< >
🐇 TIPS: Bli med i påskekonkurransen min - vinn snop og flaxlodd
Annonse:

10 bud for deg som vil spare mest mulig i 2024

10 bud for deg som vil spare mest mulig i 2024 Hadde du planer om å bruke mindre penger fremover, er det kanskje på tide med noen vekkere som får deg inn på rett spor? Her er mine 10 bud for deg som vil spare mest mulig i 2024.

Sparebud nr. 1: Du skal ikke hedre din bank eller ditt forsikringsselskap

Det lønner seg fort å sammenligne priser på forsikringene du har, og i tillegg sjekke om de du har er riktig for deg. Kanskje bilen din etter hvert har blitt så gammel at det ikke lenger er noen vits å ha fullkasko?

Jeg skal komme med en enkel historie som viser hvor kjapt du kan spare et par tusenlapper. Jeg fikk beskjed fra forsikringsselskapet mitt om at ny forsikringsavtale var klar for neste periode. Jeg logget meg inn for å sjekke den, og fant ut bilforsikringen var steget med nærmere 20%. Sendte så en forespørsel og spurte hvorfor økningen var dramatisk, og fikk jallaprat tilbake om generell prisøkning og «flere skader i fjor». Jeg skrev da tilbake at jeg måtte vurdere å flytte forsikringene mine, og vips forsvant hele prisøkningen med et pennestrøk. Den som intet våger, intet vinner…

Det samme prinsippet gjelder for deg som har store lån i banken. Det skal ikke mye til før du kan spare mange tusen på å prute på boliglånsrenten eller i verste fall skifte bank.

Sparebud nr. 2: Du skal holde budsjettet ditt hellig

Det er dessverre ikke så mange som bruker budsjett og husholdningsregnskap for å være klar over hva man faktisk bruker pengene sine til. Selvsagt kan det være litt slitsomt å følge med på hvor pengene havner, men du vil fort merke en slik oversikt gjør deg smartere og mer bevisst på om pengene går til unødige ting.

Stort sett alle vet akkurat hvor mye penger de får inn i løpet av en måned, og også hvor mye faste ting som mobilabonnement osv koster. Et budsjett er ikke verre enn at du setter opp en oversikt over alt du vet som kommer inn i løpet av en måned, og trekker fra alt du vet (eller ganske sikkert tror) du må kjøpe eller betale for i løpet av samme periode.

Er det penger igjen, så setter du av dette til sparing, eller du kan fordele noe av det på de tingene du liker best som du ikke har tatt med, altså prioritere med andre ord. Personlig synes jeg f.eks. at det er mye bedre å bruke penger på en skikkelig middag med familien, enn f.eks. å kjøpe aviser eller blader på impuls fra bensinstasjonen.

Sparebud nr. 3: Du skal ikke oppsøke kiosker og bensinstasjoner

Alle vet vel at kiosker og bensinstasjoner har sensasjonelt høye priser på matvarer, godteri, drikke og slikt. Klarer du å holde deg unna disse, blir det fort ekstra kroner i kassa. Dersom du absolutt må ha noe snacks eller drikke tilgjengelig i bilen, kan du kanskje heller ta med noe hjemmefra eller stoppe ved en vanlig matbutikk hvor prisene ikke er helt hinsides?

Sparebud nr. 4: Du skal ikke kjøpe mer enn du trenger

Enten det gjelder klær, sminke, mat eller, mobiltelefon eller TV, så bør du tenke nøye gjennom hva du egentlig har behov for. Kan du klare deg mindre, er det kanskje nettopp det du bør gjøre?

For matvarehandlingen bør du bruke handleliste og handle så sjelden som mulig. Ikke stikk på butikken når du er sulten eller tørst, da er impulshandling nesten uunngåelig.

Sparebud nr. 5: Du skal bruke det du har i fryser, spiskammers og kjøleskap

Dersom du begynner å sette opp en plan for hva du skal spise kommende uke eller måned, og deretter sjekker kjøleskap, fryser og spiskammers for hva du egentlig har tilgjengelig, vil du kjapt merke at du ikke behøver å handle så mye lenger. Uten planlegging ender du fort opp med flere pakker av samme produkt, som ofte igjen fører til matsvinn.

Sparebud nr. 6: Du skal ikke misbruke bilen din

Har du for vane å bruke bilen til den minste ting? Kanskje det nå er på tide å bli litt smartere og kanskje heller ta beina fatt, sykkelen eller andre fremkomstmiddel. I tillegg bør du vurdere å kjøre mer økonomisk eller kanskje til og med samkjøre med andre.

Sparebud nr. 7: Du skal ikke være fornøyd med mobilabonnementet

Det er svært mange som tror de har det perfekte mobilabonnementet, særlig gjelder det folk som er kunder hos Telenor eller Telia. Faktum er at du betaler ekstra mye uten nødvendigvis å få all verdens igjen. Du burde med jevne mellomrom sjekke opp og sammenligne ditt nåværende abonnement med hva som finnes av andre på markedet. Billigtilbyderne er kjempebra!

Sparebud nr. 8: Du skal ikke abonnere på noe du ikke trenger

Er du på jakt etter å spare penger, bør du ta en kikk på alle abonnementene du betaler for måned etter måned. Firmaer innen strøm, telefoni, TV, underholdning, internett, avis og helsekost priser seg lykkelig over å ha deg som kunde. De får jo tross alt inn penger jevnlig fra deg uten at de behøver å kjempe særlig. Det klassiske eksemplet er jo treningssenteret….

Sparebud nr. 9: Du skal begjære din egen matpakke, ikke andres kjøpelunsj

Lag nistemat hver dag istedenfor å kjøpe mat på skolen eller i kantina. Skaff deg en god termos og kok din egen kaffe eller te hjemme, det er billigere enn å kjøpe drikke i kantina eller kiosken. Dette er en typisk sløseutgift som fort får tusenlappene til å fly!

Sparebud nr. 10: Du skal ikke bry deg om andres ferier og luksusvaner

Mange tror det er vanlig å reise til Syden to ganger i året og annenhver helg på Spa, bare fordi naboene «gjør det» - i alle fall ser det sånn ut på sosiale medier eller når man møtes over hekken. Ikke bli med på skrytekarussellen. Vet du egentlig om naboene finansierer sine luksusvaner med forbrukslån? Da er det kjekt å vite for deg at du ikke bruker mer penger enn du faktisk har mellom hendene!

Foto: Dreamstime

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune:
Leter du etter noe spesifikt?