< >
🐇 TIPS: Bli med i påskekonkurransen min - vinn snop og flaxlodd
Annonse:

7 triks for å bli litt mer miljøvennlig og samtidig spare penger

7 triks for å bli litt mer miljøvennlig og samtidig spare penger Det går fint an å være miljøvennlig og samtidig gjerrig med sin egen lommebok. Nå er jeg ikke slik skrudd sammen at jeg ønsker alle folk tilbake til steinhulene for å levva livet, men det går an å gjøre enkle grep for å spare både penger og miljøet.

De færreste av oss går vel rundt med dårlig samvittighet fordi vi kjøper ditt eller datt som kanskje ikke akkurat bidrar til å løse klimakrisen. Noen tror til og med at en gjerrigknark kun tenker lommebok og gir blaffen i miljø, men det er overhodet ikke tilfelle. Den perfekte blandingen er å bruke minst mulig penger, spare miljøet og det jammen uten at man roper på det offentlige til å fikse alt.

Denne gang tenkte jeg å gi deg noen tips til hvordan du kan bli mer miljøvennlig, og det til og med uten at du behøver å gjøre en hel masse endringer i hverdagen. Små grep over lang tid gir innsparinger i lommeboka og jammen vil ikke miljøet samtidig takke deg.

1. Slutt å kjøpe plastposer, ta med deg poser hjemmefra

Det er så enkelt å si ja når betjeningen i kassen spør deg om du trenger plastposer, men faktum er jo at du egentlig kunne planlagt bedre selv. Jeg sørger alltid for å ha noen gjenbruksposer tilgjengelig, enten i bagasjerommet på bilen eller i bagen min. Kort sagt: Jeg er forberedt på en handel.

Noen sier de kjøper plastposer fordi de trenger søppelposer, men da lurer jeg virkelig på om de har sjekket hvor mye plastposene koster. Kanskje du heller kan teste ut avfallsposer som du får kjøpt på rull – sjekk hvor mye du sparer på å bruke dem.

Uavhengig av om jeg handler på Rema, Spar, Kiwi eller Meny (vel, det er jo sjelden jeg våger meg inn til den dyre kjeden da), så har jeg med meg gjenbruksposene til Kiwi. Ja, jeg har brukt noen kroner på å kjøpe dem, men de holder jo nærmest evig.

Ja, de holder faktisk evig fordi Kiwi har en garanti som lar deg bytte pose når du måtte ønske det – enten fordi det er hull i posen eller den har blitt tilgriset.

2. Frukt og grønt trenger ingen ekstra innpakning

Når jeg handler frukt og grønt, prøver jeg å velge dem med minst mulig forpakning. Jeg synes norske butikkjeder er overivrige til å pakke inn grønnsaker og frukt, men jeg kjøper heller løse nektariner, epler og kanskje jeg til og med velger grønnsaker bevisst ut fra om de er innsveiset i plastikk eller ei. Aller helst handler jeg frukt og grønnsaker i innvandrersjapper, der er det merkelig nok lettere å finne godsakene uinnpakket.

La meg ta bananen som eksempel – hvorfor i alle dager pakker du bananene inn i en plastpose når du leter dem frem i fruktavdelingen? De har jo innpakningen klar fra naturens side.

Og greit, hvis du absolutt må benytte deg av plastposene, så ta vare på dem og bruk dem flere ganger hjemme. Kanskje du til og med tar dem med neste gang når du skal handle?

3. Tenk større hvis det er mulig

Av enkelte produkter finnes det store og små varianter. For deg som følger med på Gjerrigknarken både her og der, så vil du vite at det ikke alltid lønner seg å kjøpe stort – selv om vi av natur jo synes det burde være sånn.

Men la oss si at det er billigere å kjøpe en stor pakke med noe og du vet at du får brukt den opp – eller vi snakker om en refillpakke for eksempel. Da synes jeg du bør kjøpe en stor en – det er smartere enn flere små.

4. Ikke kjøp flaskevann i hytt og pine

Er du mye på farten og vet at du blir tørst, er det vel like greit å ta med en flaske med vann fra springen hjemme? Istedenfor å kjøpe Isklar, Imsdal eller hva det nå heter.

Hvis du åpner øynene dine, vil du kjapt se at det er utrolig mange steder du kan fylle på flasken din med rent, norsk vann fra springen, enten vi snakker ved flaskeautomaten, på flyplassen bak sikkerhetskontrollen eller hos venner og bekjente.

5. Forberedelse er nøkkelen til penger spart

Har du tenkt på hvor mye penger som går med til å kjøpe lunsj og drikke når du er på jobb? Og for ikke å snakke om hvor mye forpakning som går med dersom du kjøper ferdigbaguetter, ferdigsalat og slikt.

Jeg foreslår ganske enkelt at du begynner å forberede neste dags lunsj kvelden i forkant hjemme. Bruk tupperbokser eller bokser du allerede har hjemme. Mange bruker forresten søndagen til å forberede flere dagers lunsj hjemmefra – det er genialt. Jeg sier selvsagt ikke at du skal smøre brunostskivene flere dager i forveien, men hva om du har lyst til å lage pastasalat, pizzasnurrer eller annet snacks? Det kan godt lages lengre tid i forveien.

6. Kutt ut fast food

Pleier du å spise hurtigmat på Maccern og slikt flere ganger i uka, er det kanskje ikke bare all søpla du bør tenke på. De færreste som stikker innom fast food-kjedene koser seg vel med salat. Jeg nyter av og til også en godbit på slike steder, bevares. Men når jeg ser hvor mye søppel jeg produserer, så prøver jeg å begrense meg. Da lager jeg heller burgerparty i heimen. Like usunt og herlig, men med langt mindre søppel!

7. Coffee to go

Du har sikkert hørt det uendelig mange ganger og vet det godt. Å kjøpe kaffi eller te på kafeer, kiosker daglig eller flere ganger i uka lopper deg kjapt for flere tusen i året dersom du regner sammen.

Dersom du synes kaffetrakteren hjemme lager kjip kaffe, så investerer heller i en bedre maskin. Hvis du har tidsnød om morgenen og det er grunnen, så går det vel an å stille klokka fem minutter eller enda bedre: dusje kjappere?

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune:
Leter du etter noe spesifikt innen gjerrigknarkens blogg?