< >
🛒 Vinn din egen handlekurv med matvarer 👈 last opp en kvittering og du er med!
Annonse:

10 prutetriks for deg som skal på loppemarked

10 prutetriks for deg som skal på loppemarked De fleste aksepterer vel at det er mulig å prute seg til en gunstigere pris på loppemarkeder, men ikke alle som er like flinke til å gjøre det. Og derfor serverer jeg deg 10 enkle tips som gjør at du får mest mulig ut av dealen dersom du finner noe du vil ha på loppemarked.

Som du kanskje vet fra blogginnlegget Hvordan spare penger på å prute riktig, så er det fint mulig å prute på nesten alt mellom himmel og jord – selv i norske butikker. Som oftest føler folk det er mer akseptabelt å prute på loppemarked, men det er likevel en rekke tips og triks du kan bruke for å skru ned prisen på loppene.

De fleste av oss som liker loppemarked gjør det av to grunner. For det første er vi på utkikk etter skatter, og for det andre leter vi etter de billige røverkjøpene. Det hele baserer seg på selve prisen på varen, og på loppemarked er det allment akseptert å prute. Den som selger loppene oppgir en prisforestilling, mens du som potensiell kjøper gir et mottilbud.

Enten blir kjøper og selger enige, eller så går du som kjøper videre og leter etter andre ting til mer akseptabel pris. Men det er jo tross alt slik at selgeren i de fleste tilfeller ønsker å bli kvitt varene, og dermed har kjøper gode kort på hånden.

Kjøper du noe til fullpris (altså til opprinnelig oppgitt pris) på et loppemarked, har du definitivt ikke gjort jobben din som kjøper på riktig måte. Det bør ikke være noe problem å redusere oppgitt pris med 20-50% ved å prute.

I Norge arrangeres de fleste loppemarked av lag og foreninger som gjør sitt beste for å samle inn penger til å få hjulene til å gå rundt. Men selv om det er snakk om prisverdig dugnadsarbeid, er det ikke noe i veien for å prute på prisene – du kan jo heller bruke de innsparte pengene til å kjøpe flere ting, hvis det viktigste for deg å støtte foreningen.

Men benytter du deg av loppemarked fordi du selv har lite penger i lommeboka, skal du heller ikke være redd for å benytte pruting. De aller fleste foreninger som arrangerer loppemarked har fått loppene av velvillige givere – og svært mange sitter igjen med store overskudd.

Tips 1: Gå både tidlig og sent på loppemarked

De beste prisene får du enten i starten eller mot slutten av loppemarkedet.

I starten kan du gjøre røverkjøp fordi mange ting er priset for lavt – og det gjerne av uerfarne selgere som ikke helt har forstått hva alle varene er verdt.

På slutten er det som oftest slik at selger gjerne vil bli kvitt alt de har å tilby, det koster både krefter og tid å pakke alt ned igjen, lagre det til neste år eller kanskje til og med transportere det til nærmeste avfallsplass. Selvsagt er det en risiko å ta for deg som kjøper, kanskje noen andre slår til og kjøper det du ville kjøpe?

Derfor kan det være smart å ta flere turer til samme loppemarked, mange arrangører tilbyr forresten posesalg på slutten, noe som virkelig kan få blodtrykket til å stige hos oss som er på utkikk etter skatter og lopper andre har oversett!

Tips 2: Hold deg orientert om priser for lignende produkter

Før du setter i gang med prutingen for å kjøpe en vare, bør du sjekke priser andre steder. Jeg tenker da i særdeleshet via f.eks. Finn.no. Da blir det lettere å vite hva slags pris selgeren burde akseptere, og du kan selvsagt også bruke prisene andre steder for å prute ned der du befinner deg.

Tips 3: Hold en vennlig og gemyttlig tone

Det er viktig å bygge opp en hyggelig tone mellom kjøper og selger. Derfor bør du selvsagt hilse vennlig og gjerne småsnakke litt uten at det virker påtrengende.

Uavhengig om selgeren selger varene på vegne av seg selv eller en forening, vil en hyggelig tone være til din fordel når du skal foreslå en passende pris på varen.

Tips 4: Tilby deg å betale halve prisen eller 1/3 lavere enn angitt pris

Selgere vet at pruting er en viktig del av et loppemarked, så for din del gjelder det å komme med et pristilbud som igjen kan møtes av selgeren. Dersom du finner prislapper på varene, er det bare retningsgivende og sjelden absolutte priser.

Har du sjekket priser andre steder og de ligger mer i ditt prisområde, bør du argumentere ved å vise frem priser og bilder av det du har funnet.

Tips 5: Kjøp gjerne flere ting fra samme bord og få prisavslag

Dersom du er så heldig å finne flere interessante ting på samme bord eller ved samme selger, bør du tilby en pris samlet for flere objekter.

Jo flere ting du kjøper samlet, jo mer vil selgeren være villig til å gi deg gunstige priser.

Tips 6: Avbryt prutingen dersom dere ikke blir enige

Du er ikke nødt til å kjøpe noe som helst. Dersom prisen ikke er slik du ønsker at den skal være, kan du ganske enkelt avbryte kjøpsprosessen og med en vennlig kommentar gå.

Gjør det dog langsomt og på en slik måte at selgeren får med seg at din terskel er nådd, så kan du i mange tilfeller oppdage at selgeren gir etter eller tilbyr en siste mulighet.

Tips 7: Kontant er alfa og omega

Ingen forventer vel å kunne betale med bankkort på et loppemarked, men stadig flere tilbyr nok Vipps. Likevel er det nok smartest å ha kontanter i lommeboka.

Da kan du også bruke trikset med «noe mer penger har du ikke». Hvis selger skryter av Vipps og slikt, er det bare å fortelle at du ikke har noen slik app. Poenget er å lokke selgeren til å innse begrensningen av lommeboka di.

Tips 8: Ikke vis for stor begeistring

Prinsippet om å være tilbakeholden med følelsene, gjelder selvsagt i alle prutesituasjoner. Du vil jo ikke signalisere til selgeren at du beredt til å betale mer enn du faktisk ønsker.

Det gjelder altså å bevare pokerfjeset og late som om du ikke er veldig interessert i varen.

Tips 9: Ikke aksepterer selgers siste tilbud

Hvis selgeren forteller deg at den og den prisen er aller siste tilbud, bør du ikke nødvendigvis bite på. Selgeren forsøker naturlig nok å gi inntrykk av at du skal kjøpe varen til den prisen, men fortsatt er det nok slingringsmonn nedover i pris.

Husk at det fortsatt er mulig for deg å ta grep og forlate bordet.

Tips 10: Ta med deg en venn

Det kan jo være at du møter en skikkelig profesjonell selger som det ikke er så lett å prute med. Da er det topp å ha med seg en venn som kan utøve litt trykk fra sidelinjen. Det kan være så enkelt som at dere har blitt enige om en pris på forhånd og vennen forteller deg når du bør stoppe. Dermed blir det vanskeligere for selgeren å lure for mye ut av deg.

Har du noen flere tips til hva du bør gjøre for å spare mest mulig på loppemarked? Del dem gjerne ved å kommentere i kommentarfeltet.

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune: