< >
Annonse:

Gjerrigknarkens 15 sparetips for riktig mobilbruk på utenlandsferie

Gjerrigknarkens 15 sparetips for riktig mobilbruk på utenlandsferie Du har vel fått med deg at mobilbruken i Europa har blitt billigere for folk flest, men det er fortsatt ikke slik at du kan glemme gamle sparevaner og kjøre på med bruken i utlandet. Sjekk mine sparetips!

De store mobilselskapene har brukt mye penger på å fortelle deg at nettopp deres mobilabonnement nå har inkludert mobildata i Europa. Men ikke la deg lure til å betale i dyre dommer for å slippe angsten for sjokkregninger – du er tross alt ikke på utenlandsferie særlig lenge!

På grunn av EU-regler er det nå blitt mye billigere å bruke mobiltelefonen på ferie, uansett hvilken mobiltilbyder du benytter deg av. Både Telenor og Telia har på vårparten bakt inn mobildatabruk i EU inn i sine abonnementer – og det er jo kjempebra. Problemet er bare at abonnementene deres er dyre i utgangspunktet.

Folk flest reiser ikke utenlands i ukesvis hvert eneste år, så da er det lite trolig at det lønner seg å bli kunde hos mobilelefantene. Alle de andre mobiltilbyderne har også satt ned prisene på mobildatabruk i utlandet, så derfor bør du sjekke prislistene som din operatør har.

Som sagt så pusher Telenor og Telia budskapet om at det ikke lenger spiller noen rolle om du er hjemme eller på ferie for mobilbruken din. Det er virkelig en sannhet med modifikasjoner. Har du planer om å reise utenlands, er det fortsatt sånn at du bør sikre deg sånn at du bruker minst mulig mobildata og dermed penger.

Hva bør du gjøre hjemme som en god forberedelse før du reiser på utenlandsferie?

1. Last ned kart på forhånd

Det er ikke sånn at du er kjip fordi om du tar med deg GPS’en fra bilen når du skal ut på gåtur i en storby. Jeg har selv vandret rundt i både Berlin og Hamburg med Tomtom’en i tidligere ferier. Så har du en GPS liggende, kan det jo være at kartet der er «greit nok».

Skal du bruke mobilen som karthjelp, er det fint mulig å laste ned kart på forhånd. Vet du for eksempel at du skal til Paris i sommer, så sørg for å laste ned for eksempel Google Maps-appen og last ned kartet mens du er hjemme. Da kan du bruke det offline!

Å laste ned kart til å bruke offline er enkelt. Søk opp byen i Google Maps, klikk på stedsnavnet i bunnen av skjermen, så får du opp valget om å laste ned. Nå kan du lagre dette kartet med et passende navn – og du finner igjen kartet i menyen til appen.

En annen måte er selvsagt å bruke kart og reisehåndbøker du allerede har i bokhylla, eller kanskje naboen har. Du kan også spørre på biblioteket og låne med deg helt gratis. Du er vel ikke totalt avhengig av å ha absolutt det nyeste kartet eller de ferskeste tipsene om severdigheter?

2. Sørg for musikk og filmer mens du er hjemme

Dersom du vet at det er behov for musikk og filmer på en lang tur, bør du gjøre klart slikt på forhånd. Trenger du moderne underholdning til deg selv eller ungene, går det fint an å være forberedt, veit du. Minstemann her i heimen skal snart på treningsleir og er allerede i gang med å gjøre klar filmer og serier han vil se på i dødtida – så unngår man å «måtte» laste ned ting og tang.

3. Legg inn fraværsmelding på jobbmailen

Ingen forventer vel at du skal jobbe når du egentlig har ferie? Du sjekker kanskje mailen din med jevne mellomrom likevel, men dersom du legger inn en fraværsmelding vet i alle fall de som skriver til deg at du er på farten og tanker opp batteriene dine. Sjekk på jobben hvordan du får lagt inn en sånn automatisk fraværsmelding som sendes til dem som skriver til deg.

Med enn sånn melding unngår du kanskje at folk ringer og maser på deg (og det koster jo penger å ta imot samtaler i utlandet…).

4. Sjekk at du har viktige telefonnumre lagret på telefonen din

Forbered deg på alle eventualiteter og lagre telefonnumrene til forsikringsselskapet, flyselskapet, reisebyrået, alarmselskaper og banken. Finn frem numrene som kan ringes fra utlandet (ikke de idiotiske 5-sifrede numrene, de funker ikke fra utlandet). Husk at telefonnumrene starter med +47.

Skulle du miste eller få stjålet telefonen, er det fint om du legger inn de samme numrene  på telefoner som de andre i familien har også.

5. Slå av automatisk avspilling av video i Facebook-appen

Du bruker en del mobildata hvis du har skrudd på automatisk visning av videosnutter i Facebook-appen, så den bør du skru av eller bare ha på dersom du er på trådløst nett. Det er litt forskjellig hvordan du gjør det avhengig av hva slags telefon du bruker.

På min Android-telefon finner jeg valget ved å klikke på menyen i høyre side (de strekene, veit du), velger Appinnstillinger og så valget Autoavspilling.

6. Unngå automatisk oppdatering av apper på telefonen

Det sier seg selv at det koster megabyte å oppdatere appene på telefonen. Alle med en smarttelefon vet jo at appene oppdateres til stadighet. Du kan sette opp telefonen din slik at den bare oppdaterer appene når du for eksempel er tilkoblet trådløse nett.

Har du iPhone, går du til Innstillinger, iTunes og App Store. Her må du enten aktivere eller deaktivere Oppdateringer avhengig av om du vil ha på automatiske oppdateringer eller ei.

På Android-telefoner åpner du Google Play Butikk-appen, går til Innstillinger i menyen og bestemmer hvilket alternativ som passer deg best.

7. Slå av automatisk synkronisering av bilder

Kanskje du har satt opp telefonen din slik at nye bilder automatisk blir lagt inn i Dropbox, Min Sky, iCloud, OneDrive eller hva de nå heter alle disse lagringsmulighetene på nett?

I ferien tar du sikkert en masse bilder og da kan det bli dyrt når gode og dårlige bilder blir automatisk lagret på nett – for de må jo overføres på et vis. Skru av den funksjonen – sjekk opp hvordan du gjør det i din skytjeneste.

Jeg selv bruker Dropbox, og det trykker jeg enkelt på Meny, tannhjulet og velger så om kameraopplasting skal være av eller på!

8. Last ned appen til mobiltilbyderen din

Mobiltilbyderen har blitt flinke til å sende SMS-varsel når mobildatakvota begynner å bli oppbrukt, men det er uansett smart å følge med selv. Det gjør du enkelt ved å laste ned appen til mobiltilbyderen din eller å sørge for å bli kjent med «Min Side» - der du også kan se forbruket etter hvert som det skjer.

9. Ikke post på sosiale medier at huset er tomt

Alle vet det, men mange bryr seg ikke om det. De poster på Snap, Insta eller Facebook at det endelig er ferie og at de ikke kommer hjem før om et par uker.

Du har sikkert bare gode venner som ser sånne statuser, men vet du det helt sikkert. Mitt råd er: Vær forsiktig med å fortelle i hytt og pine at alle i familien er på ferie og huset står tomt. Du skjønner sikkert hvorfor.

Når du så har kommet deg av gårde til utlandet, er det flere ting du bør prente inn i hjernebarken for å unngå unødig pengebruk på telefoni, pc eller nettbrett.

Hva kan du gjøre for å begrense mobilkostnadene når du er på utenlandsferie?

10. Sjekk hva som er inkludert i abonnementet ditt

De fleste mobilabonnementer har nå inkludert fri bruk i EU- og EØS-området, men avhengig av hvor du skal reise, bør du definitivt sjekke opp vilkårene i ditt abonnement. Kanskje det er på tide å skifte til en billigere og bedre mobiltilbyder enn den du sitter med akkurat nå - sjekk min sammenligningsside for mobilabonnement i Norge!

11. Bruk av mobil på ferjer er fortsatt rådyrt

Tar du danskebåten eller Kielferja for å komme deg av gårde på sommerferie, må du for all del unngå å bruke mobildata der. Eller ringe eller ta imot samtaler for den saks skyld. Prisene varierer veldig, men for eksempel koster det 40 kroner per megabyte og 18 kroner minutter for samtaler når du har Telia-abonnement!

Dersom du har mobilt bredbånd fra for eksempel Telia eller Ice, kan du bruke det om bord på ferja en stund før du mister forbindelsen. Jeg har forresten erfaring med Ice på biltur hjemmefra og helt til Nord-Tyskland og selv om nettforbindelsen kan være ustabil, så kan det være kjekt å være på nett hele veien – uten at man behøver å tenke på noe annet enn å begrense bruken av datamengde.

12. Les «Velkommen til XX»-SMS’ene

Når systemet forstår at du befinner deg i et annet land, får du disse klassiske SMS’ene som forteller deg om priser for å bruke mobildata, ringe, sende SMS osv. Du er kanskje kjappt til å slette dem, men mitt råd er at du leser dem og sørger for å prente inn prisene. Det gjør deg litt mer bevisst på kostnadene!

13. Kjøp lokalt SIM-kort hvis du skal bruke mye mobildata eller befinner deg utenfor «inkludert-området»

Erfarne globetrottere eller firmareisende vet at det ofte kan lønne seg å kjøpe lokale sim-kort eller kontantkortpakker i det du landet du befinner deg i. Dette gjelder f.eks. om du skal til USA eller Thailand, eller hvilket som helst annet land utenfor EU/EØS.

Ofte kan det være vanskelig å finne ut hva som lønner seg, men jeg har god erfaring med å spørre lokalbefolkning, bekjente som allerede har prøvd det samme eller oppsøke telesjapper som nok vet mer enn de fleste.

Mange steder kan du kjøpe kontankort som enten gir en maksbruk for en gitt tidsperiode, f.eks. en uke – eller du kan til og med finne tilbydere som gir deg ubegrenset bruk innenfor en slik periode.

Dette er klart lønnsomt hvis du er nødt til å bruke mye mobildata i ferien (pga. jobb for eksempel) eller du befinner deg i Langtvekkistan utenfor området som tilbyderen din har inkludert eller tilbyr datapakker for.

14. Lag trådløs sone med mobilen din dersom noen andre betaler for bruken

Kanskje du er så heldig at jobben din tilsier at du har inkludert mobildata – nesten uansett hva du gjør og hvor du befinner deg (slik som våre kjære stortingsrepresentanter!).

Da er det kjekt å gå inn i innstillingene på telefonen din og lage en trådløs sone, slik at mobilen din kan brukes som internett-modem av alle de andre i familien. Det sparer penger det!

15. Finn trådløse nettverk og ikke vær redd for å spørre

Husk at mange restauranter, hoteller, severdigheter og offentlige bygninger i utlandet også i mange tilfeller tilbyr trådløse nettverk som du kan benytte deg.

Mange er flinke til å reklamere med at de har trådløse nettverk tilgjengelig for sine kunder, de har jo skjønt at nordmenn er sultne på mer enn bare mat! Men ellers bør du ikke være redd for å spørre etter trådløs tilgang.

Vær oppmerksom på at du ikke ukritisk benytter deg av slike for å logge deg på nettbanken, sjekke kredittkortstatusen osv. Man vet jo aldri hvem som «sniffer» nettet etter pengeinnbringende informasjon.

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune:
Leter du etter noe spesifikt innen gjerrigknarkens blogg?