< >
🐇 TIPS: Bli med i påskekonkurransen min - vinn snop og flaxlodd
Annonse:

10 tips til gode vaner som får deg til å bruke mindre penger

10 tips til gode vaner som får deg til å bruke mindre penger Hvis du stadig lurer på hvor pengene dine blir av, bør du ta en liten sjekk på hva slags daglige vaner du har. Bruker du penger på lunsjmat eller er du litt for kjapp til å kjøpe ting du egentlig ikke trenger?

Det er de små vanene og uvanene som kan hindre deg i å spare hundrevis og kanskje tusenvis av kroner hvert år. Kanskje dette er tips du kan følge?

Tips 1: Lær forskjellen mellom å spare et kronebeløp eller å spare prosentvis

Husk at å spare 5% på noe som koster tusenvis av kroner ikke er det samme som å spare 5% på noe som bare koster småbeløp. Det er faktisk slik at hjernen sidestiller begge disse tingene, noe som kan gjøre det vanskelig å spare større beløp.

Forestill deg at du er flink til å handle matvarer der de er billige, men at du samtidig bor i en stor leilighet, har en bil som er dyr i drift eller sløser med strømmen fordi du synes den er billig. Dersom du hadde gjort beregning på hva du kunne spart ved å bo billigere, kjøre en bil som bruker lite drivstoff, vil du kjapt merke at det er store penger å spare. Mye mer enn dersom du bruker mye tid på å spare noen få kroner på handlemønsteret ditt.

Jeg sier ikke med dette at du skal la være å spare penger på handlemønsteret ditt, men du skal være klar over de store beløpene som du kanskje kan spare inn ved å flytte til et rimeligere sted, selge bilen osv. Hjernen din kan ofte spille deg et puss og gi inntrykk av at å handle billige matvarer er «greit nok», mens du ikke nødvendigvis gjør store endringer ellers i livet ditt.

Tips 2: Gjør det selv-kunnskap sparer mye penger

Jeg har alltid misunt dem som er flinke til å gjøre ting selv. De sparer mye penger på kunnskapen sin. Men det er vel litt for enkelt å si til seg selv at du har ti tommeltotter eller ikke vet hvordan ting skal gjøres? Nesten uansett hva det gjelder kan du tilegne deg kunnskap, enten du går i lære hos en handy nabo eller bekjent, leser bøker eller bare ser på Youtube-videoer.

Begynn i det små, og husk for all del å gi blaffen i kommentarer fra andre. Lykken er å gjøre ting selv og spare penger på å å gjøre arbeidet selv.

Tips 3: Unngå unødvendige impulskjøp

Enten du sitter foran datamaskin og plutselig ser noe du kunne tenke deg å kjøpe, eller du befinner deg på et kjøpesenter og ser en vare som du «bare må ha», bør du innprente deg ordene VENTE OG SE.

Alle vet at å kjøpe på impuls ikke er å anbefale, men mange gjør det likevel. Derfor bør du heller la det gå litt tid – et par runder på kjøpesenteret, kanskje en dag eller vente en hel uke. Har du fortsatt følelsen av at dette er et produkt du ønsker å kjøpe?

I tillegg kan du spørre deg selv: Er dette produktet nyttig for deg om en måned, noen måneder eller et års tid?

Tips 4: Gjør litt matematikk mens du handler

For deg som er litt ekstra glad i matematikk, kan du jo ødelegge gleden ved å handle noe stort ved å regne ut hvordan de samme pengene ville vokst dersom du heller satte dem på fond eller sparekonto. Dette gjelder jo særlig for dyre ting, kanskje du egentlig ikke trenger en bil? Den samme matematikkutfordringen gjelder så absolutt også dersom du planlegger å ta opp lån for å finansiere et storinnkjøp.

Tips 5: Ikke la deg lure til overforbruk av sløsete venner med høyt forbruk

Har du venner som har et åpent forhold til lommeboka? Dersom dette er venner som gjerne vil ha deg med ut på byen, reise på dyre ferier og slikt, er det kanskje på tide å stå litt hardere imot neste gang de ønsker å reise med deg til Alpene fremfor å dra på helgetur til nærmeste skisenter eller vil på byen stadig vekk? Vel, dersom disse sløsefantene har lyst til å spandere, så for all del. Men som oftest ender du vel med å bruke dine egne penger?

Ekte venner forblir gode venner selv om du forteller dem at du ikke har råd eller lyst til å bruke en masse penger på unødige ferier og annet. Og hvis ikke, så er de kanskje like greie å bli kvitt?

Tips 6: Sett opp budsjett

Jeg vet det er tråkigt å høre, men et budsjett er faktisk smart for å bli klar over hvilke utgifter du har. Du må gjerne lage deg en tavle slik ekspertene i TV3-programmet Luksusfellen gjør det, poenget er bare at hjernen skal bli klar over hva pengene går med til. Da er det nemlig enklere å få til en endring!

Tips 7: Forbered lunsj og middagsmat i forkant

Dersom du kjøper mye lunsjmat, take away og slikt fordi du har dårlig tid eller sier til deg selv at det ikke er noen vits i å lage mat til «bare» deg, er det på tide at du tenker annerledes.

Dersom du forbereder middager og lunsjer en gang i uka, f.eks. når du har tid på søndager, kan du kjapt unngå både stress i uka og unødige fristelser på kiosker, bensinstasjoner og slikt.

Tips 8: Ikke bruk mer penger enn du faktisk har

Det er lett å bruke penger du ikke har, de fleste av oss kan bare dra kredittkortet og behøver ikke nødvendigvis tenke på at pengene også skal betales tilbake.

Det smarteste er å lytte til debetkortet ditt, altså det vanlige bankkortet knyttet til din brukskonto. Ikke bruk penger du ikke har. I praksis burde du leve som studenter gjør, og da mener jeg ikke overdreven festing og fast food. Nei, jeg snakker om de fornuftige studentene som sparer der de kan og ikke kjøper all verdens unødige greier.

Alle som kjenner gjerrigknarken litt, vet at jeg synes det er smart å bruke kredittkort – for å oppnå rabatter og slikt. Men det hele har som utgangspunkt at man har penger nok til å betale tilbake skyldig beløp på forfallsdato, for da er DU den smarte.

Tips 9: Stopp moroa ved midnatt

Det høres kanskje ikke særlig kult ut for deg som er glad i en fest, men å holde seg til vann etter midnatt har mange fordeler. Ikke bare er sjansen stor for at du får en god dag i etterkant, men i tillegg er det større sjanser for at du ikke bruker unødig med penger på sen nattestid.

Jo mer oppegående du er, jo mindre penger bruker du – enten det er på alkohol, nattmat osv.

Tips 10: Vær fornøyd med det du har

Noen ganger har jeg følelsen av at folk aldri blir fornøyde, de skal stadig ha mer, prøve noe nytt, reise til nye steder osv.

Dersom du lærer deg til å gi blaffen i hva venner, familie og naboer eier eller opplever, vil du lettere lære å sette pris det du allerede har. Godt mulig at du innimellom kan kjenne et stikk av misunnelse, men husk da at sannsynligheten er stor for de som øser ut med penger ikke bruker oppsparte midler – kanskje de har lånt pengene eller nedprioritert noe annet som du synes er viktig?

Har du noen flere tips til gode vaner du bør ha for å bruke minst mulig penger? Del dem gjerne ved å kommentere i kommentarfeltet.

💡 Prøv min gratis tjeneste for sammenligning av mobilabonnement - det er dumt å betale for mye 👈
Motta ulike varslinger fra Gjerrigknarken Rune:
Leter du etter noe spesifikt innen gjerrigknarkens blogg?