Mattilsynet og politiet: Etterlat aldri hunden i varm bil

Foto: Unsplash.
Sommer og høye temperaturer er forbundet med flere farer for våre firbente venner. Mattilsynet og politiet advarer særlig mot å etterlate hunden i varm bil i sommer.

Hvert år utsettes hunder i varme biler for overoppheting, noe som medfører store lidelser og i verste fall død.

- Det blir raskt veldig varmt i en parkert bil. Forlat derfor aldri hunden i bilen på en varm dag. Selv om bilen står i skyggen og det er 18 grader utendørs, stiger temperaturen fort til 38 grader inne i bilen. Hunder svetter ikke på samme måte som mennesker, og blir derfor raskt varme. Resultatet kan bli en alvorlig overoppheting av dyret selv om du bare er borte i kort tid, sier Ann Margaret Grøndahl, seksjonssjef i Mattilsynet, region Stor-Oslo.

Mattilsynets klare oppfordring til hundeiere er å nøye vurdere om det er nødvendig å ta med hunden på tur i sommervarmen, særlig hvis dyret er tenkt å sitte igjen i bilen. Som regel har hunden det bedre hjemme.

Tabellen viser hvor fort en parkert bil blir rene badstuen, selv om den står parkert i skyggen med lufting fra vinduene.

Temperaturen stiger fort i en parkert bil. Denne tabellen viser hvor fort det kan utvikle seg til en alvorlig situasjon, og er ment som en illustrasjon. (Tidsforløp og temperatur vil variere med værforhold, hvor bilen står plassert, hvilken farge bilen har osv.) Kilde: The Animal Protection Institute.

Finn bilens eier

Politiets operasjonssentral mottar jevnlig meldinger om hunder innelåst i varm bil.

- Hvis du observerer en hund etterlat i bil som er urolig, peser mye, flytter mye på seg, står oppreist, graver, bjeffer og så videre, kan det være tegn på overoppheting, sier Ann Elisabeth Svanberg, miljøkrimkoordinator i Øst politidistrikt.

Politiet oppfordrer innbyggere som er bekymret for en hund om å forsøke og lokalisere bilens eier. Dette kan du gjøre via SMS til Statens vegvesen. Tast inn REGNR (mellomrom) og registreringsnummer, og send meldingen til 2282 (eksempel REGNR AJ29347). Får man opp et navn, kan du bruke nummeropplysningen og forsøke å kontakte eier på mobil.

Hvis du ikke får tak i bilens eier, må du kontakte politiet på telefon 02800. Politiet forsøker da å finne og varsle eier av bilen. I enkelte tilfeller må de knuse ruten for å få dyret ut.

Dersom dyret lider, og du verken oppnår kontakt med eier, politi eller Mattilsynet kan du selv ta deg inn i bilen for å hjelpe ut dyret. Men du må være overbevist om at dyret lider, og du må være forberedt på å forklare deg for politiet om hvorfor innbruddet var nødvendig.

Vær oppmerksom på hundens signaler

Mattilsynet har flere oppfordringer til hundeeiere i sommer. Å ta med hunden på tur på varm asfalt, stå i ferjekø eller være på stranda eller i luftegården uten mulighet for skygge, er ikke en god idé når temperaturen er på det høyeste.

- Mange hunder har tykk pels og dette påvirker dem i stor grad. Hunder har i liten grad svettekjertler og er avhengig av å pese for å kvitte seg med overskuddsvarme. Enkelte hunderaser er dessuten avlet for et ekstremt kort neseparti, og det kan påvirke avkjølingsmulighetene, sier Ann Margaret Grøndahl i Mattilsynet.

Generelt ber hun hundeeiere ta hensyn til hundens behov på varme sommerdager. Vær oppmerksom på signalene til hunden: Henger den etter på tur? Peser den kraftig? Tilpass aktiviteten til det hunden har det bra av!

Avkjøl hunden ved heteslag

Det er fort gjort at dyrene får heteslag i varmen. Sørg for at det alltid er vann tilgjengelig der dyrene er. Ta med en ekstra flaske vann og drikkeskål hvis du skal på en lengre tur.

Hvis kjæledyret skulle få heteslag, er det viktig å reagere raskt og avkjøle dyret med vann. Enten ved å dusje det, eller legge det i et badekar. Pass på at vannet ikke er for kaldt, det kan fremkalle sjokk. Ikke bruk is. Det er viktig at dyret får rask oppfølging av veterinær ved alvorlige tilfeller av overoppheting, da det kan ha behov for væsketilførsel eller medisiner.

Mattilsynets råd til hundeeiere i varmen:

  • Forlat aldri hunden i bilen på en varm dag

  • Ikke ta med hunden ut på tur i solen når det er svært varmt ute

  • Man bør vurdere å holde pelsen kortklipt i den varme sesongen

  • Ta med hunden til steder hvor den kan bade

  • Ta med rikelig med vann både til drikke og til avkjøling

  • Oppsøk/hold dere i skyggen på varme dager

Aktuelle saker fra den siste tiden: