< >
🛒 Vinn din egen handlekurv med matvarer 👈 last opp en kvittering og du er med!
Annonse:

Bestemors 5 enkle sparetips

Bestemors 5 enkle sparetips I gamle dager hadde folk flest ikke mye penger mellom hendene - dermed måtte man være smart for å få pengene til å strekke til lengst mulig. Mange av de tipsene våre besteforeldre vokste opp med fungerer vel i dag også og kan fortsatt brukes!

Jeg har samlet sammen en del tips som de gamle i familien brukte og formidlet videre til oss yngre, og i denne sammenhengen håper jeg på din hjelp også. Har du fått med deg gode tips fra eldre familiemedlemmer, vil jeg svært gjerne høre om dem. Det er jo viktig å formidle til dagens forbrukere – rett og slett for å unngå at vi lar oss spise opp av reklamene som forteller hva vi er nødt til å kjøpe for å klare oss.

Tips 1: Tålmodighet er bra for lommeboka

Ikke kjøp ting dersom du ikke har råd til dem. I gamle dager fantes ikke kredittkort, men det gikk jo an å kjøpe på krita mange steder. Det er ingen ønskesituasjon. Dersom det er noe du ønsker å kjøpe, bør du gjøre som tidligere – nemlig spare til det.

Her er det særdeles viktig å huske at de gamle i slekta hadde god oversikt over hvilke utgifter som kom når på året – ta bare jule- og bursdagsgaver som eksempel. Du vet at jula kommer, så det er jo bare sprøyt å fly rundt som en jojo i dagene før høytiden starter og bruke en masse penger på vissvass som kanskje ikke gir den gleden hos mottakeren som du håper på.

Mange har problemer med å tenke langsiktig og spare til hendelsene som kommer igjen og igjen. Kanskje du bør gjøre som bestemor og bestefar gjorde i gamle dager – bruke konvolutter og kontanter.

Hva mener jeg så med det? Jo, se for deg en konvolutt hvor det står «bursdagsgave til min kjære» - i den kan du både legge mulige gaveønsker som du kommer på i løpet av året og ikke minst sette av noen kroner som legges i konvolutten hver måned eller når du har anledning.

Ja, dette høres kanskje gammeldags ut, hvem bruker vel kontanter i dag? Klarer du å lage et annet system med sparekonto og et Word-dokument i nettskyen, så er det sikkert like greit også. Men faktum er at disiplinen gjerne trer inn når du ser det fysiske – konvolutten, pengene, gavetipsene på en lapp.

Et slikt konvoluttsystem har jeg sett mange eldre ha – både for jule- og bursdagsgaver, men også for klesinnkjøp, reparasjoner av ting som skjer hjemme, strømregningen, bil osv. Husk: Det er ikke snakk om å ha enorme beløp liggende hjemme til fristelse for deg selv eller potensielle tyver. Finn din egen løsning!

Tips 2: Lær deg en hobby eller et håndverk

Var du mektig imponert over bestemor som kunne sy bunad eller bestefar som var rene snekkermesteren selv om han jobbet som lærer eller kontorfullmektig? I dag betegner vi slik kunnskap som hobby på mange måter. I gamle dager var det en dyd av nødvendighet å fikse ting selv for å spare penger.

I dag vil jeg si at det er viktig å lære seg nyttige hobbyer – enten det er snakk om strikking, gjør det selv-proffen som kan snekre plattinger og gjøre enkle bil- eller datareparasjoner. De aller fleste av oss kan noe annet enn den sedvanlige jobben.

Føler du at du savner en slik hobbykunnskap, er det aldri for sent. Enten det dreier seg om strikking, bake brød, lage mat, snekkere eller jobbe i hagen, så er man ikke engang avhengig av at noen andre i familien viser deg hvordan det fungerer. Internett er full av kunnskap som bare venter på at du skal finne frem til den.

Det smarte med å være flink til noe med hendene, er selvsagt også at du både kan spare penger selv (tenk på gaver til andre i familien) eller til og med gjøre kunnskapen om til penger ved å tilby dine tjenester til andre (mot betaling).

Tips 3: Lag maten selv

I gamle dager gikk man sjelden eller aldri ut for å spise, ei heller kjøpte man dyr take-away eller ferdiglaget middag i ferskvaredisken. Man lagde maten selv, og det er ikke så vanskelig som mange vil ha det til. Ja, vi har kanskje mindre tid pga. lange arbeidsdager og fordi begge hjemme er i full jobb.

Jeg mener heller ikke at du skal ta veien til kjøkkenet og jobbe i timesvis der for å lage klassisk søndagsmiddag hver eneste dag. Men noen dager i uka har vi vel bedre tid til å lage middag fra bunnen av? Enten det er snakk om å bake brød, kaker eller middagsmat?

Dersom du lager maten selv og tar med deg nistemat hjemmefra, vil du kjapt merke på lommeboka at den blir litt mindre anstrengt. La det ikke bli en vane å handle take-away eller gå på restaurant, da kan du glede deg og dine desto mer når det skjer – det blir en happening. Oppskrifter og ideer til mat fra bunnen av finner du i rikelig monn på internett. Et godt eksempel er Facebook-gruppen som heter Mat fra bunnen – den gir meg ofte vann i munnen og gode ideer!

Tips 4: Ikke betal for tjenester du kan utføre selv

Mange bruker tidsklemma som grunn for å betale seg bort fra tjenester man i gamle dager klarte selv. Tenk bare på rengjøring hjemme, stell i hagen, bilvask, handling av matvarer og små hjemmereparasjoner.

Dersom du ikke er opptatt i jobb som stjeler hele døgnet, så finner du nok tid til å gjøre mer selv. Igjen, alt med måte, det gjelder bare å være bevisst på hva man prioriterer. Litt mindre tid til tv-titting og kafebesøk med venner, så skal du nok se at det er mulig.

Tips 5: Nyt gratis aktiviteter

I gamle dager hadde man ikke mulighet til å bruke penger på treningsstudio, spille bowling, reise langt for å gå en tur i fjellheimen. Det var heller ikke nødvendig å gjøre slikt for å imponere naboene eller vennene dine på sosiale medier.

Vil du holde deg i aktivitet, er det like fint å jobbe i hagen, gå turer i nærområdet, sykle med ungene eller lignende. Og det koster jo ingen verdens ting – samtidig som man har kvalitetstid sammen med andre.

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune: