< >
Annonse:

- Kos deg med godteriet, ikke hør på dem som tror de vet bedre

- Kos deg med godteriet, ikke hør på dem som tror de vet bedre Så er priskrigen på smågodt og påskegodt her igjen, og media kan igjen fråtse i eksperter og synsere som appellerer til dagligvarekjedenes moralske forpliktelse til å IKKE gi oss lave priser på godteri. Jeg sier: Ikke bry deg om hva andre tenker - gjør dine valg selv!

Ingen mener at det er sunt å spise en masse godteri bare fordi det er søtt, godt og koster så godt som ingenting. Men du vet jo hva denne gjerrigknarken pleier å si: Lørdagsgodt er bedre enn hverdagsgodt. Det er ikke godteriet på lørdagskvelden som gir oss problemer, det er alt det andre vi dytter i oss de seks andre dagene i uka.

Jeg stusser litt over media sitt fokus på denne lille priskrigen nå i disse påsketider. Tabloidaviser elsker ord som krig i alle sammenhenger.

Dessverre glemmer media at det hver uke hersker en kamp om kundene som handler frukt, grønt, kjøtt, kornprodukter, drikkevarer og hva det måtte være. Det viser jeg med all tydelighet i min ukentlige gjennomgang av tilbudsavisene. Men det er vel ikke like spennende å skrive om priskrigen på brokkoli når man kan koble godteri, søtsaker, eksperter og kanskje til og med fedmefare og slanking i en suppe kokt på en spiker.

Matvarekjedene trenger å skape litt oppmerksomhet rundt seg og sine tilbud – de gjør jevnlige forsøk på å lokke oss fra en kjede til den andre. Noen ganger er det tilbud på smågodt, andre ganger på bananer og atter andre ganger på ribbe. Betyr det at vi forbrukere haster til butikkene og hamstrer all verdens – uavhengig om vi trenger varene eller ei? Jeg tror ikke det. Dog vil jeg si at hamstring kan være bra – så lenge du vet at du får bruk for varene og ikke må kaste noe! Ellers er det jo bare sløsing...

Priskrig på godteri og andre usunne varer kommer igjen hver påske og jul - det er 100% sikkert som amen i kirken. I samme syklus kommer givende artikler fra tabloidpressen om hvordan man skal gå ned i vekt, holde seg slank osv. Hele greia er i mine øyne en medieskapt syklus hvor media er avhengig av den ene faktoren for å pushe den neste. Folk flest endrer ikke kjøpevaner fordi de leser om det i avisen eller ser en reklameplakat på matbutikken sin.

Denne påsken har det vært priskrig på Lano dusjsåpe, Wasa RugSprø, Lettrømme, Gudbrandsdalsost, revet "jukseost" i tillegg til godteri. Men hva fokuseres det på? Godteriet.

Akkurat som til jul er det ved påsketider mange mennesker i en vanskelig økonomisk situasjon som kan kjøpe varer de ellers ikke kunne prioritert. Det er bra det!

Priskrig mellom matkjedene – uavhengig av produkt – er positivt. Ja, selvsagt skulle jeg ønske meg heftigere priskamp på enda flere varer - og gjerne også sunne. Men jammen kunne staten begynt med å redusere eller fjerne momsen på sunne matvarer - det ville vært en god start.

Folk som snur på hver krone får endelig en sjanse til å handle inn godsaker til spiskammerset – og da snakker jeg ikke bare om godteri. Folk med dårlig råd får sjansen til å kjøpe matvarer og andre produkter de kanskje ellers ikke har mulighet til å kjøpe – hvorfor vektlegger ikke media dette? For dem er priskrig flott.

En familie som må snu på hver krone og si nei til ungene hver eneste lørdag, kan endelig kjøpe med seg litt godteri for å oppleve felleskosen foran tv-skjermen eller med morsomme spill sammen i sofaen. Slikt leser jeg ingenting om!

Det pussige er at kjedene ikke reklamerer med tilbudene sine, men reklamen sprer seg istedenfor via nettaviser og ikke minst grupper på Facebook. Jeg har ikke tall på hvor mange Facebook-innlegg jeg har sett de siste dagene fra folk som lurer på hvor det er billig XXX (sett inn hva du vil) – det gjelder å spare der man kan. Butikkene får gratis markedsføring.

En viktig ting til slutt: Ikke la deg lure til å kjøpe andre ting som du egentlig ikke trenger! Ei heller at du kjøper ting du uansett ikke kommer til å spise – bare fordi det er superbillig. Overdreven fråtsing kan være dumt både for helsa, vanene og ikke minst lommeboka. Men litt godteri til lørdagskvelden eller påsketuren gjør da ingen verdens ting!

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune:
Leter du etter noe spesifikt?