< >
Annonse:

Betaler du fælt mye for strømmen din? Det bør du gjøre noe med!

Betaler du fælt mye for strømmen din? Det bør du gjøre noe med! Er du blant dem som ergrer deg over strømregningen, men som ikke gjør noe mer enn det? Da er sjansene store for at du betaler mer enn du trenger. Det er faktisk penger å spare, både ved å sjekke strømavtalen du har og i tillegg spare så godt du kan på eget strømforbruk!

Nå som strømforbruket er høyest hos de fleste av oss, burde du ta grep for ikke å bruke unødig mye penger på strømmen. Mange lurer på hva man kan gjøre, mens andre sier det er liten vits – fordi nettleien er høy og man jo bare bruker den strømmen man trenger.

Hva består strømprisen egentlig av?

Strømprisen består egentlig av fire forskjellige elementer:

  • Strømpris per kWh
  • Nettleie (fastpris + pris per kWh)
  • Elavgift
  • Merverdiavgift

Som strømkunde må man ha strømavtale med to forskjellige strømselskaper. Den ene avtalen går på kjøp av strøm, og der kan man velge hvilken som helst av strømtilbyderne i markedet. Den andre avtalen går på nettleien, og den må du inngå med nettleverandøren som drifter strømnettet der du bor.

Nettleien skal dekke det det koster å transportere strømmen til boligen din, og her har du ingen valgfrihet. Men det er ikke korrekt å si at dersom man har høy nettleie, så er det ikke noe poeng å spare strøm. Husk at nettleien både har et fastledd og en variabel del som avhenger av antall kWh som du bruker.

Nettleien varierer veldig etter hvor du bor i landet, og det har sikkert betydning hvor «vanskelig» det er å drifte og føre strømmen til deg som forbruker. Fastleddet av nettleien er billigst i Oslo-området og dyrest på Vestlandet og på indre Østlandet.

Enkle strømsparetips du kan gjennomføre med en gang

Jeg har tidligere skissert enkle triks du kan gjennomføre hjemme for å spare så mye som mulig på forbruket ditt – og disse skal jeg enkelt repetere i en kjapp oversikt:


  • Tips 1: Senk innetemperaturen
  • Tips 2: Dra for gardinene når kvelden kommer
  • Tips 3: Kle på deg ekstra klær
  • Tips 4: Reduser varmen i rom som ikke er i bruk
  • Tips 5: Slå av lys som ikke er nødvendig
  • Tips 6: Luft kort og effektiv
  • Tips 7: Monter tetningslister
  • Tips 8: Skift ut lyspærer med sparepærer
  • Tips 9: Bruk sparedusj og dusj kjappest mulig
  • Tips 10: Fyll oppvask- og vaskemaskin helt opp
  • Tips 11: Unngå bruk av tørketrommel
  • Tips 12: Slå av standby-apparatene
  • Tips 13: Bruk tidsbryter på motorvarmeren

Sjekk hva slags strømavtale du har i dag

Dersom du ikke har sjekket strømavtalen din eller byttet de siste årene, er sjansen stor for at du har den gamle såkalte «standard variabel»-avtalen. Da er det store sjanser for at du betaler unødig mye for det du bruker av strøm.

La meg ta en kjapp gjennomgang på hva slags type strømavtaler som finnes på markedet:

Fastpris

Ved å bruke en slik avtale forplikter du deg til å være kunde hos en kraftleverandør i en periode over f.eks. ett eller to år – samtidig får du en fast pris per kWh som garanterer deg mot svingninger i markedet. Fastpris på strøm kan du sammenligne med fast rente på et lån.

Prisen vil naturlig nok være høyere enn spotpris eller standard variabel, siden kraftleverandøren vil sikre seg mot tapsmulighetene. Du får altså forutsigbarhet, men må betale mer.

Standard variabel

Dersom du ikke har skiftet strømleverandør før, er sannsynligheten stor for at du sitter med en slik avtale. Her varierer prisen basert på utviklingen i kraftmarkedet, men strømselskapet må informere deg om prisendringer i forkant.

Det finnes ingen gode grunner for å ha en avtale basert på standard variabel tariff, siden denne svinger like mye som en spotprisavtale – med det unntak at du må informeres om prisendringer. Standard variabel-tariffene ligger gjennomgående høyere enn spotpris – og er derfor et dumt valg.

Spotpris

Ved å velge spotpris, betaler du prisen som leverandøren selv betaler for strømmen. Men i tillegg legger kraftselskapet til et påslag eller månedsavgift. Strømregningen din vil således variere, men vil altså være lavere enn de andre tariffmulighetene. Ditt eget forbruk styrer kostnadene.

Hvilken strømtilbyder bør du velge for å få billigst mulig strøm?

For det første er det ikke noe poeng å lene seg tilbake og si til seg selv at det ikke er noen vits i å skifte strømtilbyder. Det går kjapt og den nye leverandøren tar seg av alt det praktiske – det betyr at du fint klarer å utføre skiftet på under ett minutt.

Forbrukerrådets prisoversikt forteller hvilke tilbydere som er billige. Over tid er det uansett noen tilbydere som skiller seg ut og som ligger konstant på toppen over tid.

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune:
Leter du etter noe spesifikt innen gjerrigknarkens blogg?