< >
🐇 TIPS: Bli med i påskekonkurransen min - vinn snop og flaxlodd
Annonse:

Spis billig: Hvordan være gjerrig som rakkern på restaurant?

Spis billig: Hvordan være gjerrig som rakkern på restaurant? Selv gjerrigknarker spiser på restaurant i blant - men uten nødvendigvis å ruinere seg. Det finnes en rekke triks som gjør at du får mer ut av måltidet og opplevelsen - og samtidig bruker mindre penger og likevel har det moro! Her er mine beste tips til å spare penger når du skal ut for å spise.

Er du en flittig restaurantgjest, vet du sikkert at pengene fort renner ut. Som oftest sier du sikkert til deg selv at det er på tide å unne seg noe godt – og så gir du blaffen i prisen på måltidet.

Men dersom du er en gjerrigknark og vil/må spare penger, vet du at et restaurantbesøk kan gjøre et dypt innhogg i lommeboka. Og da er det lurt å vite hva man skal gjøre for å ha en hyggelig opplevelse uten å ende opp med å betale skjorta. Her er mine triks for å være en smart gjerrigknark på restaurantbesøk.

La meg starte med å si det åpenbare, som du sikkert vet: Å spise hjemme er selvfølgelig best, billigst og som oftest langt sunnere enn å spise på restaurant.

Men la oss nå gå ut fra at det er tid for å gå på restaurant. Allerede hjemme bør du vurdere hva slags restaurant lommeboka di tåler. Finn ut hvor mye du kan tenke deg å betale for måltidet – slik at det passer inn i budsjettet ditt. Ikke la deg lure av den siste anmeldelsen du leste i hovedstadsavisene – de bryr seg sjelden eller aldri om prisnivå (og i tilfelle er terskelen til matanmelderne helt hinsides – de betaler vel neppe selv for øvrig…).

Bestilling av mat på restaurant

Sørg for å sette deg godt inn i menyen og priser på mat og drikke på forhånd. Aller helst hjemme i ro og mak (om menyen er tilgjengelig på nett), men senest når du sitter og ser gjennom menyen før bestilling. Ta deg god tid, det er ingen vits i å forsøke å være kjapp – du skal jo uansett nyte opplevelsen, ikke sant?

Husk på følgende «feller» som er lette å gå i:

* Kelnerens spørsmål om vann med eller uten kullsyre, ender ofte med dyrt kullsyrevann. Dette er kanskje unødvendig å slå til på når vann fra springen uten bobler er gratis?

* Det samme er kanskje kaffekoppen man lett takker ja til på slutten av måltidet, som koster mye mer enn om man venter til man kommer hjem.

* Å ta forrett først koster kanskje mer enn det smaker når en vet prisen? Det samme gjelder kanskje desserten?

* Og den bittelille Colaen som koster like mye som en 3-pack du kjøper på butikken? Er den virkelig verdt det?

* Og for all del vinfellen: Aldri bestill en vin på anbefaling fra kelner, uten å ha sjekket prisen på den.

Vurderer du å dele på retter og evtl. drikke med andre, er det greit å huske på følgende:

* Deler en både på forrett og dessert, vil dette si at en får samme opplevelsen for halv pris.

* Det samme gjelder drikke og «drikkepakker» (alkohol). Billigere og sunnere å dele!

* Når en deler på ting som ikke har noen fastsatt størrelse/mengde, kan det også hende at man samlet får mer enn hva man hadde fått ellers, fordi servitøren legger på litt ekstra eller heller i litt ekstra fordi det ellers hadde sett «litt stusselig» ut.

Husk på de typiske menytriksene

Har du lurt på hvorfor prisene i blant angis uten «kroner» etter og med liten skrift? Dette er pga. en psykologisk effekt som gjør at vi tenker at noe koster «139», så er det billigere enn noe som koster «139 kroner» med stor skrift.

Husk at restauranten vet at kundene ofte ser på matprisene før man bestemmer seg for om man skal spise et sted. Drikkepriser sammenligner en sjelden på forhånd. Restaurantene tar igjen for de «billige matpriser» i form av dyre drikkepriser, særlig for vin og annen alkohol:

*La være å drikke, særlig alkohol. Drikk vann.

*Om du er i et sosialt lag hvor alkohol er forventet: Finn på en unnskyldning for å la være å drikke.

*Snu det til noe positivt, kanskje du kan tilby deg å være sjåfør for kvelden eller bruk en annen «positiv» unnskyldning for å holde deg unna som f.eks. trening eller trenger å være våken og kvikk dagen etterpå.

*I verste fall sier du at du går på medisiner som ikke kan kombineres med alkohol.

Hva bør du huske på underveis i måltidet?

Spis sakte og bruk god tid på måltidet. Det er både hyggeligere og du lar også metthetsfølelsen få sjansen til å melde seg. Da er det mindre fristende å bestille dessert og andre ekstrating etterpå.

Det er lett å slå til på «en flaske til», eller «en til av» ditt og datt på servitørens spørsmål underveis i måltidet. Slå kun til på denne typen ting hvis det er strengt tatt nødvendig.

Dersom det er gratis med påfyll av ris, poteter, brus eller annet, bør du selvfølgelig slå til på det.

Til et godt restaurantbesøk hører også en tur på toalettet – gjerne flere ganger. Du sparer jo både vann, papir og slitasje på hjemmetoalettet ditt!

Så til det viktige – betalingen, veit du

Er dere flere som skal spise sammen, skal du selvfølgelig insistere på at man betaler hvor mye man har spist og drukket selv. Dersom du følger tipsene mine om å spise og drikke billigst mulig, er det blodig urettferdig om du skal betale like mye som fråtserne.

*Sørg for å avklare tidlig i middagen at du ønsker man betaler etter hvor mye man har spist (på en «vennskapelig» måte, så dette ikke blir et pinlig spørsmål som må avgjøres foran servitøren til slutt)

*Du har kanskje hørt trikset om å vente med å legge på penger til sist, slik at du kan ta nytte av dem før deg som har rundet opp eller lagt på tips til sin egen sum. Jeg anbefaler ikke denne fremgangsmåten, det kan fort bli oppfattet ganske frekt – og skaffer deg i hvert fall ingen nye venner.

Faktisk så kan du spare noe penger på å tilby deg å legge ut for hele måltidet for en stor gruppe. F.eks. er det flere kredittkort som gir cashback, bonus og andre fordeler jo mer man omsetter gjennom kortet. Har du orden i sysakene og venner du kan stole på, så kan dette være en smart måte å skaffe seg litt ekstra fordeler på.

Husk på å ta med den detaljerte kvitteringen slik at du vet hvor mye de ulike personene skylder deg. Evt be om at de vippser deg pengene med en gang. Å la en betale hele regningen fremfor at mange skal betale mindre beløp er også ofte populært i restauranten, så slipper de å ta frem kalkulatoren og bruke masse tid på betalingen.

Tipsing: I utlandet er det vanlig å tipse, og i noen land obligatorisk fordi servitørene ikke har fastlønn, men kun lever av tips. I Norge er det IKKE slik. Du behøver ikke å tipse hvis du ikke vil. Om noen «hovne» servitører ser rart på deg fordi du ikke tipser, så får det heller være.

* En gjerrigknark tipser da selvfølgelig kun unntaksvis hjemme i Norge. Betal det som står på regningen, eller evt rund opp til nærmeste noenlunde runde beløp (f.eks nærmeste tier).

*Det er kanskje ikke så vanlig i Norge, men noen steder i utlandet er det også vanlig at du før du skal betale eller ifm betaling så vanker det «gratis» dessert, drikke eller liknende. Dette er igjen et psykologisk triks som skal prøve å få deg til å «føle» at du skylder dem noe. Og mange gir da mange kroner ekstra i form av tips. Vit om denne «fellen» og sørg for at du ikke lar deg påvirke til å tipse mer enn du eventuelt hadde tenkt på forhånd.

Glem for all del ikke doggybagen – rester og mat til overs vil du vel gjerne ha med deg hjem. Ingenting bør gå til spille, og restauranten må uansett kaste det du ikke har spist opp. Heldigvis er de fleste restauranter vant til slike forespørsler, i gamle dager fikk jeg mange rare blikk gitt. Ofte er restene nok til et helt måltid hjemme!

Kan du forresten få med deg noe gratis hjem? Servietter, tannpirkere, ballonger, ketchup, majones eller lignende? Se etter mulighetene og grip dem, men selvsagt skal du ikke gjøre tyv ut av det, så alt innenfor rimelighetens grenser!

Når var du sist på restaurant – gjorde du noe gjerrig der? Kommenter gjerne i kommentarfeltet og fortell!

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune:
Leter du etter noe spesifikt innen gjerrigknarkens blogg?