Stadig flere gjør feil ved pumpene

Foto: Gjerrigknark.com
Foto: Gjerrigknark.com
Det kan bli skikkelig dyrt å fylle feil drivstoff. Antallet feilfyllinger i 2018 har faktisk økt med mer enn 25 prosent, ifølge tall fra Frende forsikring.

Ukentlige meldinger om feilfyllinger til forsikringsselskapene er like sikkert som at solen står opp i øst. Kostnaden ved feilfylling kan bli alt fra 5.000 til 100.000 kroner, uttaler Roger Ytre-Hauge, fagsjef på motor i Frende Forsikring til Avisenes Nyhetsbyrå gjengitt i Drammens Tidende.

Det er ofte gammel vane som gjør at det skjer feil, eller at man låner en annens bil og må fylle drivstoff. I tillegg er det lett å være uoppmerksom dersom man snakker i telefonen eller rett og slett har mye å tenke på.

- Du bør ha som enkel rutine at du konsentrerer deg om det skal gjøre på bensinstasjonen, og ikke diller med all verdens annet, sier Rune Kaino Nikolaisen fra Gjerrigknark.com.

I sommer erfarte både NAF og Viking Redningstjeneste en stor økning i antallet feilfyllinger. Den gang ble sommervarmen framhevet som en sterkt medvirkende årsak. – Våre tall viser imidlertid en økning i hele år, ikke bare i sommer. Folk fyller feil enten det er en varm sommer, kald vinter eller stormfull høst. Kanskje det er ekstremvær av ulik art som setter folk litt ut av spill, sier Ytre-Hauge fra Frende forsikring til ANB.

Slik unngår du feilfylling

  • Tenk før du tanker, og ikke fyll på rutinen. Tenk over hvilken bil du har, og gjør et bevisst valg, hver gang.
  • Er du i tvil og låner noen andres bil eller firmabil, ta heller en ekstra telefon til eieren for å høre.
  • Husk at informasjon om hvilket drivstoff bilen går på, står på vognkortet.
  • Hvis du er uheldig, vær ærlig med verkstedet om hvor mye du har fylt og om hvor langt du har kjørt. Det er viktig for verkstedet å vite, så de gir bilen din riktig behandling.
  • Innser du feilen mens du kjører, stopp så raskt du kan.
  • Det er mer skadelig å fylle bensin på en dieselbil enn motsatt.
  • Det finnes tanklokk som kan installeres på dieselbiler. Disse gjør det umulig å fylle feil. Motsatt vei vil ofte munningen på en dieselpumpe ikke passe i hullet til en bensinbil.

Kilde: ANB

Aktuelle saker fra den siste tiden: