< >

Planlegg jul og bursdager tidlig: Spar tusener av kroner

Planlegg jul og bursdager tidlig: Spar tusener av kroner Mange i dagens samfunn er sent ute når det kommer til å planlegge jule- og bursdagsgaver. Det lønner seg ikke økonomisk. Vi gir deg her en guide til hvordan du kan spare tusenvis av kroner ved å planlegge i god tid. Gavene blir dessuten ofte gjerne mer gjennomtenkte hvis en unngår å stresse med de i siste liten.

Rett før = stress + lite optimale gaver

De fleste av oss kan relatere til følelsen: Det er desember eller rett før en bursdag og det begynner å haste med å få på plass gavene. En strener inn i nærmeste butikk og plukker ut noe en bare er halvveis fornøyd med og som koster mye mer enn den burde. Den som mottar gaven takker pliktoppfyllende, men en sitter igjen med følelsen av at det bare er for å være høflig.

Unngå å havne i butikkfella

Hvordan unngå å havne i denne fella handelsstanden har lagt opp for deg? Enkelt! Stikkordet her er planlegging! Begynner en å planlegge dette i god tid kan en slå til på de beste tilbudene, kjøpe når rabattene er høyest, samt tåle relativ lang leveringstid uten å miste nattesøvnen.

"Gavelisten" - liste med personer, gaver og datoer

Begynn med en liste med personer du skal gi gaver til og når gaven skal gis, eksempelvis dato for bursdag eller julaften. Tenk så på hva slags type gaver du ønsker å gi til hver enkelt. Her er et oppdiktet eksempel på hvordan en gaveplanleggingsliste kan se ut:

 1. Ingrid, bursdag 24. oktober: Støvler
 2. Ulf, bursdag 17. november: Lego og aktivitetsbok
 3. Jørn, jul 24. desember: Hettegenser
 4. Astrid, jul 24. desember: Jo Nesbø-roman og duk
 5. Ulf, jul 24. desember: Brettspill og mini-ski

Før på nye navn og datoer fortløpende etterhvert som du kommer på mer. En slik liste vil gjøre at du til enhver tid har mer kontroll over hva du skal gi og den er dessuten perfekt i forhold til å planlegge selve gavekjøpene.

Lag din egen variant på PC eller papir, og du føler med en gang at du har mer kontroll!

Se etter gaver når ingen andre gjør det

De beste tilbudene finner du gjerne når butikkene ikke har så stor påpgang. Perioden rett etter jul, sommerferie og andre tidsperioder der folk ikke handler så mye sammenfaller svært ofte med når butikker og nettbutikker har de beste prisene.

Følg med på tilbud og rabatter

Med gaveplanleggingslisten til enhver tid i bakhånd er det enkelt å følge med på nettet etter gode rabatter og tilbud på akkurat det du har tenkt å kjøpe. Det kan være dumt å gjøre impulskjøp når det er tilbud på nett, for en kjøper gjerne ting en i utgangspunktet ikke hadde trengt, men med listen unngår du nettopp dette. Om det skulle dukke opp noe du eksempelvis synes er bedre enn det du har skrevet opp fra før, er det heller ingenting i veien for å bytte.

Tilbud og rabatter dukker som oftest opp når en minst venter det. Triks for å finne frem til disse er gjerne å følge med i nyhetsbrev og tilbudsaviser - eller du kan lete aktivt etter de i Gjerrigknarkerns oversikt over rabatter og rabattkoder på nett.

En god annen strategi er å følge med på deal-sider som feks Groupon på nettet. Dette gjelder særlig hvis du er glad i å gi bort restaurantbesøk, spa-behandling og liknende.

Tips: Utnytt velkomstgaver for hva det er verdt

Særlig mange bokklubber kjører velkomsttilbud hvor du for en slikk og ingenting kan skaffe deg fine velkomstpremier som egner seg godt som gaver. For eksempel kan du:

 1. Få 1000 kroner i krimbøker
 2. Få bøker og en Stelton-kanne
 3. Få 2 lydbøker og headset
 4. Få hobbypakke til 1250 kroner
 5. Knvisett fra Fiskars og bøker
 6. Få Disney-bøker
 7. Få barnebøker til 1000 kroner
Leter du etter noe spesifikt?