Ekstremværet Hans: De første skadene er meldt

Arkivfoto: Frende forsikring.
Skademeldingene fra herjingene til ekstremværet Hans har begynt å komme. - Og dette er før det verste er i gang, sier kommunikasjonssjef i Frende Forsikring, Heidi Tofterå Slettemoen.

- De første vannskadene har kommet til oss allerede, fra områder nær svenskegrensen. Vi har rigget oss slik at saneringsselskap og skadebegrensere kan rykke raskt ut for å hjelper kunder, sier hun.

Meteorologene melder om at det bare vil bli verre utover mandagen og hele tirsdag.

- Vi er forberedt på å ta imot mange skademeldinger denne uken og ser at det allerede er i gang. Slår varslene til vil mange få overfylte kjellere og eiendommer. Store nedbørsmengder og vannmasser som dette vil finne mange utettheter i tak. Vannet tar den enkleste veien inn, sier Slettemoen.

Få hjelp raskt når skaden skjer
- Utbedring av vannskader bør starte så raskt som mulig, og mange gjør en stor egeninnsats for å tørke opp, rydde unna og begrense skaden hos seg. Ta kontakt med forsikringsselskapet ditt så raskt du kan ditt for å få hjelp til å hindre større skade, sier Slettemoen i Frende.

Det har haglet med farevarsler om flom, ekstremregn, jord-, sørpe og flomskred de siste dagene. Farevarselet er rødt, som er det høyeste.

- Sjekk farevarsel der du bor på varsom.no, sier hun.

- Ikke ta sjanser
Slettemoen minner om å tenke på egen sikkerhet først når været står på som verst.

- Selv om det er viktig å beskytte eiendommer og ting mot vannskader er det mye viktigere at du og dine er trygge. Ikke ta noen sjanser i ekstremværet, sier hun.

Dette skjer når skaden meldes
Oppgjørsavdelingen til Frende er klare til å ta imot en stor mengde skader og sende ut hjelp til de som trenger det.

- Når vannet renner inn er det akutte behovet at kunder vet at de får hjelp så fort som mulig. Når kunden får besøk fra oss dokumenterer vi skadene og setter i gang med skadebegrensningen med det samme, sier Slettemoen.

Gode råd ved flom

  1. Gjør det du kan for å begrense skaden.

  2. Ta ut sikringer for elektrisk anlegg for den etasjen som har vært oversvømt.

  3. Tøm bygningen for vann som ikke har rent ut.

  4. Riv ut gulvbelegg/tepper og lagre dette på eiendommen.

  5. Ta ut/åpne vinduer i kjeller, og fest netting over vinduet med lekter som spikres for forsvarlig tetting. La innvendige dører stå åpne.

  6. Når noen er hjemmeværende, åpnes i tillegg ytterdører i kjeller og evt. ytterdører og vinduer i skadet boligetasje. Dette er med på å fremskynde tørking.

  7. Sett opp vifter i skadet etasje for å forsterke luftsirkulasjonen.

  8. Rydd slam og gjør rent.

  9. Kontroller avløp hvis bygningen tas i bruk.

  10. Har kjeller oppfôret gulvkonstruksjon av tre - og denne har vært oversvømt - vurderes først uttørking før eventuell riving.

  11. Varmtvannsbereder/elektrisk anlegg som har stått under vann, må ikke tas i bruk før utstyret er kontrollert av elektriker.

  12. Bygninger som står i fare for å "flyte opp" må forankres, evt. må kjeller fylles med vann.
    Kilde: Finans Norge og Norsk Naturskadepool

Aktuelle saker fra den siste tiden: