Slå til når det er priskrig - ikke hør på dem som tror de vet bedre
Du har sikkert fått med deg at det er priskrig på smågodt for tida i matbutikkene. Media fokuserer i alle fall på smågodtet, men du kan gjøre et kupp på andre varer også!Er det sunt å kjøpe og spise 3 kg smågodt som koster omtrent ingenting? Selvsagt er det ikke det, men media "glemmer" lett å fokusere på de andre godsakene som du kan sikre deg til en billig penge.
Det passer ikke akkurat å diskutere i media om det er smart «for folket» at maisbokser, kikerter og bakepapir er råbillig også. Jeg oppfordrer deg til å se «forbi» det som eksperter, forskere, bloggere og nettaviser forteller og heller sjekke opp priskrigen selv. Ikke stol på det du leser i avisa.
Husk priskrigen før jul!
La meg skru tida litt tilbake til priskrigen før jul: Kjedene kjempet om å lokke kundene til butikkene ved å skru prisene ned på marsipanpølser, risgrøt, surkål, rødkål, julesjokolade, ribbe og alt mulig annet som hører julen til.
Også den gang fokuserte media på to ting: hamstring og usunn mat. Har folk virkelig behov for å kjøpe masse sjokolade og hamstre surkål? Men et aspekt ble lite vektlagt: nemlig at mange som ellers ikke har råd til å kjøpe godsaker til jul faktisk fikk råd til en hyggelig julefeiring.
Men nå er det påske og jammen har ikke kjedene startet priskrig igjen – denne gang er hovedfokus på godteri.
Som du jo vet, så kjemper jeg hardt for at lørdagsgodt er bedre enn hverdagsgodt, men det betyr jo ikke at jeg er en surpomp som ikke liker å unne meg noe. Det kan godt bli litt ekstra godis i påsken, men jeg overdriver ikke av den grunn.
For overdrivelser er det forskere og sunnhetsapostler reagerer på – for mye godteri er ikke bra for deg eller meg. Smågodt til 29 kroner for kiloen fører ikke til at vanlige folk skifter kosthold og dropper kveldsmaten fremfor gummibjørner og lakrissnegler. I alle fall får vi håpe det!
Priskrigen mellom matkjedene er positiv
Priskrigen mellom matkjedene er positiv i mine øyne. Vi som snur på hver krone får endelig en sjanse til å handle inn godsaker til spiskammerset som vi uansett trenger. Folk med dårlig råd får sjansen til å kjøpe matvarer og godsaker de kanskje ellers ikke har mulighet til å kjøpe – hvorfor vektlegger ikke media dette? (Tja, jeg kan jo svare selv: Det er vel fordi journalister ikke finner nødvendige intervjuobjekter som faktisk virkelig har dårlig råd.)
Det pussige (og akkurat likt som før jul) er at kjedene ikke reklamerer med tilbudene sine, men reklamen sprer seg istedenfor via nettaviser og ikke minst grupper på Facebook. Ei heller er det sånn at absolutt alle butikkene har de eksakt samme tilbudene, dermed «lurer» de folk inn butikkene sine på jakt etter røverkjøpene. Forvirrende, men ganske så smart av butikkene.
Slik bør du gå frem for å dra nytte av priskrigen
La meg fortelle litt hvordan jeg møter slike priskriger: Jeg er åpen til sinns, tar turen til matbutikkene og har god tid til å gå gjennom hyllene for å finne de gode og riktige tilbudene.
Jeg forbereder meg ved å sjekke hva andre har funnet ut – heldigvis var det andre som tipset meg om en god Facebook-gruppe (Det Internasjonale Kjøkken) som har vært flink til å samle de forskjellige tilbudene.
Jeg blir heller ikke sur dersom butikken er tom for noen av varene – da tenker jeg heller at her er det andre som har vært flinke og heldige og har fått gjort et kupp – og spart en god del penger.
Selvsagt skjønner jeg folk som blir sure når hyllene er tomme for godteri og andre supertilbud. Mange butikker forsøker å innføre begrensninger som «kun 2 kg godteri til hver» for å sikre flest mulig blide fjes.
Men det er faktisk ganske mange forskjellige matvarer som er på tilbud – og en rekke av disse er varer som du kan få bruk for i lang tid fremover. Og attpåtil er de SUNNE og NYTTIGE (i motsetning til hva media prøver å formidle).
La meg ramse opp en del varer som er med i priskrigen – men de er bare eksempler:
* Masse forskjellig hermetikk (maiskolber, kikerter, bambusskudd, erter og gulerøtter, tørkede erter) 1 - 4 kr
* Egg (store pakker til 8-11 kr)
* Appelsiner til under 3 kr per kg
* Bakepapir (4-5 kr pakken)
* Ketchup til cirka 6 kroner
* Sennep til 4-5 kroner
* Kokosmelk til ned mot 3 kroner
* Pølsebrød til ca. 3 kroner
* Nugatti 11kr
* Grillpølser til en 20-kroning
Ja, selvsagt er det mye usunt også som er på tilbud – hva med de klassiske påskeeggene til 20 kroner istedenfor over 50 kroner? Ferdigmikser til brownie eller pannekaker til 11-12 kroner er sikkert bra for dem som ikke klarer å lage slikt på egen hånd. Kvikk Lunsj, Solo eller Twist til en rimelig penge er vel heller ikke å forakte?
Sikre kilder sier at priskrigen kommer til å vare frem til påske – og hvem vet hva slags mat- og sukkervarer som kommer på tilbud – du bør følge med. Og den eneste måten å gjøre det på er å ta turen innom din nærbutikk med jevne mellomrom.
Ikke gå bananas i butikken uten å tenke deg om
Men OBS OBS OBS: IKKE la deg lure til å kjøpe andre ting som du egentlig ikke trenger!!! Ei heller at du kjøper ting du uansett ikke kommer til å spise - bare fordi det er superbillig. Og husk at overdreven fråtsing i billigvarer er dumt både for helsa, vanene og i siste instans lommeboka.