< >
🎅 TIPS: Vinn iPhone 16 Pro, Playstation 5, flaxlodd og sjokolade i Gjerrigknarkens Julekalender! Sjekk også min store oversikt over gavmilde julekalendere med flotte premier!
Annonse:

Hvordan kjøpe pensumbøker billigst mulig

Hvordan kjøpe pensumbøker billigst mulig Som student er det gjerne to perioder i året som tar på økonomisk: semesterstart i januar og august. Alle som studerer må kjøpe inn lærebøker og pensumlitteratur i dyre dommer. Men det finnes muligheter til å spare tusenvis av kroner på å skaffe deg pensum billigst mulig.

Kjøp lærebøkene brukt

Professorer, lærere og læresteder setter gjerne opp de absolutt siste utgavene av lærebøkene i sine pensumlister. Vårt råd er å ta dette med en klype salt og undersøke hva endringen fra gammel til ny utgave av boken er. Ofte dreier det seg kun om mindre endringer fra utgave til utgave – og da går det fint for en oppegående gjerrigknark å forholde seg til en gammel utgave.

Kjøpe brukte lærebøker på internett

Har du funnet ut at du kan klare deg med en gammel utgave av en lærebok, eller er bøkene som er listet i pensum er gamle utgaver, bør du ta en titt på internett for å se om du kan skaffe bøkene brukt. Tjenester som eksempelvis iBok.no eller Bookis.no er tjenester som er skreddersydd for at studenter skal kunne selge og kjøpe pensum av hverandre. Et annet tips er å ta en titt på lærestedets interne elektroniske oppslagstavle, dersom noe slikt finnes.

Kjøpe brukte bøker på campus

Ulempen med å kjøpe bøker på nettet er at selgeren potensielt befinner seg på et helt annet studiested, og at en derfor må påregne fraktkostnader. Du har heller ikke ved en slik handel muligheten til å sjekke opp om bøkene er i en slik stand som selger hevder. Du bør derfor foretrekke å kjøpe brukte bøker av noen på din egen campus. Der finnes det gjerne studenter fra høyere årskurs som har tatt faget før, og som mer enn gjerne kvitter seg med gamle bøker mot betaling. Heng opp lapper på oppslagstavler, i busskuret og i forelesningssalen om at pensumbøker ønskes kjøpt. Husk å få med følgende i din bokliste:

  1. Tittel på boken

  2. Forfatter av boken

  3. Utgave

  4. ISBN-nummer

Selvfølgelig må du også legge igjen et telefonnummer eller epostadresse du kan kontaktes på.

Pakkepriser gir gjerne billigst pris på pensum

Kjøper du mange brukte bøker, er det som oftest en fordel om du finner en person som har flere av bøkene til salgs. Da kan du gjerne forhandle deg frem til en pakkepris, som gjør at bøkene blir billigere enn om du skulle ha kjøpt dem hver for seg. Så finner du en person som har flere bøker du ønsker å kjøpe, ikke vær redd for å ta på deg forhandlingshatten og spør om du ikke kan få bøkene noen hundre kroner billigere siden du kjøper flere.

Pensum er billigst utenfor «høysesongen»

Markedet for nye og brukte pensumbøker er på topp ved semesterstart i august/september og i januar. Dette gjør at prisene for både nye og brukte bøker gjerne er på topp på disse tidspunktene. Har du litt is i magen kan du enten ved å vente med å kjøpe pensum, eller være i forkant, potensielt spare en god slump penger på bokkjøpet.

Særlig på bruktfronten kan du ofte gjøre et kupp når etterspørselen er lav, eksempelvis ved semesterslutt. Sjekk da pensumlistene for fag du vet du skal ha neste semester, og undersøk om du kan kjøpe nytt eller brukt for en billig penge på dette tidspunktet. Du risikerer riktignok at det kommer endringer i pensumlisten når faget lanseres neste semester, så dette trikset passer ikke for de mest risikoaverse av oss.

Å kjøpe pensumbøker en stund etter at semesteret har startetet medfører en del praktiske problemer, og en bør tenke seg godt om før en eventuelt velger denne strategien. Det er lett å havne i bakleksa dersom du ikke har bøkene tilgjengelig i starten. En mulig strategi for å løse denne utfordringen er å sjekke om bøkene er tilgjengelig på lærestedets bibliotek:

Lån lærebøkene på biblioteket

Mange universitetsbiblioteker og høyskolebiblioteker har pensumbøkene for mange av sine fag tilgjengelig til utlån. Veldig mange studenter er ikke klar over denne muligheten - og det kan derfor være mulig å låne bøkene store deler av semesteret. Hvis ditt bibliotek ikke har boken, ring gjerne biblioteket og det er en stor sannsynlighet for at de skaffer den for deg (dette kan også gjelde vanlige bibliotek hvor konkurransen om pensumbøker vil være lavere).

Ulempen her er at hvis det er flere som konkurrerer om samme pensumbok, så kan det bli krøll. Bibliotek operer ofte med en makstid du kan låne en bok av gangen, og da kan det være kjedelig å være nummer 8 på ventelisten etter at din låneperiode har gått ut.

Husk endelig på å fornye lånetiden på bøkene i tide - da vil ikke denne metoden koste deg en krone!

Sammenlign priser og kjøp lærebøker på internett der det er billigst

Får du ikke kjøpt bøkene brukt, eller eventuelt lånt dem er det lurt å ta en titt på nettet. Det er langt i fra sikkert at din lokale bokhandel på lærestedet har de billigste prisene på bøkene du skal ha. Her er det også potensielt store forskjeller i pris, så du bør sammenligne både priser på bøker og ta hensyn til fraktkostnader.

Sammenlign priser i norske nettbokhandler

Skal du sammenligne pensumpriser bør du minimum ta en titt i følgende norske bokhandler som fører pensum- og lærebøker på nett:

Ark

Adlibris

Akademika

Norli (20% rabatt på pensumbøker utgitt før 2024)

Ta en titt på Amazon for engelspråklige pensumbøker

Det siste tipset for å overleve studenttilværelsen i januar og august, er å undersøke prisene hos Amazon. Leveringstiden pleier å være under to uker for bøker de har på lager, selv om de sendes fra utlandet.

Merk at du ikke må betale toll for import av fagbøker.

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune: