Slik redder du melken under Hundedagene

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index:  main_image_text in <b>/home/gjerri98/www/_v2/content/pages/current-story.php</b> on line <b>176</b><br />
<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index:  title in <b>/home/gjerri98/www/_v2/content/pages/current-story.php</b> on line <b>176</b><br />
Hvis melken ikke behandles riktig i sommer, kan varmen ta knekken på en ellers god holdbarhet. Det finnes likevel små og enkle grep du kan gjøre for å slippe å helle ut melk i sommervarmen.

Perioden 23. juli til 23. august kalles ofte Hundedagene eller røtmåneden, og kjennetegnes av en rekke myter – men også fakta. Det sies blant annet at mat og melk kan bli raskere dårlig, noe som kommer av at det gjerne er høyere temperaturer på denne tiden av året.

Men det er heldigvis grep du kan ta for å slippe klumper i melken.

Temperatur er viktig

Melkekartongen bør helst ikke utsettes lenge for temperaturer over 4 grader, og skal ikke stå i sollys. Vær derfor skånsom med tiden den tilbringer på frokostbordet i sommer. Oppbevar den kjølig i kjøleskap mellom 0 til 4 grader, helst plassert i en av hyllene lengst ned i kjøleskapet.

- Når du handler melk i butikk er det lurt å kjøpe melk aller sist, og melken bør settes i kjøleskap straks du kommer hjem. Mange tror at kjøleskapsdøren er en god plassering for melkekartongen, men det stemmer ikke siden melken fort kan bli utsatt for varierende temperaturer om døren åpnes ofte, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).

Frys den ned

Skal du reise bort og fortsatt har en del melk igjen, kan du faktisk unngå matsvinn ved å fryse den ned. Tint melk vil fortsatt kunne brukes til bakst og annen matlaging, selv om den endrer utseende. Den bør vel å merke ikke fryses lenger enn i 6 måneder.

Er du derimot hjemme og lurer på om melken du har hatt stående i noen dager er drikkbar, kan du bruke sansene dine. Det finnes alternativer til bruk dersom du ikke ønsker å drikke den.

- Det er ingen grunn til å helle ut melk, så lenge den lukter, smaker og ser fin ut. Er du skeptisk til å drikke melken etter utgått dato, selv om sansene dine sier at den er fin, kan du bruke den i for eksempel grøt, bakverk, vafler, pannekaker eller lapper, sier Glemminge Arnesen.

Slik får du melken til å vare:

  • Oppbevar melken mest mulig ved temperatur under 4 °C.

  • Gjør mathandlingen sist på handleturen, så holder melken seg kaldest mulig til den settes i kjøleskapet.

  • Sjekk at kjøleskapet har maks 4 °C.

  • Ikke la melken bli stående i romtemperatur over lang tid.

  • Avkjøl middagsrestene før de settes i kjøleskapet, da forhindrer du at temperaturen i kjøleskapet øker.

  • Unngå å sette melken i sollys.

  • Ikke drikk fra kartongen eller ta på helleåpningen. Da kan dine bakterier overføres til melken.

  • Dekk godt til mat med sterk lukt i kjøleskapet så forandrer ikke melken smak.

  • Ikke åpne flere kartonger om gangen. Etter åpning er melken holdbar i ca. én uke, selv om holdbarhetsdato sier noe annet.


Notice: Undefined index: url in /home/gjerri98/www/_v2/content/pages/current-story.php on line 194

Aktuelle saker fra den siste tiden: