< >
Annonse:

Gjerrigknarkens utspekulerte triks for å spare mest mulig når du handler i nettbutikker

Gjerrigknarkens utspekulerte triks for å spare mest mulig når du handler i nettbutikker Å handle på nett er en kjekk måte å spare penger hvis du gjør det fornuftig og med mine triks. Planlegger du godt og handler på de riktige stedene, kan du spare store beløp som gir deg mer penger igjen i lommeboka. Det billigste er selvsagt å la være å handle, men du handler jo bare ting du trenger, ikke sant?

Lag en prioritert liste over ting du trenger

Som med all annen handel bør du lage deg en prioritert liste over ting du trenger og dernest ting du har lyst på. Lista hjelper deg med å avgjøre om du virkelig skal kjøpe noe eller ikke. Det billigste er jo tross alt å la være å handle.

Jeg kombinerer gjerne en slik liste med en ønskeliste til bursdag og jul – så vet jo de andre i familien hva de kan glede meg med!

Vær grundig og ikke ha dårlig tid

Ikke kjøp noe på impuls – det kommer det sjeldent noe godt ut av når det gjelder pengene. Ta deg god tid, gjør nøye undersøkelser og sjekk flere nettbutikker.

Bruk prissammenligningstjenester aktivt og følg med på prisene.

Sjekk om varen du er på jakt etter finnes i en annen variant

Har du sett deg ut en vare, anbefaler jeg at du sjekker om det finnes et annet produkt som du kan erstatte det med – før du kjøper, selvsagt! Kanskje du kan finne et annet produkt som er billigere og gjør samme nytten.

Er du riktig heldig, er det alternative produktet både bedre og billigere!

Bruk Prisjakt og andre sammenligningstjenester

Har du sett deg ut en vare, sørg for å finne billigste nettbutikk som fører den, husk at du også bør gjøre et nettsøk, siden disse sammenligningstjenestene ikke samarbeider med absolutt alle nettbutikker der ute.

Flere av sammenligningstjenestene har grafer med historikk for prisen for en gitt vare. Studer prishistorikken (også for tilsvarende produkter), se etter mønster (det er f.eks. vanlig å se at etter noen måneder etter lansering, så går prisen ned).

Vurder så om det er sannsynlig med et prisdropp snart. Sett på «varsling» når prisen går under et visst antall kroner, så slipper du å følge med på egen hånd hele tiden.

Priser faller gjerne rett i etterkant av en «ny sesong», eller i forbindelse med lansering av neste generasjon av produktet (bare tenk på mobiler). Så undersøk om du tror det er sannsynlig at det slippes nye modeller snart. Vent i tilfellet med å kjøpe, da denne typen nyheter drar ned prisene på de gamle modellene.

Butikker har salg hele året, men du kan finne ut når det er smartest å kjøpe salgsvarer

Stoler du på at ordet salg faktisk betyr redusert pris? Alle butikker vet jo at mange går bananas bare de ser ordet på en plakat, men er det faktisk tilfelle at prisene er lavere?

Om det er salg, sjekk alltid om du kan finne ut av hva «før-prisen var» og sjekk hvilke priser konkurrentene har. Kanskje er ikke et tilbud så godt som det påstås at det er.

Følg med på salg. En kan gjerne finne et mønster i når enkelte nettbutikker har salg. Kanskje har de fast helgesalg eller fast salg en fast periode hver måned? Noen ganger kommer også enkeltprodukter på salg med jevne mellomrom. Følg med og lær deg mønsteret!

Nettbutikkene har ofte ekstra gode salg i ferier og i høytider - de gjør dette for å holde omsetningen oppe på tider hvor få egentlig er interessert i netthandel. Som ekte gjerrigknark er dette ofte tidspunktene du bør slå til på!

Ikke la deg lure til å handle mer

Ikke la deg lure av meldinger og popups som du får opp som forteller at du får gratis frakt, gratis produkter eller ekstra rabatt om du handler «for så og så mange kroner til». Tenk deg om hva du virkelig trenger, og ta så frem kalkulatoren. Benytt deg kun av den typen tilbud hvis du ser at det lønner seg og du ikke kjøper mer enn du egentlig trenger.

Ikke la deg lure til impulskjøp på grunn av fristende e-poster. Som sagt burde du føre en liste med ting du trenger eller ting du har lyst på, og prioritere tingene etter hvor viktige de er.

Kommer tingen butikken prøver å «lure deg» til å kjøpe langt ned på listen, tenk igjennom om det er verdt å «bytte ut» eller «vente» med tingene lenger opp på listen din, bare fordi du på impuls fikk lyst til å kjøpe noe. Som oftest så er den «langsiktige» listen den beste rettesnoren.

Bruk rabattkoder, kuponger, gavekoder, gavekort o.l.

Det irriterer meg alltid å se feltet for rabattkode, gavekode og slikt i handlevogn som nesten alle nettbutikker har. Det betyr jo at man på en eller annen måte kan få varen billigere, tenker jeg.

Derfor gjelder det å sjekke rabattkodesider og også prøve et søk på Google. Søk etter: «rabattkode» (eller «kupong») til «nettbutikknavn» «årstall» (og kanskje også «månedsnavn» for å filtrere vekk utgåtte koder)».

Du vil få opp mye tull, og mange ganger koder som ikke virker, men det er verdt innsatsen å bruke 10-15 minutter for å se om du skulle finne noe. Og veldig ofte så gjør en nettopp det!

Hvis du har flere rabattkoder eller kuponger, bør du sjekke om det lønner seg å dele opp bestillingen din for å benytte seg av flest mulig av dem. Du deler selvfølgelig bare opp om det lønner seg samlet sett.

Et lurt triks er forresten å melde seg av og på nyhetsbrev (som ofte gir rabatter). Opprett gjerne flere e-postadresser dersom det er nødvendig – det går jo kjapt! Et godt eksempel er Zalando der du får rabatt for å melde deg på nyhetsbrev, og en god gjerrigknark har selvsagt flere e-postadresser tilgjengelig ;)

Sjekk om noen du kjenner har et gavekort/tilgodelapp til en nettbutikk som de ikke har brukt, før du kjøper noe. Kanskje er de villige til å gi deg den, eller selge den til en «lavere» pris (du kan også finne slikt ved å søke på «gavekort» på Finn.no). Forhør deg gjerne om dette på kjøp- og salgssider på Facebook også. OBS: Ikke betal noen for den typen ting før du har sjekket at koden eller gavekortet faktisk funker.

Jeg kommer forresten på et senere tidspunkt tilbake med en egen episode med tips og triks for netthandel fra utlandet. Her er mulighetene virkelig mange!

Hvordan betale varene smartest mulig (og kanskje til og med spare ytterligere penger)

I dag er det mange forskjellige måter å betale på i nettbutikker – alt fra Bankaxept, Vipps, faktura, Klarna, PayPal til kredittkort. Jeg anbefaler å ha ett eller flere kredittkort som du bruker kun til netthandel – å la butikken ta penger rett fra kontoen din virker på meg som en elendig idé. Det samme er betalingsløsninger som Klarna som lever av avbetalingshandel med dyre renter.

Med et kredittkort er det enkelt å holde oversikten og du får fordeler som for eksempel gratis betalingsutsettelse (det koster deg ikke noen ting dersom du betaler på forfall, og det gjør en god gjerrigknark alltid!).

En gyldig grunn til å skaffe seg kredittkort (for dem med orden i sysakene) er bonuser og cashback denne typen kort i blant gir. Har du stålkontroll, kan du derfor skaffe deg rabatt, bonus eller cashback – slik at varen blir billigere. Husk imidlertid å sette deg inn i alle vilkår knyttet til kortet, og det er også veldig viktig at du betaler hele beløpet du skylder innen forfall – slik at du ikke må betale renter. Må du ut med renter, går vinninga fort opp i spinninga!

Noen kredittkort har forresten «kjøpsforsikring». Det vil si at de betaler deg mellomlegget dersom du kjøper en vare, og den kommer på tilbud rett etterpå. Sjekk om kortet du bruker evt. har en slik ordning. Men for all del, ikke bruk en slik unnskyldning for å skaffe deg et kredittkort du ikke har behov for.

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune:
Leter du etter noe spesifikt innen gjerrigknarkens blogg?