidsfullmakt, ifølge Frendeundersøkelsen. En fremtidsfullmakt er en privatrettslig ordning som gjør at du selv kan bestemme hvem som skal være ansvarlig for å ivareta interessene dine hvis du en gang i fremtiden ikke klarer det selv. For eksempel hvis du blir dement.

Kjenes opplever at mange av kundene møter på problemer på grunn av manglende fremtidsfullmakt.

- Jeg har daglig kontakt med banker og forsikringsrådgivere i hele landet og hører altfor mange historier om folk som vil hjelpe foreldre, men som ikke kan det på grunn av lover og regler. Det er bra at ikke hvem som helst kan få innsyn og gjøre endringer på bank- og forsikringsforholdene våre, men det viser hvor viktig det er å ha dette på plass. Da kan vi hjelpe deg slik den som har fullmakten ber oss om, sier han.

Hvem skal du velge?
- Du velger selv hvem som skal få den, eller om du ikke vil gi den til noen, sier Frenderådgiveren.

Det er viktig at du gir den til noen du stoler på.

- Hvis du har flere barn, eller familiemedlemmer som du står nært, kan det være lurt å prate med dem før dere lager fullmakten. På den måten kan dere rydde unna fremtidige konflikter om hva den som gir fullmakten egentlig ønsker, samt uenigheter som kan oppstå, sier Ole-Jørgen Kjenes.

- Jeg ville anbefalt å ha én fullmektig. Poenget med ordningen er at dine interesser skal følges, men hvis flere må være med hver gang noe skal gjøres på dine vegne, kan det bli kaotisk. Samtidig kan det være lurt å ha alternative fullmektiger, hvis det skjer noe med den du har utnevnt først, sier han.

Kriterier for at fremtidsfullmakten skal være gyldig

  • Den som lager fullmakten må være fylt 18 år

  • Fullmaktsgiveren må evne å forstå hva fullmakten betyr

  • Fullmakten skal være skriftlig og signert av fullmaktsgiver

  • Det må være to vitner til stede som vet at det er en fremtidsfullmakt som signeres (ektefelle, samboer, foreldre, barn eller barnebarn kan ikke være vitner)

- Kravene til en fremtidsfullmakt er veldig strenge og tydelige. Det er for å hindre at ordningen skal misbrukes, sier Kjenes.

Det er Statsforvalteren i fylket du bor i som avgjør om vilkårene i fullmakten er oppfylt.

- Et tips for å rydde bort uenigheter og ubehag om hva du som fullmaktsgiver egentlig ville, er å få en legeerklæring fra fastlegen som sier at du forstår hva du gjørm sier rådgiveren.

En kopi holder ikke
Det er ikke noe krav til at en fullmakt oppbevares offentlig, slik som for testamenter.

- Men dere må ha originalen og oppbevare den trygt. Så strenge som reglene er for dette vil de du gir fullmakten til trolig ikke få noe særlig ut av å komme med en kopi når den trengs, sier eksperten.

Han oppfordrer også til å gjerne ha flere enn en original.

Hva gir du fra deg kontrollen over med fremtidsfullmakt?
- Det velger du selv. En fremtidsfullmakt kan handle om økonomiske ting eller personlige ting. Eller begge deler. Den kan også kun handle om huset ditt, innlogging på offentlige tjenester eller slikt. Det velger du helt selv, det er ikke et skjema hvor du krysser ut for ja eller nei på forhåndsbestemte ting, sier Ole-Jørgen Kjenes.

Det er mye å tenke på her. Kjenes har noen eksempler du bør ta stilling til.

  • Skal det stå noe om gaver, hvor mye du pleier å gi? Eller om veldedighet, hvis du pleier å gi til det?

  • Skal det gis forskudd på arv? Hvis ja, hvordan, til hvem og hvor mye? Hvis du har testamente, sjekk at det du skriver i fullmakten stemmer med det som står der.

  • Skal fullmektigen få betaling for arbeidet?

Tips for å unngå konflikter

  • Har du flere barn? Vurder om det er lurt å utnevne et som fullmektig, det kan by på konflikter.

  • Vurder om ting som salg av barndomshjemmet skal holdes utenfor ordningen, hvertfall hvis det er et av flere barn som har ansvaret gjennom fullmakt fra deg.

  • Det kan være lurt å gi arvingene dine innsyn i regnskap, konto og skatteoppgjør.

  • Er du usikker på noe når du skal lage fullmakten? Har du noen spørsmål? Eller vil du bare sikre at du har gjort alt riktig? Kontakt en advokat som kan hjelpe deg.

Hvor lenge varer en fremtidsfullmakt?
- Den varer til du dør. Det betyr at en slik fullmakt ikke kan si noe om fordelingen etter at du har gått bort. Det er det et testamente som gjør, etter reglene ut fra arveloven. Derfor må du ikke gå i den vanlige fellen det er å tro at du ikke trenger testamente hvis du har en fremtidsfullmakt. De to har ingenting med hverandre å gjøre, sier Ole-Jørgen Kjenes.

I Frendeundersøkelsen sier kun 15 prosent av de over 60 at de har skrevet testamente.

- Det er også altfor lite. Dette er ikke det mest lystbetonte å ta stilling til, men du bør gjøre det mens du er ved dine fulle fem. Mange tenker ikke på fremtidsfullmakt og testamente før det er for sent. Ta tak i det og få det gjort. Både for din egen del og for alle rundt deg, som er glade i deg, sier eksperten fra Frende Forsikring.

Aktuelle saker fra den siste tiden: