7 treningstips for ekte gjerrigknarker
Får du allergiske utslett og frostrier ved tanken på å betale 4-500 kroner i måneden til det lokale treningsstudioet? Er du på nippet til å bryte ut i stille gråt når naboen forteller hva han betalte for karbonsykkelen og siste skrik i sykkelbekledning? Trening er enkelt og billig!Trening kan være uforholdsmessig dyrt, men selv om du er en vaskeekte gjerrigknark, vet du likevel hvor viktig trening er for kropp og sjel. Alternativet, som f.eks. tapt arbeidsinntekt som følge av dårlig form eller lang tids sykdom, kan til og med vise seg å gjøre enda dypere innhogg i lommeboka.
Heldigvis er det mulig å få i pose og sekk. Trening trenger nemlig ikke koste en krone! I denne artikkelen finner du 7 forslag til øvelser og treningsformer som kan utføres nær sagt hvor som helst uten noen form for kostbart utstyr.
1. Gå en tur - Trening blir ikke mer lavterskel enn en god gammeldags spasertur
Knytt på deg skoene, åpne ytterdøra og du er i gang! Gåing har også en hel rekke andre fordeler mange ikke er klar over. Hør bare her: Sterkere legg- og lårmuskler (særlig i motbakker). Sterkere kjernemuskulatur.
Gåing (særlig i ulendt terreng), gjør at mange små og store muskler i rygg og mage kontinuerlig må jobbe mot tyngdekraften for å stabilisere og holde kroppen din oppreist. Det gir bedre kondisjon og hjelper deg å gå ned i vekt. Avhengig av intensitet og terreng, kan en gåtur i rask gange forbrenne oppimot 500 kcal i timen.
Sist, men ikke minst er gåing er skånsomt mot kroppen, noe som gjør risikoen for skader minimal.
2. Knebøyninger gir deg en fantastisk styrke- og kondisjonsøkt.
Det er ikke uten grunn at knebøy kalles "kongen av alle styrkeøvelser". Korrekt utført finnes det ingen andre øvelser som i samme grad bruker og styrker de store muskelgruppene i sete og lår.
På YouTube og andre nettsider finnes det flere gode instruksjoner som viser riktig teknikk. Et annet godt tips kan være å bruke spaserturen i punktet over som oppvarming før du setter i gang.
3. Armhevinger - du trenger bare din egen kroppsvekt som motstand.
Denne øvelsen har du sannsynligvis vært i befatning med tidligere, enten i gymtimene på skolen eller i militæret. Faktum er at denne gamle traveren ikke bare er en av de beste øvelsene for armer og bryst, men også for kjernemuskulaturen.
Riktig utført, skal kroppen være strak som en planke (ja, du får trent de samme musklene som i øvelsen med samme navn) når du presser deg opp og ned fra bakken ved å bøye i albueleddene.
Også her finnes instruksjonsvideoer og forslag til variasjoner på YouTube.
Tips: Klarer du ikke en vanlig repetisjon? Ta armhevinger med knærne i bakken. Kjempesterk? Klarer du armhevinger på bare en hånd?
4. Burpees - for deg som har liten tid
Har du lite tid til å bruke på trening? Ingen problem. Sannsynligheten er stor for at du ikke klarer å utføre denne øvelsen i mer enn 10 minutter - uansett hvor godt trent du måtte være fra før.
Burpees består av flere bevegelser som innbefatter elementer fra både armhevinger og knebøy. Uten å overdrive: denne øvelsen er rett og slett fantastisk for styrke, kondisjon og koordinasjon.
Nok en gang, søk opp øvelsen på YouTube for instruksjoner.
5. Roøvelser i treningsstrikk
Oi! Skulle ikke alle forslagene være gratis da? Saken er bare den at uten tilgang på vekter, romaskin eller "kabelmaskin" er det vanskelig å få trent baksiden av rygg og skuldre effektivt hjemme.
Dette er særlig viktig dersom du har en stillesittende jobb med mye pc-bruk. Et treningsstrikk som koster fra 50-100 kroner (overkommelig selv om du liker å ha lommeboka godt lukket), løser enkelt dette problemet.
Ved å feste strikket i forskjellige høyder på en vegg, kan du trene alle typer roøvelser.
6. Hoppetau - hopp i vei
Lån barnas gamle eller invester en femtilapp i et funklende nytt. Vil du legge litt mer penger i det (grøss), finnes det profesjonelle hoppetau av samme type som boksere bruker å få kjøpt. Disse er laget av ståltråd slik at du kan hoppe langt raskere enn de som selges i leketøysforretninger.
En halvtimes hopping med hoppetau styrker først og fremst legger og lår, og er super kondisjonstrening. Samtidig krever det lite plass.
7. Yoga - ikke feminint nei
Nei, det er ikke "feminint" å trene Yoga. I tillegg til å gjøre deg mykere, sterkere og bedre koordinasjon, er Yoga en ypperlig måte å roe ned og få et pusterom i en stresset hverdag. Alt du trenger er en matte og litt gulvplass.
Igjen, du finner videoer på YouTube - eller enda bedre, i beste gjerrigknarkstil kan du alltids ta turen innom nærmeste bibliotek. De fleste bibliotek av noe størrelse har en eller flere instruksjonsbøker om Yoga myntet på nybegynneren.
Disse og mange andre treningstips finner du på nettsiden Treningstips.org. Nettstedet inneholder bl.a. et titalls gratis treningsprogrammer av varierende vanskelighetsgrad.