< >
🐇 TIPS: Bli med i påskekonkurransen min - vinn snop og flaxlodd
Annonse:

Slik reiser du billigst mulig med ferjene til utlandet

Slik reiser du billigst mulig med ferjene til utlandet Hva bør du gjøre for å spare mest mulig på ferjeturen mellom Norge og kontinentet? Enten du skal planlegge sommerferien for hele familien eller bare er glad i en svipptur for å handle eller kose deg - men samtidig ikke vil betale all verdens for turen!

Du har kanskje fått med deg at jeg for noen dager siden var på Kieltur med Color Line for å feire sølvbryllup med Fru Gjerrigknark. Den turen var råbillig, selve turen frem og tilbake kostet ikke mer enn 598 kroner for oss to til sammen. Greit, vi var happy med innvendig lugar og slikt, men hvem trenger vel å glo ut av et vindu når været er perfekt ute?

Nåja, du lurer kanskje på hvordan vi kunne reise tur-retur Oslo-Kiel så billig? Tja, det gjelder å være fleksibel for når man reiser og så skader det jo heller ikke følge med på rabattmulighetene her og der… Men la meg systematisere hva du bør gjøre for å spare mest mulig på ferjene som trafikkerer mellom Norge og Danmark, Norge og Sverige og Norge og Tyskland.

Tips 1: Bli med i kundeklubbene til ferjeselskapene

Dersom det hender at du reiser med ferje til det store utlandet, kan det kjapt lønne seg å være medlem i kundeklubbene til ferjeselskapene. Det er bare Color Line sitt som koster penger, men det går an å gjøre en smart vri der også.

Color Line kaller kundeklubben sin for Color Club og det koster 160 kroner året å være medlem der. Jeg har vært medlem før, men merket kjapt at jeg ikke benyttet meg av nok tilbud til å kunne forsvare et betalt medlemskap – jeg kan egentlig ikke fordra kundeklubber som koster penger, men det er jo godt mulig at det lønner seg for deg og dine. Det skal ikke så mange turene til før det lønner seg med et medlemskap – fru gjerrigknark er medlem og fikk 200 poeng (som tilsvarer 200 kroner) for Kielturen vår. De poengene kan jo brukes til å betale en senere tur.

Men ekstra smart er det å bli medlem i Color Club akkurat nå – for Color Line kjører en egen kampanje hvor du får 200 poeng ved innmelding. Dersom du planlegger å reise sørover med Color Line i sommer, er det faktisk lønnsomt å betale 160 kroner og få 200 bonuskroner på kontoen. Forutsatt at du skal ha flere turer ved en senere anledning da.

Husk å melde deg ut igjen dersom det er lenge til neste gang du skal reise med Color Line...

Fjord Line kaller kundeklubben sin for Fjord Club og det koster ingen verdens ting å bli medlem der. De sender ut bra tilbud på e-post og det er egentlig ingenting å lure på. Du sparer jo tross alt penger fra første bestilling. I tillegg får du rabatt i taxfree-butikken.

Fjord Line tilbyr nå også en egen betalvariant de kaller Fjord Club Premium som koster 145 kroner i året. Reiser du mye med Fjord Line og synes det er lønnsomt med rabatter på frokost og middag, ingen gebyr ved telefonbestilling osv., så er dette kanskje noe for deg. Men folk flest klarer seg fint med gratisvarianten.

Stena Line sin kundeklubb heter Extra og fungerer på samme måte som de andre ferjeklubbene. Du opptjener deg bonuspoeng ved å kjøpe reiser eller handle om bord. Medlemskapet koster ingenting, og du får med jevne mellomrom svært gode tilbud på e-post – kanskje det en eller annen gang passer for deg?

DFDS seiler mellom Oslo og København og har selvsagt også en kundeklubb - Seaways Club. Det er også gratis å bli med, så planlegger du en tur med ferje til Danmarks hovedstad, er det kjekt å sjekke ut tilbudene for medlemmer av Seaways Club.

Tips 2: Vær på utkikk etter rabatter og gavekort

I høysesongen er det ikke all verdens sjanse for å finne rabattkoder eller gavekort som gjør ferjeturen ekstra billig, men det er uansett smart å holde utikikk. Hvordan gjør du så det?

I første omgang er det kjekt å bli medlem i noen grupper på Facebook – f.eks. SSV’s Gavekort-bonanza som er gavekort-gruppen til Stenas Sagas Venner. Du har kanskje sett TV-serien om Stena Saga og fått med deg at det finnes en egen vennegruppe for Stena Saga? Blir du medlem der, kan det ofte vanke rabatter.

Jeg har stor sansen for Facebook-gruppen «Ferjer i Norge. Rabatter, rabattkoder og tilbud» - der finner jeg ofte godbiter som kan brukes. Det går også an å sjekke gruppen «Stena og Color Lines venner. Gavekort ønskes/gis bort»

Apropos nettsiden min: Jeg legger selvsagt også ut godbiter på Gjerrigknark.com som kan gjøre ferjeturen din billigere, så det gjelder å følge med der også. Mange ganger arrangerer ferjeselskapene konkurranser der du enkelt kan vinne eller automatisk får rabattkoder til bruk.

Tips 3: Vær fleksibel på reisedatoer og -tidspunkt

Mange ganger opplever jeg folk som leter etter gavekort og rabattkoder til en spesifikk dato de «absolutt» må reise på. Da er det nesten umulig å få til en god deal, tenker jeg. Noen ganger har man flaks, men generelt er det slik at den som er fleksibel, lettere får lavest mulig pris på overfarten.

De mest kravstore vil gjerne ha billig overfart i helgene midt i høysesongen. Tror du det er mulig? Nei, da tror jeg nok du må tenke om igjen. Tenk over om du kan reise på andre tidspunkt.

Å være fleksibel på reisedato og -klokkeslett gjelder ikke bare med tanke på å bruke gavekort eller rabattkoder. Dersom du tar en kikk på nettsidene til særlig Fjord Line og Color Line, vil du fort se at det er billigere å reise på ugunstige tidspunkt – så her gjelder det å vite hva man vil og om man orker å kjøre på natten dersom man må videre i etterkant av ferjeturen.

Tips 4: Mersalg og ekstratilbud bør du vokte deg for

Ferjeselskapene tjener ikke all verdens på dem som kjøper billigere billetter og sitter med matpakken sin og medbrakt drikke på båten og venter på å komme frem. Selskapene tjener på dem som shopper, drikker, spiser i restaurant, kjøper internettilgang osv.

Spørsmålet er således om du kan forhindre de dyre mersalgene? Jo lengre ferjeturen er, jo større er faren for at det renner ut penger til godis, drikke og mat. Noen enkle triks bør du i alle fall vurdere for å holde kostnadene lavest mulig:

Ta med nistemat og drikke hjemmefra – så mye som mulig. Hva med frukt og annet snacks så slipper ungene å storme taxfreebutikkene for å overdose på sukkervarer?

Beregn å spise billig – f.eks. pizza istedenfor buffet eller gourmetmat i topprestauranten. Buffet er bare lønnsomt dersom dere er utrolig sultne….

Trenger du egentlig å betale hundrevis av kroner for frokost om bord dersom dere uansett er morgentrøtte og mette fra dagen før? Kanskje det holder med en kopp kaffe i kafeen og heller stoppe ved nærmeste butikk eller baker når dere går i land?

Tips 5: Kos deg med alt som er gratis

Som sagt: Jo lengre man er om bord, jo lettere er det å bruke penger. Særlig dersom man har med unger… Men det går jo an å finne på og delta på aktiviteter som ikke koster noe. Bare tenk på showet på Kielferja – du får jo i praksis et gratis show på 45 minutter og må ikke betale noen verdens ting. Ingen tvinges til å kjøpe cocktails og annet, så hvorfor gjøre det?

Trenger du å aktivisere unger og Captain Kid eller lignende ikke er tilgjengelig, kan dere jo lage en egen skattejakt om bord. Det er fullt mulig å være litt kreativ uten å ruinere seg, veit du.

Jeg har forresten ingen skrupler med å ta med meg litt ekstra servietter, tannpirkere, remulade, majones eller ketchup i småpakninger, men jeg overdriver jo ikke da. Et sted går vel grensen?

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune:
Leter du etter noe spesifikt innen gjerrigknarkens blogg?