< >
Annonse:

Slik varer pengene dine lenger

Slik varer pengene dine lenger Føler du at pengene forsvinner mellom hendene på deg, slik at du har en følelse av å være konstant blakk og ha dårlig råd? Da er det på tide å ta skjeen i en annen hånd og sørge for å få kontroll over lommeboka di.

Dersom du følger nøye med på sparetipsene jeg kommer med, så er jo neppe disse noen stor overraskelse. Men jeg tror på psykologiens makt. Det betyr at dersom du ikke har brydd deg om å spare før, så er det kanskje etter disse tipsene at du setter i gang? Uansett, det gjelder å hamre inn det gode budskapet til stadighet – men uten å rette den moralske pekefingeren.

Har du ikke begynt å gjøre noe hittil, er det ikke verre enn at du kan begynne nå. Og det er supert i alle fall!

Få oversikt over pengebruken din i dag

Det viktigste er å få oversikten over pengebruken din i dag. Skal du klare å få mest mulig ut av krona, må du jo vite hvor den blir av, ikke sant?

Det heter jo at alle bør sette opp budsjett for å vite hvor pengene tar veien, men i første omgang bør du prøve å finne ut hva du har brukt penger på de siste månedene eller siste år. Det er sånn de gjør det i Luksusfellen – der ekspertene fråtser i ulykksalige kjøp og sløserier for å vekke stakkaren som har havnet i nettopp fella.

Men det er lettere å kutte unødvendige utgifter dersom du tar en kikk på hva pengene har gått til siste året. Men så bør du lage en oversikt over hva du bruker penger på måned for måned.

Å ha en god privatøkonomi betyr ikke å være rik og øse ut i øst og vest, men det betyr å finne det riktige forholdet mellom inntekter og utgifter. Og selvsagt å ha kontroll på hvor pengene tar veien.

Det høres jo enkelt og greit ut, men er ikke like mye barnemat dersom du er student, enslig, arbeidsledig, ny i arbeidslivet eller har andre utfordringer. Mange synes det er vanskelig å forstå både sin egen og andres økonomi. Heldigvis skal du ganske enkelt ikke bry deg om hva naboen bruker penger på – nå gjelder det å få din egen privatøkonomi på rett kjøl!

Mange synes det er vanskelig å starte med budsjett, og de utsetter det gjerne fra måned til måned. Nei, nå glemte jeg å starte den 1. i måneden, så da er det like greit å vente til neste måned. I første omgang bør du begynne med å samle kvitteringer og fakturaer gjennom en hel måned. Det gir deg god oversikt. Ikke kast noen av kvitteringene, uansett hvor lite beløpet måtte være. Du aner ikke hvor mye slike småbeløp kan summere seg opp til.

Endre vaner er tøffere enn du tror, men ikke umulig

Når en vanlig måned er omme, er det på tide å sortere og finne ut hvor pengene har tatt veien. Det er ikke sikkert det er så mye å gjøre med de store utgiftene i starten, da tenker jeg på bolig, oppvarming, transport og slikt (men bevares, du har store innsparingsmuligheter der også).

Men det er viktig å gjøre endringer av vane, og da er det perfekt å starte med mat og drikke. Kjøper du take-away eller spiser ute fordi du er for lat til å prøve egne evner på kjøkkenet? Kan du lage niste istedenfor å kjøpe lunsj? Handler du på bensinstasjoner og kiosker?

Planlegg matinnkjøpene bedre enn du gjør i dag

Du merker det kanskje ikke, men de fleste av oss kaster altfor mye mat. Mange nordmenn har et unødvendig høyt matbudsjett. Det å kaste mat er ikke noe annet enn å kaste deler av lønna di rett i søppelbøtta, og det er jo bare tullete, ikke sant?

Hold deg til noen enkle regler hvis du er en type som er lett å friste. Ikke gå sulten på butikken. Skriv handlelapp og hold deg til den. Handle kun en gang i uka. Spis restemat.

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune:
Leter du etter noe spesifikt innen gjerrigknarkens blogg?