Undersøkelse: Nær halvparten har snart nådd sin økonomiske smertegrense

Foto: Pixabay.
To av ti nordmenn svarer i en ny undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Santander Bank at de nå har nådd sin økonomiske smertegrense, og nesten en av fire svarer at de snart har nådd sin økonomiske smertegrense. Men selv om det er tøft økonomisk for mange, ser man likevel en god økning i nordmenns sparing.

I undersøkelsen kommer det tydelig frem at nordmenns økonomi og forbruk nå har endret seg og at flere er opptatt av å ha god oversikt over egen økonomi.

Mer stresset – men mange klarer å spare

Hele 46 prosent sier at de i noen grad til stor grad er stresset over egen økonomi. Oslo ligger over landsgjennomsnittet. Her er en av fire i ganske stor grad eller stor grad stresset over egen økonomi. De under 40 år oppgir i større grad å være stresset over økonomien enn de over 40 år. Samtidig er mange mer opptatt av sparing enn før, og mange klarer også nå å sette av ekstra på sparekonto.

- Det er ingen tvil om at mange har strammere økonomi enn før og det er naturlig at det bekymrer flere. Likevel virker det som om mange er flinke til å tilpasse sitt forbruk og gjøre fornuftige valg. Antallet som ber om avdragsfrihet, er stabilt blant våre kunder og under nivået vi opplevde under pandemien. Samtidig har våre kunders innskudd økt med 16 prosent i Norden siden nyttår, sier Eskil Pedersen, nordisk kommunikasjonsdirektør i Santander.

Flere ønsker bedre oversikt over økonomien

Undersøkelsen viser også at den økonomiske utviklingen de siste årene har endret behovet for oversikt over egen økonomi. 44 prosent sier at det er viktigere enn før å ha bedre oversikt. Og tallene er særlig høye i de yngre aldersgruppene.

- Det store flertallet sier de har kontroll over egen økonomi. Dette er gledelige funn for det viser at folk tar et stort ansvar selv og er opptatt av å planlegge, legger Pedersen til.

Kutter i mat, tannlege, klær og frisør

Undersøkelsen viser blant annet at syv av ti har kuttet i forbruket og av disse svarer nesten tre av ti at de kjøper mindre mat enn før, og halvparten opplyser at de også kjøper billigere mat. 13 prosent har kuttet i tannlegebesøk og to av ti har kuttet i frisørbesøk. Hele fire av ti sier at de har kuttet i kleskjøp. Kun seks prosent sier at de har økt bruken av kredittkort.

  • Å øke bruken av kredittkort når lønna ikke strekker til er ingen god eller varig løsning. Det er uansett viktig å ikke bruke mer enn det man evner å betale tilbake. I tillegg er det viktig å lage et godt budsjett og gå kritisk gjennom unødvendige utgifter.

  • Kanskje kan en start på sparingen være å kutte ut en strømmetjeneste eller abonnement en ikke trenger og sette av summen til månedlig sparing. Det er bedre å begynne med et mindre beløp enn å la være, sier Pedersen.

Aktuelle saker fra den siste tiden: