< >

Kle på deg davel!

Kle på deg davel! Innetemperatur er virkelig noe som engasjerer mange og får blodomløpet i sving (og det er bra, da kan man skru ned temperaturen). Er det noe sted i husholdningen hvor man virkelig kan spare penger, så er det på innetemperaturen.

Særlig i den kalde årstiden når det er som dyrest å holde varmen i huset eller leiligheten, burde du og din familie “akklimatisere” deg/dere på følgende måte:

  1. Kle på deg ordentlig med klær, ikke fly rundt barbent og i trusa. Det er ikke sommer, så ta på deg genser istedenfor å vifte med t-skjorten. Sprade rundt og vise muskler, tatoveringer eller den brune magen kan du gjøre når det faktisk er sommer…
  2. Dersom du skal lufte, slå av alle ovnene i huset og luft deretter raskt og effektivt ved å få skikkelig gjennomtrekk i 5-10 minutter.
  3. Lukk dører til rom og senk temperaturen betraktelig i rom du sjelden bruker (kommer jo litt an på hva slags rom).
  4. I stua bør det holde med en temperatur på rundt 20 grader. Husk at man beregner at du sparer ca. 5% av kostnadene til oppvarmingen pr. grad du senker innetemperaturen med.
  5. På kjøkkenet holder det gjerne med rundt 18 grader, der lages det jo mat og du får således “gratis” varme ved komfyren (husk å åpne stekeovnen og la restvarmen der spre seg på kjøkkenet når matlagingen er over).
  6. Gjerrige Rune sover best på et kjølig soverom, 15-16 grader er tipp topp for en optimal skjønnhetsøvn. Kanskje du kan lære deg til det samme?
  7. På badet holder det vel med 20-22 grader. Blir jo også her litt ekstra varme gjennom de korte dusjene (nei, ingen superlange dusjer…).

Synes du dette høres ubehagelig ut? Gjerrigknarken Rune har erfaringen; det er nemlig mulig å redusere temperaturen over et lengre tidsrom. Undertegnede vokste opp i et hjem der innetemperaturen var betraktelig høyere, men i løpet av et par år var det fint mulig å “justere” kosefølelsen til å takle en lavere innetemperatur. Prøv du også davel!

Hva synes du om å spare på den måten som Gjerrigknarken gjør det? Har du andre lure sparetriks for å spare på energiforbruket i hjemmet? Bor du i blokk og lar naboene til høyre, venstre og under deg varme opp leiligheten din? Sniker du deg til et langt varmt hos venninnen istedenfor hjemme? La oss høre om dine "opplevelser"...

Leter du etter noe spesifikt?