Hvordan spare penger på å prute riktig
Mange tror at man ikke pruter i Norge, men at slikt bare skjer på basaren i Tyrkia og lignende. Men husk at norske butikker tjener penger: de har avanse og på enkelte områder er det store muligheter for å prute seg til bedre priser. Men den som intet våger, intet vinner!Vær godt forberedt for å lykkes med prutingen
Dersom du skal ha suksess med prutingen din, er det viktig å være godt forberedt. Du bør kjenne prisene andre steder, på lignende produkter og vite litt om kvalitetsforskjeller. Husk at selgeren vet mer enn deg – han eller hun vet hvor mye prisavslag det er mulig å få. En ting du ikke bør være er kul eller tøff i opptredenen din.
Mange som sjelden pruter, forsøker seg på nybegynnerfeil som er lett å gjennomskue. Det hjelper ikke å være frekk mot selgeren eller å være «påtagelig uinteressert». Tvert imot, vis interesse for produktet og selgeren – slik viser du klar kjøpsinteresse og en mulig handel virker ekte – og DU virker sympatisk.
Skaff deg informasjon om produktet du skal kjøpe – hvordan er prisnivået andre steder? Bruk tjenester som Prisguide, Prisjakt, Finn.no og lignende. Hva er veiledende pris fra produsenten? Det kan også lønne seg å ta turen til forskjellige butikker og sjekke priser FØR du går i «forhandlinger».
Pruting er også å få attåtgaver istedenfor lavere pris
Mange forretninger (avhengig av bransje) har kanskje ikke all verdens å gå på når det gjelder selve prisen på produktet, men er heller villig til å gi deg andre attåtgaver – som fri hjemkjøring, montering osv. Det høres selvsagt med til prutingen å sørge for mest mulig der også.
Skal du kjøpe seng eller sofa, kan du spare en hel del på å få butikken til å bringe varen hjem og kanskje montere alt ferdig. Men ofte kan du få både i pose og sekk.
Når du skal prute, er det greit å vite hva slags pris du kan tenke deg å oppnå. Mange er storfornøyd når selgeren tilbyr deg 5-10% uten dikkedarer, men tenk over at selgeren fortsatt tjener gode penger. Men har du overdrevne forventninger til hva du kan oppnå av rabatter, kan du fort ende opp med null og niks.
Det er forresten viktig å skille mellom hva slags forretning du skal handle i. Generelt er det vanskeligere å handle i store kjedebutikker der man lett ser at de ansatte (studenter osv.) ikke har slingringsmonnet på sin side. Tror du for eksempel at du kan klare å prute på IKEA eller McDonald’s?
Pruting er psykologisk krigføring og innebærer kjapt en kamp mellom selger og kjøper. Du finner lett ut om selgeren er «svært interessert» i å selge produktet til deg eller om han/hun kjapt mister interessen hvis du vil skru ned prisen.
Da må du i ytterste konsekvens være villig til å forlate butikken – gå et annet sted eller komme tilbake når du kan prute med en annen person. Ikke se på det som et nederlag dersom butikken ikke er villig til å gå med på noe som helst – det finnes alltids andre butikker som er mer medgjørlige med oss som vil prute.
Kle deg riktig for anledningen
Ikke bare hva du sier og hvordan du sier det spiller en rolle ved pruting – men til og med påkledningen din kan hjelpe til. Mye går på inntrykket som formidles til selgeren. Det betyr ikke at du skal kle deg i dyre luksusklær og utstråle «rikdom» eller gå som en slubbert for å vise at du har dårlig råd - kjøpe bil i full dress er lite hensiktsmessig. Pene og rene hverdagsklær holder i massevis.
Klærne bør på et vis stå i stil til butikken du skal handle i. Man oppnår ikke nødvendigvis rabatter på neste bilkjøp ved å stille i t-skjorte og joggebukse. Husk at en selger tenker videre – mersalg er viktig. Selv om du tenker på akkurat DETTE kjøpet, er det godt mulig at selgeren tenker hva slags bil han kan selge deg neste gang.
Ha god tid når du skal prute
Dårlig tid er et elendig utgangspunkt for en god prutehandel, selv om det ikke koster all verdens tid å stille det obligatoriske spørsmålet etter en lavere pris/bedre rabatter. Men skal du lykkes og spare mer, bør du kunne ta deg tid til å snakke ordentlig med selgeren. Gi for all del ikke inntrykk av at du MÅ kjøpe produktet her og nå i hui og hast.
Vær sikker i din opptreden – og ikke se på selgeren som en venn, mer som en partner Den første kontakten mellom selger og kjøper er viktig. Du bør opptre mest mulig naturlig, men samtidig unngå å imponere eller komme med overdreven humor. I tillegg bør du altså unngå budskap som formidler at du er i skikkelig kjøpshumør. Det hele dreier seg om «hvordan vi to kan komme i forretninger med hverandre?».
En god selger er en god psykolog - vær klar over det
En selger som lykkes med sitt salg klarer forresten kjapt å lese deg som kunde og finne ut hva som er ditt faktiske behov. La meg ta et eksempel:
Det er forskjell på en kunde som ønsker å kjøpe én TV-stol og en som vil kjøpe to TV-stoler, sofa og kjøkkenbord. Derfor kan det være greit å si ting som at «jeg skal fornye hjemmet og skal etter hvert kjøpe flere forskjellige møbler». Selgeren vitrer da merkjøp og ikke bare en slu gjerrigknark som er ute etter en enkelt stol til tv-kosen. Om det faktisk ender opp med flere produktkjøp i akkurat den butikken, er kanskje ikke tilfelle. Men det vet jo ikke selgeren!
Husk forresten å oppnå blikkontakt med selgeren. Det virker kjapt arrogant dersom du som kjøper konsentrerer deg fullt og helt om produktet og ikke engang kaster et blikk på selgeren. Samtidig bør du unngå å holde blikkontakten for lenge – det blir fort ubekvemt og skaper usikkerhet hos selgeren.
Hva slags varer er det mulig å oppnå rabatt på?
Det er vel nesten umulig å svare på – jeg har selv klart å oppnå rabatter på min lokale Kiwi-sjappe (viktig: prate med daglig leder eller noen med ansvar). Det finnes nesten ingen grenser.
Dersom du følger med i tilbudsaviser, ser du kjapt hva slags varer som ofte blir nedsatt i salgsperioder, for eksempel elektronikk, møbler, sko, vesker, sportsvarer, klokker, smykker, klær osv. Det betyr jo faktisk at de vanlige prisene er satt høyt – og at butikkene har en del å gå på.
La meg ta noen eksempler:
Møbler – ideelt pruteklima for slike varer. Det er høy avanse på møbelsalg. 15-20 % bør være oppnåelig og kanskje helt opp til 50% for utstillingsmodeller eller varer som er «på vei ut».
Klær og sko – Særlig sesongvarer er lett å få reduksjon på dersom sesongen er på hell (sandaler og sommerkjoler om høsten). Nå er det jo ofte salg på slike varer hele året rundt, men likevel mulig å prute i en del sjapper. Ofte ender det kanskje opp med et par sokker gratis i handleposen, men det er jo også pruting.
Elektronikk og hvitevarer – Vær på jakt etter b-varer, utstillingsmodeller og produkter som er på vei ut av markedet. Vet du at den nye modellen av en mobiltelefon kommer om få uker, kan du presse butikken til å gi deg gunstigere pris på en eldre modell (har de varen inne, vil de gjerne bli kvitt dem).
Husk at selve betalingen også er en del av prutingen
Visste du forresten at det kan hjelpe å snakke om hvordan produktet skal betales? Bruker du kredittkort, må nemlig butikken betale gebyr til kredittkortselskapet. På et eller annet tidspunkt i prutesamtalen, bør du derfor ta opp emnet med selgeren.
Kanskje det blir mer rabatt dersom du betaler kontant eller med Bankaxept (da går pengene rett fra konto) istedenfor med kredittkort?
Husk forresten at det finnes flere kredittkort som gir deg gode rabatter ved kjøp av produkter – det bør du regne på.
6 enkle pruteregler for deg som vil spare ekstra penger:
1. Ikke vis falsk beskjedenhet. Det er bedre å spørre direkte om rabatt en gang for mye enn for lite.
2. Vær oppmerksom på situasjonen du pruter i. Ofte er det nok med et enkelt spørsmål, men ved store innkjøp som for eksempel bil er det lov å gå mer i dybden og jobbe seg «nedover».
3. Vær forberedt. Sjekk prisnivåer andre steder og ha kjennskap til produktet du skal handle. Tenk på eventuelle tillegg du kan hanke inn og bestem hvor mye du faktisk er villig til å betale.
4. Ikke tro at selgeren er din venn, men heller en forretningspartner (dere skal sammen finne en løsning til glede for begge parter)
5. Ikke bli sur og tverr i prutingen
6. Ikke gi inntrykk av at du er nødt til å handle