< >
TIPS: Forhåndsregistrer deg i Gjerrigknarkens Julekalender - om 30 sekunder har du kanskje vunnet!
Annonse:

6 kjappe overlevelsestips for ferske studenter

6 kjappe overlevelsestips for ferske studenter Skal du studere til høsten, kan det godt hende at du er mer opptatt av å grue deg til semesterstart enn av å nyte godværet eller fridagene. Her har jeg derfor samlet seks enkle tips til deg som skal flytte til en studentby i høst, for å gjøre overgangen litt enklere.

Tipsene er særlig for deg som for første gang flytter hjemmefra, vekk fra hele vennegjengen og alle kameratene. Ta dem til deg og få en god start på studenttilværelsen!

Gjør deg kjent i området

Ofte er det utrolig hvor mye enklere livet ditt blir av å vite hvor du skal gå, sykle eller ta bussen, uten å måtte sjekke Google Maps på forhånd. Blant annet kan det være en ide å nærmest dra på safari i byen, eller området du har hybel i, noen uker før semesterstart.

Prøv særlig å utforske alle de nærmeste matvarebutikkene og kjøpesentrene. Da har du full oversikt over hvor du må dra for å erstatte den ødelagte lyspæra, i tillegg til at du allerede nå kan sammenligne priser på mange av matvarene du tenker at du kjøper mye av. Husk på at det ikke er noen skam å spre mathandelen over flere butikker for å dra nytte av ulike tilbud og rabatter.

Sjekk også hvor du finner ulike parker som du og dine venner kan tilbringe solskinnsdager i, så vel som utesteder, busstasjoner, bysykler, kinoer, kafeer og badesteder i nærområdet. Dersom du virkelig vil score bonuspoeng hos de innfødte studentene og gjøre livet ditt enklere, anbefaler jeg også at du lærer deg de ulike bydelene i studentbyen din og hvor de ligger.

Ved å bli kjent i studentbyen din på denne måten gjør du din nye tilværelse litt mindre fremmed, samtidig som du har litt oversikt over de ulike tilbudene du har i nærheten.

Finn de «skjulte» pengene

Som student lever du, stort sett, på studielån, stipend og en jobb ved siden av studiene. Men visste du at det finnes flere måter å polstre bankkontoen på? En ganske velkjent metode er å opprette en BSU-konto, slik at du får skattefradrag og temmelig gode rentevilkår, avhengig av bank.

I tillegg kan du gjøre noe som ofte kan være litt tabu: be besteforeldre eller annen familie om å få forskudd på arv. Tanken bak er dog like simpel som den er genial: hvorfor bør man vente med å gi deg arven din til du ikke lenger trenger den? Dette er en ofte oversett idé som i beste fall kan gi deg en litt romsligere studentøkonomi eller kanskje til og med en halv fot mer inn i boligmarkedet. Det skader i alle fall ikke å lufte tanken med bestemor eller bestefar.

Sist, men ikke minst, kan det lønne seg å investere noen hundre kroner i nyeste versjon av Legathåndboken. Det finnes et flust av ulike stipender og legater (pengegaver) her til lands som kun venter på deg – den kvalifiserte søkeren. Her ligger det tusenvis av kroner for deg som studerer innenfor alle verdens kategorier, men det kan være vanskelig å få oversikt over hvilke du kan søke på og hvilke du som student i ditt fagfelt kvalifiserer til. Derfor er denne håndboken en potensiell gyllen investering som kan gi deg noen ekstra økonomiske bein å stå på under utdannelsen.

Utnytt stands for det de er verdt

Stands er en ypperlig mulighet til å skaffe seg alt mulig av utstyr du måtte behøve i løpet av studietiden: kulepenner, tøyposer og notatblokker er bare noen av godsakene som kan bli dine hvis du tar deg noen minutter til å drive «stand-shopping».

Sjansene er høye for at du sparer en del kroner på å knabbe med deg litt fra firmaer, foreninger og organisasjoner som dukker opp på universitetet. Hold derfor utkikk etter uker med mange stands på universitetet, for eksempel under valget til studentparlamentet.

Kutt ned på shoppingturene og impulskjøpene

Livet som student er ikke shoppingvennlig. Shopping vil du etter hvert måtte anse som en sjelden hobby, fordi den raskt kan bli et pengesluk uten like. Unødvendig impulskjøp gjør fort store innhogg i økonomien din, uten at du får særlig igjen for det. En soleklar løsning er så klart å sette opp en handleliste hver gang du drar ut og handler. Sammen med et månedsbudsjett du aktivt prøver å holde deg til, kan det få bankkontoen din på rett kjøl gjennom studietiden.

Allikevel blir man ikke lykkelig av stramme budsjetter og å slavisk følge handlelista, det erkjenner selv en gjerrigknark som meg. Trikset er jo å gjøre sparing til noe gøy – studentlivet skal ikke være grått og trist fordi bankkontoen til tider er litt skranten. Istedenfor å dra på klesshopping kan du jo heller ha byttekvelder med venner. Da får du gitt bort klær du ikke har brukt på årevis, og noen andre du kjenner kan få glede av dem.

Og så kan dere samtidig le dere skakk over en t-skjorte du finner bakerst i skapet, altså er det både en sosial og morsom måte å spare penger på.

Fest smart på byen

Uansett hvor hardt du prøver, kommer du før eller senere til å havne på byen med noen venner og medstudenter. Det kan bli en dyr affære, men hvis du er klar over det, har du muligheten til å bevisst begrense innhogget i bankkontoen. Et godt tips kan være å gi deg selv en fast sum med kontanter, og la bankkortet bli på hybelen. Slik unngår du at pengegrensen du satte deg sprenges av en mer brisen og forbruksglad versjon av deg selv, samtidig som du unngår å bli overstadig beruset. Vinn – vinn.

Når du skal hjem for kvelden, bør det ideelt sett gå innenfor summen du har gitt deg selv, men det kan være vanskelig. Da er det viktig å huske på at å dele taxi med tre andre fort reduserer utgiftene drastisk – særlig hvis dere bor i nærheten av hverandre. Slik blir veien hjem både rimeligere og mer gøyal.

For deg som bor i kollektiv

Bli kjent med dem du bor med! Som student vil det å få nye venner aldri skade deg, særlig når det gjelder folk du skal bo med over lengre tid. I tillegg kan det gi deg og resten av kollektivet en avslappet atmosfære til alt av husarbeid og lignende.

Sett gjerne også opp noen regler for kollektivet ganske tidlig. En tydelig ansvarsfordeling og planlegging av husarbeidet som må gjøres hjelper på både stemningen og lommeboka i det lange løp. For eksempel kan innkjøpet av dopapir gå på rundgang, slik at ikke du eller noen andre sitter med regningen hver gang. Slike ordninger kan dere ha for alt av utstyr og ting som på mange måter blir felleseie: såper, kjøkkenruller, søppelsekker og så videre.

Blir dere veldig gode venner finnes det også en del penger å spare på felles måltider. Sosiale middager i fellesskap hjelper på samholdet, lommeboka og stemningen i kollektivet. 

Husk i alle fall gjennom hele studietiden: å spare penger trenger ikke være kjipt, det kan faktisk gi deg mer moro ut av hver eneste krone. Lykke til med studiestarten!

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune: