Skal du begynne å trene igjen i høst? Les dette først

Vær forsiktig hvis du starter opp igjen med trening etter ferie og pandemi i høst. Mange comeback ender hos fysioterapeuten. Foto: Pixabay.
Vær forsiktig hvis du starter opp igjen med trening etter ferie og pandemi i høst. Mange comeback ender hos fysioterapeuten. Foto: Pixabay.
Ny undersøkelse viser at vi er langt mer utrente enn før pandemien traff. - Det må du ta hensyn til hvis du skal trene i høst.

Det sier rådgivende lege i Frende Forsikring, Helge Skjerven i en pressemelding. Den nyeste Frendeundersøkelsen viserat den norske folkehelsen har fått seg en nesestyver i løpet av det siste halvannet året.

- Mange har trent mindre over tid grunnet korona og restriksjoner for idretten, sier Skjerven.

  • 4 av 10 har blitt mindre aktive
  • 3 av 10 har lagt på seg
  • 1 av 3 har blitt mer bekymret for egen fysisk helse
  • 12 prosent har drukket mer alkohol
    Kilde: Frendeundesøkelsen / Norstat 2021

- Jeg forstår at mange tenker at «nå er det nok», og det å ta seg selv i nakken etter en lang sommerferie er fint i seg selv. Men det er lurt å tenke seg litt ekstra om, sier Skjerven.

Legen forteller om de typiske skadene som oppstår når folk gjør etterlengtede comeback.

- Vi ser at det ryker mang en akilles, menisk eller kragebein.

Topp fem bedriftsidrettsskader

  • Overtråkk og forstuinger
  • Lårhøne
  • Kneproblemer
  • Senebetennelse i skulder eller akillessenen
  • Muskelstrekk (spesielt lyske eller hamstring)
    Kilde: Norges Bedriftsidrettsforbund

Ikke overvurder egne evner
Hvis du er 50 år, må du bare godta at kroppen ikke er like rask som da du var 20. Hodet jobber gjerne raskere enn kroppen.

- Hvis du ikke har beveget deg så mye siden mars 2020 må du også huske at kroppen din er blitt 18 måneder eldre, uansett. Trening er ferskvare og det trengs tid, tålmodighet og ikke minst oppvarming før kroppen er klar for innsats, sier skjerven.

Men legen er helt klar på at aktivitet er viktig for alle, uansett alder og grunnlag.

- Alderen er en risikofaktor du ikke får gjort noe med, men treningsgrunnlaget ditt kan du ta tak i. Bare tilpass det til nivået ditt, så vil kroppen din være glad for alt av innsats du legger ned, sier legen i Frende Forsikring.

TIPS: Slik unngår du skader

1. Begynn forsiktig
Ikke gå ut i hundre hvis du er utrent, selv om du har lyst. Bygg deg opp og gjør treningen til en god rutine. Det er enklere å forebygge en smell enn å reparere skaden når den har skjedd.
2. Husk å varme godt opp
Oppvarming kan være gørr kjedelig, men det er superviktig. Gjør det skikkelig, ta deg tid og ikke sprint før du er blitt ordentlig varm.
3. Varier treningen
Uansett hvordan treningsgrunnlaget ditt er, er variasjon avgjørende. Ensidig trening over tid gjør deg mer skadeutsatt, reduserer progresjonen og går utover motivasjonen. Finn ulike treningsformer som gir deg styrke, kondisjon og smidighet.
4. Gi deg i tide
Vær ærlig med deg selv og vit når kroppen din har fått nok for dagen. Skader oppstår ofte mot slutten av økten, når hode og kropp er sliten.

TIPS: Slik behandler du akutte skader

God behandling de første 72 timene etter en skade kan begrense omfanget av typiske skader som overtråkk eller strekk. Huskeregelen POLICE er grei å ha med seg i treningsbagen.

  • Protection: Beskytt skadeområdet
  • Optimal Loading: Selv en skadet muskel skal belastes og beveges for å unngå tap av muskler og stivhet. Med riktig mengde belastning og kraft blir rehabiliteringen kortere.
  • Ice: Is ned skadestedet for mindre smerte.
  • Compression: Kompresjonsbandasje rundt det skadde området hjelper godt på for å forhindre hevelse.
  • Elevation: Hold den skadde kroppsdelen hevet.
    Kilde: Løplabbet

Aktuelle saker fra den siste tiden: