Prismatch strøm: Alt du trenger å vite om prisgaranti på strøm i 2022

Prismatch strøm: Alt du trenger å vite om prisgaranti på strøm i 2022
Vet du hva prismatch på strøm innebærer og hvordan du kan utnytte prismatchen til din fordel for å spare penger på strømregningen?

Les videre for alt du trenger å vite om hvilke strømselskaper som tilbyr prismatch i 2022, hva slags strømavtale du må velge og hva du må huske på for å kunne utnytte prisgaranti-ordningene best mulig!

Hva betyr prismatch på strøm?

Kort fortalt så betyr det at strømselskapet gir en garanti for at din strømavtale hos dem kan gi den laveste prisen i markedet. Om en annen strømleverandør skulle tilby enda billigere strøm enn ditt eget selskap innenfor en gitt periode lover de å matche prisen på strømmen.

"Å matche" vil si at de gir deg tilsvarende pris som om du skulle ha vært kunde hos strømselskapet som har den laveste prisen for samme type strømavtale. Typisk reklamerer selskapene som følger: "Tilbys det billigere strøm av en annen strømleverandør innenfor den gitte perioden matcher vi prisen".

Slår prisgarantien inn får du altså rabatt på strømmen - det vil si en lavere strømregning enn den du i utgangspunktet skulle ha fått.

Hvilke strømselskaper tilbyr prismatch på strøm i 2022?

Hvilke strømselskaper har prismatch på strøm? Merk at fra 1. januar 2022 slutter to av aktørene å tilby prismatch. Vær obs på at vilkårene kan variere:

Noen selskaper tilbyr en slik prismatch kun til nye kunder, mens andre strømselskaper tilbyr det også til eksisterende kunder. Merk at ikke alle avtaletyper kan kombineres med prismatch.

Tibyr NorgesEnergi prismatch strøm?

Ja. NorgesEnergi sin garanti fungerer slik at de i en periode matcher prisen du har fått fra et annet strømselskap. Her er hva de skriver overordnet på sine nettsider:

"Som kunde hos NorgesEnergi skal du være trygg på at du har en god strømavtale. Får du tilbud om billigere strøm fra en annen leverandør, matcher vi prisen."

Les mer på NorgesEnergi sine hjemmesider

Tilbyr Fjordkraft prismatch strøm?

Nei ikke fra 1. januar 2022. Fjordkraft sin garanti fungerte slik at de i en periode matchet prisen du fikk fra et annet strømselskap. Her er hva de skrev overordnet på sine nettsider:

"Som kunde hos oss har du prismatch på strøm. Får du tilbud om en strømavtale som er bedre enn den du har hos oss, matcher vi prisen på tilsvarende avtale – enkelt og greit!"

Les mer på Fjordkraft sine hjemmesider

Tilbyr TrøndelagKraft prismatch?

Nei, ikke fra 1. januar 2022. TrøndelagKraft sin garanti fungerte slik at de i en periode matchet de prisen du fikk fra et annet strømselskap. Her er hva de skrev på sine nettsider:

"Vi er opptatt av at du som kunde skal være fornøyd. Derfor gir vi deg Prismatch på strømmen. Blir du tilbudt en tilsvarende avtale som er bedre enn den du har hos oss, matcher vi prisen!"

Les mer på TrøndelagKraft sine hjemmesider

Hvordan gå frem for å få prismatch?

Først og fremst må du bestille strøm fra ett av de strømselskapene som tilbyr prismatch. Dessverre har denne listen blitt kortere fra og med 1. januar 2022:

Så undersøker du så markedet for de beste tilbudene - dette kan gjøres enkelt via Forbrukerrådets nettsider.

Finner du strømavtaler med bedre pris enn det du har i dag kontakter du ditt eget selskap og si at du ønsker prismatch. Sørg for å henvise til nettsiden tilbudet er funnet på - og si at du ønsker å få skriftlig bekreftelse. Husk å lese deg opp på prisgaranti-vilkårene til ditt eget selskap først.

Hvor lenge varer en prismatch?

Hvor lenge en prismatch varer varierer fra selskap til selskap. Hos noen selskaper varer det maks 30 dager, mens andre selskaper kan matche lengre avtaler og kampanjer - feks 2 måneder. Etter at prismatchen har gått ut, må du be om ny prismatch basert på et nylig innhentet tilbud.

Hvor ofte kan jeg be om prismatch?

I blant så dukker det opp et supertilbud når man nettopp har gjennomført en prismatch. Om du kan benytte deg av en ny prismatch da avhenger av strømselskapet. Noen selskap tillater f.eks. bare en prismatch innenfor en fakturaperiode. Husk å sette deg nøye inn i vilkårene for strømselskapet du velger.

Kan man ikke bytte strømleverandør ofte isteden?

I teorien kan man bytte strømavtaler hele tiden. Hvis man følger med på Forbrukerrådets portal med oversikt over de billigste strømselskapene / strømavtalene kan man bytte hver gang et selskap skiller seg ut med vesentlig billigere strøm enn et annet.

I praksis er det tungvint å bytte hele tiden, da det tar noen dager før strømavtalen flyttes fra et strømselskap til et annet. Man kan i praksis likevel rekke å gjennomføre en god del bytter av strømselskap per måned, men husk at for hver ny leverandør følger det med papirer, avtalegiroavtaler osv.

Fordelen med prismatch-avtaler er at man slipper byttingen og kan forholde seg til kun ett strømselskap. Alt ordnes mellom deg og det ene strømselskapet.

Hva slags strømavtale må jeg velge for å få prismatch?

Prisgarantien gjelder kun samme avtaletype som det tilbyderen din tilbyr. Det vil si at fastprisavtaler, avtaler med bindingstid og avtaler for kunder som produserer egen strøm ikke normalt omfattes.

Du må også være obs på at prismatch begrenser seg til privatkunder - og at det er en grense på forventet årlig forbruk. Grensen er ofte satt til opptil 50 000 kWh.

Hva må jeg gjøre for at NorgesEnergi skal matche prisen min?

Send inn dokumentasjon på tilbudet du har fått til kundeservice@norgesenergi.no eller ring dem på 38 10 00 80, så sammenligner vi prisene. Vi vil da matche prisen i 30 dager basert på prisen du betaler i dag og ditt forventede forbruk. Dersom Prismatch gjelder et tilbud hvor det er andre betingelser kan dette bli inkludert.

Hva må jeg gjøre for at Fjordkraft skal matche prisen min?

Ikke aktuelt lenger. Garantien gjelder alle våre kunder, enten du er helt ny eller har vært hos oss i mange år. Har du fått tilbud om billig strøm? Ring oss på 230 06100, så matcher vi prisen.

Hva må jeg gjøre for at TrøndelagKraft skal matche prisen min?

Ikke aktuelt lenger. Har du fått tilbud om billig strøm? Ring vår kundeservice på 735 06161, så matcher vi prisen.

Prismatch kan kun benyttes en gang pr. faktureringsperiode, og kan ikke kombineres med andre tilbud og rabatter hos TrøndelagKraft.

Nettleie omfattes ikke

Da nettleie er noe som strømleverandøren din ikke har kontroll over så er ikke nettleie-delen en del av prisgarantien. Som oftest kan ikke prismatch heller benyttes i kombinasjon med andre rabatter og kampanjetilbud strømleverandøren har.

Kan jeg spare mye penger på prismatch?

Det kortet svaret er ja. Man vet aldri når strømleverandøren skulle finne på å sette opp prisene sine, og en prismatch-avtale gir deg beskyttelse mot å betale overpris. Hovedfordelen med en prismatch-avtale er at du slipper å bytte strømleverandør hele tiden, men kan istedet kreve at ditt nåværende strømselskap gir deg beste pris i markedet.

Prismatchen garanterer deg at du får beste markedspris på strømmen, noe som er en bra ting. Samtidig er det viktig at du følger med på tilbudene i markedet og prisene til ditt eget strømselskap for at du skal kunne dra fordel av garantien og faktisk spare penger.

Kan jeg tjene penger på prismatch?

I enkelte ekstremtilfeller kan du tjene penger på prismatch-ordningen. I tider med lave priser på strøm går enkelte strømselskaper så langt at de tilbyr negative priser på strømmen. Har du en prismatchavtale med en strømleverandør i en slik periode, så betyr det faktisk at strømselskapet må gi deg mellomlegget mellom prisen du har betalt og den negative prisen på strøm.

I et slik tilfelle, med negative priser på strøm, kan du faktisk tjene penger på strømmen du bruker! Strømselskapet må betale deg for strømmen du har brukt istedenfor omvendt!

Hva hvis jeg ikke orker å følge med hele tiden?

Om du ikke er motivert for å undersøke strømprisene f.eks. en gang i måneden så er kanskje ikke dette noe for deg. Om du derimot vil spare penger på strøm så er det fullt mulig å legge inn prismatchingen som en fast rutine i kalenderen, særlig i perioder av året hvor man bruker mye strøm.

PS: Er du ekstra ivrig finnes det også egne grupper på Facebook som omhandler temaet.