< >
TIPS: Forhåndsregistrer deg i Gjerrigknarkens Julekalender - om 30 sekunder har du kanskje vunnet!
Annonse:

Billig begravelse

Billig begravelse Den enes død, den andres brød heter det så fint. Begravelses-byråene i Norge har levd godt på mottoet, men nå er det på tide at vi som vil spare penger også tenker på døden. Vil vi at titusener av kroner brukes på en begravelse?

En begravelse på vanlig måte kan fort koste opp mot 50 000 kroner. I f.eks. Drammens Tidende (Du pruter ikke når mor er død) kan vi lese om en kar som ordnet en nøktern begravelse til sin mor – sluttregningen kom på nesten 50 000 kroner.

Det må da være andre måter å ordne slikt på?

I utlandet har det etter hvert kommet et marked for dem ønsker seg en billig begravelse, bare ta en titt på Gør Det Selv Begravelse i Danmark eller Billige-Beerdigung.de i Tyskland.

Hva kan man gjøre for å få en billigst mulig begravelse i Norge?

Som en utspekulert gjerrigknark har jeg selvsagt tenkt på saken allerede. Jeg har for lengst søkt fylkesmannen i mitt fylke om å få asken min spredd ut over havet, billigere kan det ikke gjøres. Mine etterlatte skal kjøpe en billigst mulig trekiste, få meg kremert og deretter få utlevert asken. Så håper jeg de gjør alvor av mitt siste ønske og tar turen ut i båt for å la meg seile min egen sjø. Du kan lese mer om dette på denne siden.

Alternativ til askespredning

Et annet alternativ er plassering på minnelund etter kremasjon. En minnelund er et anonymt gravsted, der plasseringen av hver enkelt gravlagte ikke er kjent. Undersøk med kommunen din.

Testamente fjerner uenighet i familien

De etterlatte i familien er kanskje ikke enige om hvordan begravelsen skal ordnes. Da er det svært praktisk om du selv har gitt beskjed om hvordan du vil ende dine dager. Skriv et testamente hvor du gir nøyaktige føringer på hva som skal skje når dagen kommer. På den måten unngår du at familiemedlemmene havner i krangel om hva som faktisk var «din siste vilje». Les mer på testament.no om hva du må gjøre for å kontrollere din egen begravelse.

Penger fra staten

Uansett hva du velger, bør du ikke glemme at det er mulig å få noen kroner fra staten – vi er jo tross alt i Norge som skryter av å ta vare på oss fra vugge til grav. Avhengig av formue og pensjon kan du få opptil 22 000 kroner fra NAV.

Støtte fra fagforeningen

Mange som er forsikret gjennom fagforeninger får også utbetalt gravferdsstønad. Altså er kjekt om du like godt først som sist sjekker opp om din fagforening har et slikt tilbud, hvis ikke bør du kanskje vurdere å skifte medlemsskap?

Gjerrigknarker som meg satser selvsagt på å leve evig, men faktum er vel at så ikke er tilfelle pr. i dag. Jeg synes i alle fall det er viktig å sørge for at det ikke brukes unødig med penger, enten det er snakk om mine egne eller etterlattes midler.

Nytt motto for gjerrige:

Fiks din begravelse i dag, spar penger til evig tid.

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune:
Leter du etter noe spesifikt?