Hvordan bruke minst mulig penger på bilferie
Har du tenkt deg på bilferie denne sommeren? Det kan være en fin måte å oppleve mye på, men det går an å bruke for mye penger når man reiser på bilferie. På tide å knipe litt igjen her og der. Sjekk tipsene mine!Nordmenn elsker bilferie i Europa. Mange setter pris på friheten det gir istedenfor å være på et eneste sted om sommeren. Det er deilig å kunne ha friheten, sette seg i bilen og oppsøke flotte steder, spennende severdigheter og nyte mat forskjellige steder.
Likevel er det nyttig å planlegge turen i god tid i forveien, for det kan spare deg for kjedelige opplevelser, dyre overnattinger og en tom lommebok når dere er vel hjemme igjen.
Planlegg så mye som mulig i forkant – men vær åpen for endringer underveis
For et par år siden reiste vi i vår familie på tur gjennom flere land i Europa. Vi startet det hele med et par hyggelige helkvelder for å planlegge turen i grove trekk – og hadde selvsagt barna med på lag. Dermed unngikk vi konflikter og stadige spørsmål om hvorfor ditt og hvorfor datt…
En ting er å planlegge turen via ruteplanleggere som f.eks. NAF, Via Michelin eller Google Maps, men jeg vil gjerne slå et slag for det gode, gamle biblioteket. Der finner du både kartbøker, reiseguider og annet som kan hjelpe deg i forberedelse på en annen måte enn bare internett.
Book nødvendig transport god tid i forveien
Avhengig av hvor dere bor i Norge, kan det være kjekt å bruke ferjene til Sverige eller Danmark som en velfortjent pause. Da gjelder det selvsagt å finne de billigste overfartene – let deg gjennom nettsidene til de forskjellige selskapene, men forsøk dagsturer for å unngå lugarer og fordyrende fristelser.
Sjekk forsikringer og viktige dokument du bør ha med deg
Vær sikker på at du har med vognkort og internasjonal skademelding og at du har kontroll på reise- og bilforsikring. Ikke glem å bestille det blå helsetrygdekortet som gir deg rett til gratis medisinsk behandling i EU/EØS-land.
I tillegg bør du ha med trafikkforsikringsbevis (grønt kort). Det er et internasjonalt forsikringsbevis som gjelder for tre måneder av gangen – det bekrefter at du har ansvarsforsikring på bilen din. Snakk med forsikringsselskapet ditt for å få beviset – det kan spare deg for mye bryderi i utlandet.
Skal du forresten gasse rundt med bilen i sørlige eller østlige strøk, bør du sjekke om du også bør ha internasjonalt førerkort tilgjengelig.
Hva bør du ha med deg i bilen?
Selvsagt vet du sikkert hva som er smart å ha med seg når man reiser på langtur med bil, men jeg ville i alle fall tatt med:
- - Noe verktøy, startkabler, slepetau, jekk, varseltrekant
- - Førstehjelpskrin (lett tilgjengelig, ikke under all bagasjen) og reiseapotek
- - Refleksvest (kanskje også flere enn bare en)
- - Lommelykt
- - Reservenøkkel
- - Mobillader og kanskje også en nødlader
Og det er naturlig nok viktig at du faktisk sjekker at alt er tilgjengelig, ikke bare «gå ut fra det».
Planlegg hvordan og hvor dere skal overnatte
En utgift på turen er naturlig nok overnattingen – alt etter hva slags standard man ønsker seg. Jeg vil i alle fall anbefale å planlegge de første stoppene, og kanskje man til og med har venner og bekjente bosatt på strategiske steder som man kan besøke?
Jo bedre man kan planlegge overnattingene i ro og mak på forhånd, jo enklere blir det å finne de rimelige stedene, enten det er snakk om hoteller, Airbnb eller campingplasser. Husk at du fort kan spare penger ved å lete utenfor sentrale byer og litt unna motorveien.
Dersom du ikke ønsker å planlegge overnattingene i lengre tid i forkant, finnes det nettsider som har oversikt over «resterom» hos forskjellige hoteller, sjekk ut f.eks. laterooms.com eller søk deg frem til andre slike.
Ikke bruk unødig med penger på mat
Mye av kosen for de voksne på tur er vel å slippe å lage mat til alle døgnets tider, men det blir jo dyrt i lengden. Her gjelder det å gjøre klar proviant til turen eller dagens etappe. Sørg for at du har plass til en kjølebag som rommer kald drikke, frukt og nistemat.
På rasteplasser ved motorveiene betaler man i dyre dommer for mat – ofte av dårlig kvalitet. Skal man ta en lengre pause, er det vel like hyggelig å kjøpe mat og drikke hos en lokal baker eller i en matvareforretning og ta piknik i naturen. Husk bestikk, kopper, tallerkener og slikt, så er du klar til å smøre og nyte god mat uten å bruke en masse penger.
Er du på et fremmed sted og jakter på middagsmat, bør du absolutt lete deg frem til de gode og billige restaurantene. Det gjør du enten ved å bruke tjenester som Tripadvisor, der du jo også kan sortere på pris fremfor Michelin-stjerner. Ellers er det jo enkelt å spørre lokalbefolkningen om de har steder å anbefale – da kommer man jo både i snakk med folk og slipper unna de verste turistfellene.
Husk forresten at det kan skje at du havner i endeløse køer dersom du kjører på motorveier, da er det særdeles viktig å ha mat og drikke tilgjengelig i bilen – hvis ikke kan du kjapt ende opp i et familiedrama, veit du.
Planlegg bensinforbruket og hvordan du skal betale minst mulig for drivstoffet
Ferie med bilen innebærer for de fleste av oss utgifter til bensin eller diesel. Derfor er det ekstra smart å unngå å måtte stoppe ved de stasjonene som er dyrest.
I tillegg er det smart å betale med kredittkort som gir opptjening av bonus også i utlandet – min anbefaling er i dette tilfellet Flexi VISA som gir deg 4% rabatt på kjøp av drivstoff både i Norge og utlandet. Men siden det er en begrensning på 200 kroner i bonusoppsamling per måned, kan det være smart å ha flere kort i bakhånd, f.eks. 365 Direkte med 2% bonus i utlandet eller 3% hvis du har DNB Mastercard. Vi i vår familie har Flexi-kortet til både meg selv og fruen for å sikre oss komplett bonus….
Dersom det passer seg sånn, bør du forresten holde deg unna bensinstasjonene direkte ved motorveien. Forskjellen er kanskje ikke enorm, og det lønner seg selvsagt ikke å kjøre lange omveier for å få lavest mulig pris, men du kan fort spare en del ved å fylle opp tankene på landsbygda eller i byene.
Skal du kjøre en del i Tyskland, er det forresten herlig å bruke tjenester som viser deg de laveste prisene i området du befinner deg. I Tyskland er nemlig alle bensinstasjonene forpliktet til å melde inn priser (ikke som i Norge, dessverre) og nettjenester som f.eks. clever-tanken.de eller benzinpreis-aktuell.de gir deg aktuelle priser der du befinner deg (ja, altså en komplett oversikt, med prishistorikk, adresse, åpningstider osv.).
Husk også å kjøre sparsommelig, det er vel lite hensiktsmessig å fylle drivstoff for noen cent mindre et sted og så gasse på så drivstoffet bare strømmer ut igjen. Husk at du er på ferie, ta det med ro og kjør økonomisk.
Husk på de små i baksetet – en bilferie kan fort bli kjedelig
Når du reiser på lengre bilturer med barn, nytter det ikke å be dem om å se ut av vinduet hele tiden for å nyte landskapet. Til og med DVD-spillere, nettbrett og mobiltelefonen blir kjedelig i lengden.
Du husker dem kanskje selv, men det finnes altså en rekke morsomme leker til bilturen – enten man leker «Mitt skip er lastet med», telle biler av en bestemt farge eller type, bilbingo, «Hvem, hva, hvilken»-leken osv. Her er det enkelt å google seg frem til gøyale leker med f.eks. «leker til bilturen».
En annen fin mulighet er å sørge for å ha rikelig med bøker og blader – ta en tur på biblioteket før ferien. Det koster ingen verdens ting.
Har du noen flere tips til hvordan man bruker minst mulig penger på bilferie i Europa? Del dem gjerne ved å kommentere i kommentarfeltet.