Høye priser: 2 av 5 er blitt mindre sosiale

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index:  main_image_text in <b>/home/gjerri98/www/_v2/content/pages/current-story.php</b> on line <b>176</b><br />
<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index:  title in <b>/home/gjerri98/www/_v2/content/pages/current-story.php</b> on line <b>176</b><br />
Foto: Pexels.
Når alt blir dyrere er det ikke bare reise- og matbudsjettet som kuttes til beinet. - Mer enn 40 prosent går mindre ut for å være sosiale. Det er bekymringsfullt, sier rådgivende lege i Frende Forsikring, Helge Skjerven om den ferske Frendeundersøkelsen, utført av Norstat. Legen peker på at mye av det vi gjør med venner koster penger.

- En bedre middag, en konsert, en reise, en tur på byen eller en tur på kino. For mange er det ikke lenger en selvfølge å kunne delta på slike ting, sier Skjerven.

Så mange har fått dårligere råd
- Penger er viktig for å passe inn, både som barn og voksen. Selv om det egentlig er gratis å være med venner, samles vi ofte rundt noe som ender med en regning. Den er blitt vanskelig å betale for mange nå som boliglånet og matprisene har skutt i været, sier Skjerven.

56 prosent av de 1000 spurte sier at de har fått dårligere råd det siste året. Ytterligere 10 prosent er usikker. Kun 34 prosent sier at de ikke føler de har dårligere råd enn for et år siden.

Her har flest kuttet kostnader det siste året

Kjøpt mindre/billigere mat – 55 prosent
Hatt lavere temperatur på hjemme – 47 prosent
Gått mindre ut på sosiale ting – 42 prosent
Kuttet i reiser og/eller ferier – 31 prosent
Forsikring – 14 prosent
Flyttet i billigere bolig – 3 prosent
Solgt bilen – 3 prosent
(Kilde: Frendeundersøkelsen)

- Det er bare 21 prosent som sier at de ikke har kuttet kostnader det siste året. Det betyr at 4 av 5 har gjort det. Det er høye tall, sier Helge Skjerven.

Kan gjøre folk ensomme
Legen i Frende er redd dyre tider bidrar til at de som har minst fra før kan bli ekstra isolerte og ensomme.

- Vi må huske at dette kommer på toppen av at mange sliter med ettervirkninger av isoleringen under pandemien. «Perfekte» profiler i sosiale medier, press etter å passe inn og å skulle holde på den fine fasaden blir også en psykisk belastning, sier han.

Går utover søvnen
I den samme Frendeundersøkelsen kommer det fram at bekymringer og tankekjør stjeler søvn fra 55 prosent av nordmenn.

- Mange tenker nok på økonomien nå og grubler på hvordan de skal få hverdagen til å gå opp. Hele 56 prosent sier at de endrer sommerferieplanene sine på grunn av de høye prisene, sier Skjerven.

- Snakk med noen!
Legen har et klart råd til de som sliter med økonomiskam.

- Snakk med noen du stoler på! En venn, noen som står deg nær eller legen din. Det er hjelp å få. Det er ingen skam å be om hjelp, det er tvert imot tøft gjort, sier han.

Frende har spurt nordmenn når de sist var hos fastlegen. 16 prosent har ikke vært på over et år, fem prosent kan ikke huske sist de var innom og en prosent har ikke fastlege i det hele tatt.

- Fastlegen er der ikke kun for helt spesielle anledninger. Hvis du kjenner at du trenger hjelp, be om det, sier lege Helge Skjerven.


Notice: Undefined index: url in /home/gjerri98/www/_v2/content/pages/current-story.php on line 194

Aktuelle saker fra den siste tiden: